Vlado Kos / Hanza Media
NA UDARU PRAVOSUĐA

STATISTIKA JE OVOGA PUTA OKRUTNA, NAJBOLJEM HRVATSKOG NOGOMETU PRIJETI NAJTEŽA KAZNA Ovo je razlog zbog kojeg Luka Modrić mora biti itekako zabrinut

Modriću prijeti zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. lipanj 2017. 13:06

Luka Modrić našao se na udaru pravosuđa, što su pojedini ljudi od struke već i najavili. DORH ga tereti za lažno svjedočenje na Županijskom sudu u Osijeku, za što je predviđena kazna od šest mjeseci zatvora do pet godina. Iako cilj DORH-a, po svemu sudeći, nije strpati Luku iza brave, nego doći do argumenta za osudu Zdravka Mamića.

Sve je vrlo jednostavno: ugovor između kluba i igrača o podjeli novca od transfera nije protivan zakonu i za to se ne može okriviti ni Zdravka Mamića ni bilo koga. DORH je optužnicu temeljio na tvrdnji da je taj aneks antidatiran, da je zapravo potpisan tek kad je Modrić već bio igrač Tottenhama s ciljem izvlačenja klupskog novca, a Luka je na sudu kazao da ga je potpisao još 2004. i 2005. kada je potpisivao ugovore o igranju za Dinamo. DORH ističe da im je drugačije kazao 2015. kad su ga ispitivali u Uskoku. Tako će se Modrić ponovno naći oči u oči s predstavnicima DORH-a. I morat će se pojaviti jer bi mu u protivnom prijetilo uhićenje.

A kakva je dosadašnja sudska praksa u Hrvatskoj kad su u pitanju procesi zbog davanja lažnog iskaza...

Od 2013. godine 20. studenog 2016. godine za davanje lažnog iskaza ukupno je optuženo 237 osoba u 198 predmeta. Po podacima koji su nam bili dostupni (zaključno sa studenim 2016) donesena je bila presuda za 126 osoba u 115 predmeta, a od toga je za 113 osoba donesena osuđujuća presuda. Dakle, gotovo 90 posto slučajeva u kojima DORH tereti svjedoke za davanje promijenjenog iskaza završi loše po svjedoke.

Odvjetnici nam kažu da je postotak tako velik jer nakon svjedočenja u USKOK-u svjedok dobiva određeno vrijeme da pročita kompletan zapisnik, a nakon toga potpisuje svaku njegovu stranicu. I to je argument zahvaljujući kojem DORH u visokom postotku dobiva ovakve slučajeve.

Vlado Kos / Hanza Media

DORH je u zadnjoj rečenici obrazloženja svoje istrage napisao da je “osumnjičeniku istoga dana poslan i poziv za provođenje dokazne radnje njegovog prvog ispitivanja”, što jasno ukazuje na to da Modriću slijedi novi razgovor s ljudima iz USKOK-a. Kada će se to dogoditi, možemo samo nagađati.

Inače, lažno svjedočenje spada u kaznena djela, a za njega je predviđen zatvor u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Linker
16. travanj 2024 15:05