Jakov Prkic / Cropix / CROPIX
SVAKA MU ČAST NA LOJALNOSTI

ANEGDOTA KOJA SVE GOVORI O ANTOLOGIJSKOM POTEZU KAPETANA 'Srna mi je pokazao mail sa službenom ponudom Barcelone! Rekao sam mu: Dragi, jednom se živi'

ŠPANJOLSKA Eduardo da Silva otkrio zanimljiv prošlojesenski detalj
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. veljača 2017. 23:55

Barcelona nije odustala od titule prvaka, to je jaka poruka Madriđanina iz Vitorije. Jer kad Barca zabije šest komada, pa makar joj i protivnik svesrdno asistirao, i ako se pritom vidi da vjeruje u preokret na tablici, veće su šanse da napokon klikne sve na svoje mjesto i konačno ove sezone počne igrati kako spada.

Iako ima popriličan zaostatak, doduše tek jedan bod na tablici, ali dvije utakmice više odigrane, zašto Blaugrana može biti prva na kraju? Zato što u preostalih 16 kola ima još dovoljno zavoja koji bi Real mogli izbaciti s rute, stoga što Barca mora pronaći sebe i barem dva-tri mjeseca djelovati moćno, zbog Messija, Suareza i Neymara koji tresu mreže i iznova sve češće impresioniraju, stoga što su se vratili Busquets i Iniesta, a Rakitić opet dobio status kakav koristi i njemu i klubu pa bi i vezni red mogao dodati gas, ali i zato jer Kraljevi, kao ni Barca dosad, ne funkcioniraju poput podmazanog stroja. Katalonci imaju u Primeri samo još dva gostovanja najtežeg ranga kod Atletica i Reala i upravo bi dvoboj na Santiago Bernabeu mogao rješavati prvenstvo. A zna se da Blaugrana tamo već godinama ostavlja itekakav dojam.

Srna više ni teoretski

Premda Luis Enrique nije ništa bitno mijenjao niti u kriznim situacijama, i teško je biti siguran kako će izgledati protiv PSG-a u osmini finala Lige prvaka, Barca ima klasu koja ispliva nerijetko sama od sebe. Jedino da još riješe tog desnog braniča, koji kao sudbina visi na glavom. Dugo su se htjeli osloboditi Aleixa Vidala, a sada panično traže tko ga može nadomjestiti. Nakon ozljede. Pravila španjolskog saveza dopuštaju da klub smije dovesti igrača iz domaćeg prvenstva, a jasno da je uvijek u prilici angažirati i stranca ako je bez angažmana. Tako El Mundo Deportivo, list sklon Barci, navodi pet imena mogućih prinova. Izvan države to su Martin Caceres, koji je već bio u Blaugrani i nije tako star, ima 29 godina, potom 35-godišnji Maicon i 34-godišnji Jose Bosingwa. Iz Primere riječ je o Douglasu Perreiri iz Gijona i Michelu Macedu iz Las Palmasa.

Darijo Srna ni na koji način više nije u konkurenciji, niti propisi mu ne bi dopuštali da se skrasi na Camp Nou, čak i kad bi se htio predomisliti. Zapravo je Luis Enrique upao u “crnu rupu“ zbog Srne čiju “košaricu“ sigurno nije očekivao. Nekidan smo sreli Eduarda da Silvu koji je u Zagrebu, ne još dugo, nakon rastanka sa Šahtarom. Na tu temu nam je pričao:

- U studenom mi je prišao Darijo i pokazao mail. Bila je to službena ponuda Barcelone. Pitao me što kažem, odgovorio sam: “Dragi, jednom se živi“. Mislio sam tada da se Barcin poziv ne odbija jer koliko puta možete zaigrati u takvom klubu.

No, Srna je u tom času stao na loptu, da bi se kasnije odlučio za ostanak u Šahtaru. Njemu svaka čast na lojalnosti koja je čudesna budući da se radi o Barceloni, no Luis Enrique sad je već u laganoj drami. Sergi Roberto, ionako veznjak, nakon otpadanja Vidala do kraja sezone, teško će sam iznijeti teret.

Slijedi spektakl

Morat će brzinski posegnuti za kakvim-takvim rješenjem ili kemijati unutar postave. Međutim, s obzirom na profil protivnika i utakmica koje ih čekaju, to je prvorazredna tema za Ligu prvaka, daleko manje za Primeru. Sad tek kreće punokrvna sezona: Barca već sutra gostuje u Parizu, previše je puta eliminirala PSG da se ne bi bojala i zakona velikih brojeva, premda rado mašu s podatkom da je Lionel Messi u 21 utakmici protiv ekipa koje je vodio trener Unai Emery zabio 25 golova. I da su svi pokazatelji na njihovoj strani. To će doista biti spektakl koji će odrediti šanse Blaugrane da se vrati na vrh Europe, ali neće imati bitniji utjecaj na prvenstvo jer španjolska liga je nešto sasvim drugo.

Linker
16. travanj 2024 13:02