Boris Kovacev / CROPIX
DOPING U SPORTU

SRNA JOŠ UVIJEK NE ZNA ZAŠTO JE PAO NA DOPING TESTU 'Do pozitivnog nalaza može doći i korištenjem proizvoda poput mlijeka, mesa...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. rujan 2017. 00:59

Najnoviji “slučaj Srna”, pozitivan doping-test bivšeg kapetana hrvatske reprezentacije iznova je probudio interes za temu dopinga.

Doc. dr. sc. Tomislav Madžar, dr. med., specijalist je sportske medicine, a istovremeno i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping te ravnatelj Poliklinike za medicinu rada i sporta “Vaš pregled”.

Ali, uz to je i dugogodišnji liječnik u hrvatskoj rukometnoj i nogometnoj reprezentaciji te posebni savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i jedan od onih koji su u stalnom kontaktu s Darijom Srnom otkad je u javnost izišla vijest da je bio pozitivan na doping.

Zagreb, 251016.
Drugi Hrvatski znanstveni kongres Buducnost zdravstvene industrije odrzan je u hotelu Westin.
Na fotografiji: Tomislav Madzar.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Dakle, iz prve ruke, dr. Madžar, kakva je situacija sa Srnom i njegovim slučajem?

- U kontaktu smo, ali još uvijek se slučaj ne može i ne smije komentirati, jer se ne zna koja je zabranjena tvar u pitanju. Tako da ne mogu u ovom trenutnu ni reći kakve se kazne očekuju. Ali, svi znamo tko je Darijo Srna i kakav je on sportaš i čovjek, kakav status ima u Ukrajini. On je u posljednjih nekoliko godina odbio unosne transfere u druge klubove, ostao u Šahtaru i nemoguće mi zvuči da se odlučio na takvu stvar, i to se apsolutno kosi sa svime što on predstavlja, a to je poštenje te krvav i mukotrpan rad tijekom cijele karijere. Nemoguće mi zvuči da je uzeo nešto svjesno, ali uvjeren sam da će Darijo iz svega izići bolji, jači i da ovo nije kraj njegove karijere - kaže dr. Madžar.

Kazna može biti blaža

Upozorava da oni koji odlučuju o kaznama imaju malo ili nimalo razumijevanja za pozitivne sportaše, bez obzira uzeli oni svjesno i nesvjesno neku supstancu.

David Ramos/Getty Images
Getty Images

- Osobna je odgovornost svakog sportaša osigurati da u njegov organizam ne dospije zabranjena tvar. To je pravilo ‘stroge odgovornosti’. Sama prisutnost zabranjene tvari je kršenje antidopinških pravila, međutim kod određivanja sankcije, ukoliko nema nikakve krivnje sportaša i ako se on nije ponašao nesavjesno sankcija, može biti blaža, a može se čak i ukinuti, iako je ukidanje vrlo rijetka iznimka. U ekstremnim slučajevima može doći do pozitivnog nalaza korištenjem kontaminiranih proizvoda koje koristimo svaki dan, poput mlijeka, mesa... Treba paziti na porijeklo proizvoda. Sportaši uvijek moraju paziti na to što unose u svoje tijelo. Nutricionistički i zdravstveni timovi u pojedinim klubovima sve više dobivaju na važnosti, jer se između ostalog brinu i o kontroliranoj prehrani sportaša koja je osim za fizičku pripremljenost i tempiranje forme izuzetno važna i zbog kontrole kvalitete svake namirnice. U svojem radu uvijek naglašavam važnost zdrave i organski uzgojene, te svježe pripremljene hrane. I uzgoj i priprema moraju biti u kontroliranim uvjetima.

Znači, kad sve to zbrojimo, teško da Darijo Srna može ostati nekažnjen u ovom slučaju?

- Vidjet ćemo o kakvom se preparatu radi, ali kazne su uglavnom rigorozne. Siguran sam da će Srna pokazati da nije kriv i da će se vratiti na sportska borilišta kao što su se vratili, recimo, Sandra Perković ili Marin Čilić, ili na svjetskoj razini Justin Gatlin.

Sportaši su educirani

Koliko se u Hrvatskoj godišnje obavi doping-kontrola, koliko je pozitivnih nalaza?

- Na razini svih sportova, u Hrvatskoj se godišnje obavi između 600 i 700 kontrola, od kojih je manje od 10 pozitivno na doping. Konkretno, ove godine dosad imamo manje od pet pozitivnih nalaza. U svijetu se godišnje obavi oko 300.000 kontrola, od čega je 1,5-2 posto pozitivno na doping, što godišnje iznosi 6000 pozitivnih uzoraka. Taj postotak je otprilike isti već nekoliko godina. Brojke u Hrvatskoj, dakle, nisu velike, to znači da su Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping u suradnji s liječnicima u klubovima dobro pripremljeni, da Zdravstvena komisije Saveza i cijeli HOO dobro rade svoj posao, sustavne su edukacije, simpoziji, konferencije, izdajemo brošure, kodekse... Puno se radi na tome, i upravo na toj edukaciji, i moram reći da su sportaši dosta educirani.

Linker
09. travanj 2024 03:32