CROPIX
RAT ZA ISTRU

SRUŠILI SU PRVAKA, ALI SADA IM PRIJETI IM SELIDBA U NIŽI RANG Otkrivamo tko su Rus i Amerikanac zbog čijeg je sukoba upitan opstanak uglednog kluba

Piše: Mark CigojObjavljeno: 15. listopad 2017. 19:20

Američki odvjetnik Michael Glover, čijoj sam tvrtki Round Midnight ulaganja 2015. prodao većinski udio u Nogometnom klubu Istra 1961 iz Pule, zavlači me na sve moguće načine više od godinu dana kako mi ne bi isplatio dug od 500 tisuća dolara, govori ruski poduzetnik Mikhail Shcheglov (58), prvi strani investitor koji je uložio u hrvatski nogomet.

Iako su ga hrvatski mediji nazivali ruskim tajkunom, to je točno tek za hrvatske prilike - vlasnik je stana od 115 četvornih metara u Ban centru u centru Zagreba, nekretnina u Puli i kuće u Opatiji, a nakon što je prodao većinski paket dionica NK Istre 1961, opet se bavi svojim omiljenim hobijem: na nagovor prijatelja Nevena Šprajcera uključuje se u rad NK Karlovac 1919. Međutim, u Rusiji nije ni među tisuću, a vjerojatno ni među 10 tisuća najbogatijih.

Zagreb, 131017.
Ruski tajkun Mikhail Schologov, bivsi vlasnik NK Istre, fotografiran u Frankopanskoj ulici.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media
Mikhail Scheglov

Mikhail Shcheglov rođen je 1959., bio je profesionalni nogometaš u četiri ruska prvoligaška i drugoligaška kluba od kojih je najpoznatiji Rostseljmaš današnji Rostov, završio je nogometnu trenersku školu u Tbilisiju i ekonomski fakultet, bio je generalni menadžer ruskih prvoligaških klubova Spartak Moskva i Himki, bio je vlasnik velikih supermarketa u Rostovu i Moskvi, trgovao je s naftom i poslovao je s Lukoilom, donedavno je bio suvlasnik velikog autoservisa od 10 tisuća četvornih metara za Mercedes i Audi u Moskvi…

Saniram po kućama

U Hrvatsku se zaljubio 2004., kupio je stan u Puli gdje se doselio s obitelji, suprugom i sinom Alexandrom, dobio je hrvatsko državljanstvo, a 2009., na nagovor istarskog župana i gradonačelnika Pule, počeo je ulagati u pulski nogometni klub, koji je tada ušao u prvu ligu. Njegova prva investicija te 2009. bila je 200 tisuća eura koji su bili neophodni za normalan nastavak rada kluba. Glavna poslovna motivacija za investiciju u Pulu bila mu je gradnja modernog, komercijalnog nogometnog kampa. Krajem 2009. izabran je za predsjednika NK Istra 1961 i postao je prvi stranac na čelu jednog hrvatskog kluba. Tada je shvatio da dugovi NK Istre 1961 iznose oko 10 milijuna kuna, što je u hodu počeo sanirati. Krajem 2009., kao prvi korak prema privatizaciji, započeo je preregistraciju iz udruge građana u sportsko dioničarsko društvo, što je realizirano sredinom 2011, a Shcheglova je to stajalo oko 50 tisuća eura. U međuvremenu, u veljači 2011., Grad Pula završila je gradnju modernog gradskog stadiona Aldo Drosina, na kojem igra Istra 1961, a na osnovi toga Grad je dobio 49 posto suvlasništva kluba.

Početkom 2013. predsjednik NK Istre 1961 Mikhail Shcheglov, dopredsjednik kluba Stevo Muidža i pulski gradonačelnik Boris Miletić ugostili su predsjednika HNS-a Davora Šukera na prostoru bivšeg vojnog poligona u Marsovu polju, gdje su na inicijativu ruskog poduzetnika krenuli u pripremu dokumentacije za projekt izgradnje nogometnog centra s tri nogometna terena i svom pratećom opremom. Investicija gradnje procjenjivala se na oko 2,7 milijuna eura, a s opremom bi se popela na oko pet milijuna eura, za što je Shcheglov imao dogovoren kredit švicarske banke s jedan posto kamata.

Mikhailu Shcheglovu najbliži suradnik u NK Istri bio je dugogodišnji nogometni djelatnik Neven Šprajcer, a za člana Upravnog odbora postavio je svojeg sina Aleksandra. Kako je Šprajcer 2014. imao problema s terećenjem od pravosudnih tijela, Aleksandr Shcheglov u travnju 2014. umjesto njega postao je izvršni direktor kluba, a Šprajcer ponovno krajem 2014. postaje glavni izvršni direktor kluba.

Nogometni znalci iz Pule procjenjuju kako je Mikhail Shcheglov godišnje u pulsku prvoligašku ekipu ulagao oko 800 tisuća eura, što nije bilo dovoljno za ozbiljnije rezultate, ali mu priznaju da je - iskustvom iz rada u ruskim klubovima - solidno organizirao klub. Prihodi od marketinga, sponzora, ulaznica i prodaje igrača su rasli, a kada je nedostajalo sredstava, klubu je davao svoj privatni novac kroz pozajmice.

- I mi smo znali kasniti s plaćama, znalo je biti financijskih problema, ali smo ih uspijevali nekako nadvladati i nekako smo gurali i poslovno i rezultatski - govori Mikhail Shcheglov koji je do travnja 2015., kada je svoja potraživanja od 5,3 milijuna kuna pretvorio u vlasnički udio, stekao 52,57 posto dionica kluba. Revizor NK Istre 1961 Ernest Komparić tada je istaknuo da je Shcheglov dolijevao novac po potrebi, a Shcheglovu je na ulaganju vlastitog novca u klub zahvalio gradonačelnik Boris Miletić zaključivši da bez njega Istra ne bi ostala prvoligaš.

Istodobno je ruski poduzetnik pregovarao o prodaji kluba, a mediji su nagađali kako je razlog tome što se našao u financijskim problemima. Shcheglov priznaje da ga je u Rusiji prevario poslovni partner s kojim je bio suvlasnik auto servisa u Moskvi, no kako je glavni razlog njegove prodaje NK Istre 1961 što su Grad Pula i nadležne institucije iznimno sporo pripremale dokumentaciju za gradnju nogometnog kampa Marsovo polje, koji je po njegovim vizijama kroz poslovanje trebao financirati i rad nogometne momčadi.

- Svojim kontaktima svake sezone doveo bih na pripreme 5 do 6 ruskih klubova, koji na pripreme u Turskoj troše po oko 100 tisuća eura. Mi bismo im dali popust, svi bi bili zadovoljni, a tim novcem financirali bi potrebe kluba - objašnjava Shcheglov.

U lipnju 2015. uz konzultacije s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem Mikhail Shcheglov prodao je većinski udio u Istri 1961 tvrtki Round Midnight ulaganja, koju zastupa američki odvjetnik Michael Glover u ime skupine američkih ulagača. I njima je glavna poslovna motivacija bila gradnja moderne sportske klinike i kampa na Marsovu polju.

Glover je više puta govorio kako taj “50 milijuna eura vrijedan projekt smatraju vitalnim u njihovu investicijskom ulasku u Hrvatsku”. Glover je, očito, deset puta napumpao cijenu gradnje iz Shcheglovljeva vremena, no bez obzira na to do danas se ništa nije ni pokrenulo.

Prodat ćemo dva, tri igrača

Michael Remo Glover rođen je 1957. u Kenaiju na Aljasci kao sin američkog oficira. Živio je u Kansasu i u Montereyu u Kaliforniji gdje je uz akademsku stipendiju pohađao privatnu srednju školu York. Na Sveučilištu Stanford 1979. diplomirao je političke znanosti, a na slavnom Berkeleyju 1982. završio je pravo. Od 1982. radio je u odvjetničkoj kući u Phoenixu, 1986. postao je partner u tvrtki u Scottsdaleu, a 1989. bio je jedan od osnivača ureda Glover & Van Cott, kasnije preimenovanog u Van Cott & Talamante, u kojem je danas vanjski savjetnik. Stekao je B licencu nogometnog trenera i u Arizoni je 12 godina bio u kadetskom i juniorskom nogometu kao trener, predsjednik i član Uprave kluba Valparaiso United. Njegova kći Marjani igra za žensku nogometnu momčad Stanford, a sin Macario Hing Glover igrao je za Valparaiso United dok početkom kolovoza ove godine nije prešao u NK Istra 1961.

Pula, 280416.
Konferencija za novinare na kojoj se obratio izvrsni direktor NK Istre 1961 gospodin Michael Remo Glover. Na fotografiji:  Michael Remo Glover.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Michael Glover

Michael Grover u hrvatskoj javnosti prvi put pojavio se u srpnju 2013. Tada je bio zainteresiran za kupnju splitskog Hajduka, a s njim u Split došli su njegovi partneri - član momčadi američkog nogometa Detroit Lionsa Ndamukong Suh, psiholog NBA momčadi Charlotte Bobcats koja je u vlasništvu Michaela Jordana Darren Treasure te bivši nogometaš Borca iz Banjaluke i Rijeke, kao i trener i sportski menadžer koji je karijeru gradio u Americi Sead Karaselimović. Nakon neuspjeha u Splitu, Glover je u listopadu 2013. prvi put razgovarao s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem te je pokušao kupiti Istru 1961, pa je početkom 2015. s gradonačelnikom Dubrovnika Androm Vlahušićem razgovarao o ulaganju u NK GOŠK, da bi mu naposljetku Mikhail Shcheglov prodao Istru 2. lipnja 2015.

Dogovorena cijena za 52,57 posto dionica bila je 2,6 milijuna dolara, od čega je tvrtka Round Midnight ulaganja odmah Shcheglovu isplatila 2,1 milijun dolara, a preostalih 500 tisuća dolara obvezali su se isplatiti do kolovoza 2016. Osim toga, kako su se obvezali ugovorom, odmah nakon što je Glover preuzeo klub, NK Istra 1961 vratila je dva milijuna kuna kredita Sberbanci iz prosinca 2014. te milijun kuna pozajmice Mikhailu Shcheglovu iz svibnja 2015. godine.

- Predlagao sam im da ću sam prodati dva ili tri igrača i tako odmah naplatiti tih pola milijuna dolara koje su mi ostali dužni, ali je Michael Glover to odbio i obećao da će dug platiti za godinu dana, a od početka je znao da neće - otkriva Mikhail Shcheglov.

Sukladno ugovoru, NK Istra 1961 početkom lipnja 2015. izdala je Shcheglovu kao osiguranje za plaćanja duga četiri bjanko zadužnice na ukupni iznos od četiri milijuna kuna.

- Teško je komentirati kako su se stvari obavljale kada je vlasnik bio Shcheglov, osim što mogu reći da je njegov model kako doći do uspjeha bio sušta suprotnost onome što mi predstavljamo - rekao je nešto više od dva mjeseca poslije preuzimanja kluba Michael Glover.

- Potreban je zaokružen i organiziran sustav od najmanje dobi do prve momčadi. Već smo napravili značajne korake po pitanju reorganizacije omladinskog pogona i Akademije za mlade. Uveli smo i principe sportske znanosti koji će biti od koristi igračima i koncept kompletne odgovornosti unutar svih područja. NK Istra je u fazi kompletne promjene kulture rada i poslovanja i svakog tjedna klub postaje sve jači - govorio je krajem kolovoza 2015. Glover kojem su od početka najbliži suradnici u klubu bili Mario Rubeša (bivši direktor Rijeke) i Robert Rubčić (bivši nogometaš i trener Rijeke).

Nepunih godinu dana nakon što je američki odvjetnik preuzeo klub, krajem travnja 2016. u internoj financijskoj reviziji koju je izradila revizorska tvrtka Consultum Komparić, konstatirano je da je Istra 1961 dužna 16 milijuna kuna. Prihodi kluba bili su bitno manji nego ranije na svim razinama: od prodanih ulaznica, sponzora, marketinga… Prihodi ostvareni od transfera igrača bili su čak dvostruko manji nego 2014. No i oko 1,5 milijuna kuna ostvarenih u 2015. od transfera igrača (Blagojević i Woon) nije bila zasluga Gloverove uprave, jer su oni prodani prije nego što je preuzeo klub.

Na pitanje zašto od preuzimanja kluba nije ostvario nijedan relevantni transfer, a u Shcheglovljevo vrijeme ih je bilo, Glover se i dvije godine poslije branio rekavši kako je “po preuzimanju kluba vodio višemjesečni spor s, primjerice, RNK Splitom kako bi naplatio transfer nekih igrača”.

Sudska taksa

- Iznosi od nekih transfera nisu u potpunosti završili u klubu, nego na nekim drugim računima. To je jedan od razloga zašto neki od igrača nisu prodani, ne namjeravamo spuštati cijenu, nego ih namjeravamo prodati po realnoj cijeni te zaraditi novac koji će osigurati stabilnost kluba - rekao je Glover.

Na dan dospijeća duga od 500 tisuća dolara prema Shcheglovu, 1. kolovoza 2016., tvrtka Round Midnight ulaganja i NK Istra 1961 na Općinskom sudu u Puli podigli su tužbu kojom su osporili dug tvrdeći da su utvrdili odstupanja u financijskim obvezama od onih koja su im bila prezentirana prilikom kupnje kluba od 3,26 milijuna kuna. U tužbi je navedeno kako je Mikhail Shcheglov prikazao manje obaveze od stvarnih: prema igračima za 805 tisuća kuna, prema dobavljačima za 1,36 milijuna kuna, za stipendije 113 tisuća kuna te za ostale obaveze oko milijun kuna.

- Njihova tužba temelji se na nalazu revizijske tvrtke Consultum Komparić koji je iskonstruiran, ne temelji se na činjenicama i nastao je nekoliko dana prije nego što su mi trebali isplatiti pola milijuna dolara duga. U tom nalazu revizori su napisali da ne prihvaćaju nikakvu odgovornost za izrađeno izvješće, da se na njega nitko ne bi trebao osloniti i da to svatko radi na vlastiti rizik. Treba naglasiti i da je tvrtka Round Midnight ulaganja prilikom kupnje angažirala pravni tim odvjetničkog društva Jurić & Vrbanović i njihovih suradnika koji su napravili dubinsko snimanje kluba i tada nisu pronađene nikakve manjkavosti - tvrdi Shcheglov, a nadopunjuje ga njegov odvjetnik Damir Pokupec.

- Općinski sud u Puli donio je privremenu mjeru kojom se Fini zabranjuje da Mikhail Shcheglov potraživanje od 500 tisuća dolara naplati putem zadužnica koje mu je izdala Istra 1961 već 2. kolovoza 2016., samo dan nakon podnošenja tužbe. Dakle, sud je presudio dan nakon zaprimanja tužbe, koju mi kao okrivljeni nismo ni vidjeli. To nikada nije zabilježeno u sudskoj praksi! Još je bizarnije to što je taj predmet dodijeljen sutkinji Tamari Došen, a odluku je donijela sutkinja Mirna Mačešić-Biscuoli. Ni to do sada nije bilo zabilježeno u sudskoj praksi! I to sve samo kako bi se zaustavila zakonita naplata zadužnica - iznosi odvjetnik Pokupec, koji je Općinskom državnom odvjetništvu u Puli u rujnu 2016. kazneno prijavio nepoznate osobe s Općinskog suda u Puli da su prijevarom obustavili zakonitu naplatu duga od 500 tisuća dolara po zadužnicama.

Neformalno su se u ovom slučaju spominjali i telefonski pozivi iz američkog veleposlanstva na Općinski sud u Puli u vezi s interesima njihova državljanina uključenim u spor, no Mikhail Shcheglov ne vjeruje u te priče i smatra da je pritisaka na sud bilo, ali onih s lokalne razine. Istodobno, odvjetnik Mikhaila Shcheglova žalio se na rješenje o privremenoj mjeri zabrane naplate po zadužnicama te ga je Županijski sud u Osijeku ukinuo i vratio predmet Općinskom sudu u Puli na ponovno odlučivanje. Novi postupak je, za razliku od prvoga, zakonito proveden, vodila ga je sutkinja Tamara Došen te je 6. veljače 2017. i ona donijela privremenu mjeru zabrane naplate po zadužnicama.

- Ovoga puta “prava” sutkinja Došen svoju odluku temelji na onom izvješću revizora Consultum Komparić u kojem je navedeno da se na njega nitko ne bi trebao osloniti i da to svatko radi na vlastiti rizik. Neshvatljivo je da je sud donio presudu na osnovi internog izvješća u koje ne vjeruje ni revizor koji ga je izradio. Osim toga, sutkinja Došen zanemarila je revizorsko izvješće tvrtke Revizija Remar iz veljače 2017. koje je naručio Mikhail Shcheglov, a kojim je utvrđeno da je tvrtka Round Midnight ulaganja prilikom kupnje dobila cjelokupnu sliku financijskog stanja kluba te da je neosnovan nalaz revizije koju je izradila tvrtka Consultum Komparić - govori odvjetnik Pokupec, koji se u ime Mikhaila Shcheglova žalio i na ovu odluku, ali je Županijski sud u Osijeku ovaj put žalbu odbio kao neosnovanu.

Dobro došli, dragi investitori

U pokušaju da od vlasnika Istre 1961 Michaela Glovera naplati svoj dug, ruski poduzetnik Mikhail Shcheglov 20. rujna 2017. Općinskom sudu u Puli podnio je Prijedlog za određivanje privremene mjere kojom bi se Istri 1961 zabranilo raspolaganje iznosom od 500 tisuća dolara. Shcheglovljev odvjetnik Damir Pokupec uvjeren je da će spor dobiti, no strahuje da se do tada od NK Istra 1961 pod Gloverovom upravom neće imati od čega naplatiti.

- Tužan sam što je Glover uništio klub u koji sam godinama ulagao svoje vrijeme, znanje, veze, živce i novac. Teško mi je slušati njegove laži da smo mi loše radili, a on u 2,5 godine nije napravio ništa. Šteta, jer je NK Istra 1961 imala dobru perspektivu - zaključuje Mikhail Shcheglov kojeg prijatelji nagovaraju da on isplati Amerikance i ponovno preuzme klub.

- Stav kluba je da ne komentiramo sudske postupke koji su u tijeku - rekao je operativni direktor NK Istre 1961 Darko Podnar koji je potvrdio da Michael Glover nije dostupan za izjave jer je u Americi, kao i da je spreman razgovarati sa svim investitorima koji bi imali namjeru preuzeti klub.

NK Istra 1961 već je dulje vrijeme u velikim financijskim problemima pa većini igrača plaća kasni četiri do šest mjeseci. Zbog neisplate plaća u proljeće ove godine igrači Istre 1961 spriječili su trenera Marija Tota da uđe u autobus za Zagreb gdje su išli na utakmicu s Dinamom, nakon čega je trener smijenjen. Zatim su krajem kolovoza, dva tjedna nakon što je došao u klub, igrača Macarija Hinga Glovera, sina Michaela Glovera, na ulazu u klupsku svlačionicu fizički napale četiri nepoznate osobe, od kojih ga je jedan udario te je Glover junior zadobio lakše ozljede.

Prošlog tjedna igrači su odbili igrati prijateljsku utakmicu protiv slovenskog prvoligaša Gorice u Balama. Uz igrače Istre stao je i Nogometni sindikat koji je na Facebook stranici objavio kako je nedopustivo da mjesecima nisu dobili plaću te da se od njih zbog tuđe krivnje stvara dužnike. Javna je tajna da je zbog svega toga sve zategnutija situacija između igrača i vlasnika Glovera, a Istra 1961 posljednja je na tablici prve lige i opasno joj prijeti ispadanje u drugu ligu i gubitak licence.

Linker
19. travanj 2024 12:32