Getty Images
NOVI IZAZOV U KARIJERI

ANTONIO CONTE GA NE VIDI NA STAMFORD BRIDGEU, ALI ZAINTERESIRANIH IMA KAO U PRIČI Hrvat potpisuje novi ugovor s Chelseajem, a onda odlazi u Rusiju

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. srpanj 2017. 20:56

Mario Pašalić potpisat će novi ugovor s Chelseajem i otići na jednogodišnju posudbu u Spartak iz Moskve, što će mu biti već peti inozemni klub! Hrvatski reprezentativac ovog je trenutka s momčadi Antonija Contea na turneji u Aziji, gdje je ušao u igru u obje utakmice, u 77. minuti s Arsenalom (dobili 3:0) umjesto Kantea te u 86. s Bayernom (izgubili 3:2) kad je zamijenio Fabregasa, no neće biti dio postave engleskog prvaka u novoj sezoni.

Antonio Conte ga ne vidi u prvom planu, pretežno se oslanja na “staru gardu” s kojom je poharao engleski Premiership prošle sezone, ali Chelsea ga se ne želi riješiti. Aktualni Pašalićev ugovor vrijedi još godinu danu, zato je bilo kombinacija da ga netko otkupi, no na kraju je pronađeno rješenje - produžit će vjernost Bluesima, pa se zaputiti u prvaka Rusije, s kojim će premijerno zaigrati i u Ligi prvaka. Neslužbeno se govori da će zaraditi oko 2,5 milijuna eura za sezonu.

Dosta zainteresiranih

Pašalićev je menadžer Marko Naletilić, on još glanca neke detalje tog posla prije no što se Pašalić krajem tjedna vrati u Europu i stavi dva potpisa. Tijekom ljeta spominjala su se brojna imena zainteresiranih, Stuttgart, Wolfsburg, Valencia, Betis, Galatasaray..., no od njih jedino Spartak igra u elitnom kontinentalnom natjecanju, premda ruska liga nije u pet najjačih u Europi. Otkako je napustio Hajduk, Pašalić je bio u Petici, na tri posudbe u španjolskom Elcheu, gdje su odigrali iznad očekivanja, ali su ostali bez licence i nisu mogli ostati u najvišem rangu, u Monacu, u čijem je dresu zabijao i stjecao sve bolji status, da bi ga u veljači 2016. zaustavila ozljeda leđa te u Milanu.

Upravo se na San Siru probijao na nove razine, ali Crveno-crni bitno su preinačili kadrovsku strategiju, kupujući ovog ljeta kao malotko. U ligama Petice odigrao je ukupno 71 utakmicu i zabio 11 golova, a izbornik hrvatske reprezentacije Ante Čačić uvrstio ga je u kadar za kvalifikacijsku utakmicu za SP u Rusiji s Islandom. Prije toga imao je dva nastupa za Vatrene.

Alessandro Garofalo / REUTERS

Moskovljani potvrdili

Spartak je službeno potvrdio dogovor s Chelseajem, ostalo je da Pašalić finišira posao. Prihvatio je Moskvu kao izazov i čini se da nema zapreka. U godini uoči Svjetskog prvenstva kojem je domaćin Rusija Hrvatska će tako imati dvojicu igrača u glavnom gradu te zemlje - Pašalić će postati rival Vedranu Ćorluki, koji je u Lokomotivu od 2012. godine. I kapetan.

Svojedobno je Ivica Olić nosio dres CSKA-a, a u Spartaku je bio Filip Ozobić, ali u mlađim kategorijama, bez prave šanse u prvoj momčadi, s tek nekoliko nastupa. Drugačije je s Pašalićem, njega u Moskvi čekaju s nestrpljenjem, vide ga pojačanjem. Kao veznjak trke, odgovornosti, usto i taktičko-tehnički potkovan i dobar realizator, u Spartaku bi, kao i u svim klubovima gdje je bio na posudbi, trebao imati značajnu ulogu.

U veljači je Mario Pašalić napunio 22 godine, njegov definitivan uzlet tek treba doći, načelno nije jednostavno mijenjati svake godine klub, grad, način rada i igre, okružje, atmosferu, jer jedno je biti u Elcheu, drugo u Milanu, posve nešto novo u Spartaku, međutim, dokazao je dosad da se vrlo brzo i jako dobro prilagodi, na sve mu je tri adrese trebalo malo vremena da se nametne i postane standardni ili vrlo čest član prve postave.

Linker
26. travanj 2024 20:48