Reuters / Albert Gea Livepic
POGLED SA STRANE

BIVŠI TRENERI DINAMA I HAJDUKA I LEGENDA MODRIH OTVORENO O NAJBOGATIJEM TRANSFERU SVIH VREMENA 'Teško je naći normalnu riječ...pa to je apsurd...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. kolovoz 2017. 21:33

Vahid Halilhodžić, bivši igrač i trener PSG-a, Drago Vabec, Hrvat kojeg s francuskih travnjaka i danas pamte i Goran Vučević, bivši igrač Barcelone, ludilo od transfera Neymara vide prvenstveno biznisom.

- U cifri 222 milijuna eura nema nikakvog realiteta, pa ta brojka je više nestvarna nego stvarna. Vrijedi li on toliko, je li to normalno, teško je ocijeniti. Ako ga toliko plaćaju iza je vjerojatno neki projekt. Klubovi i najveće transfere marketingom refundiraju, ali ova svota prešla je sve realne okvire. Već kad je Pogba došao u Manchester United (105 milijuna eura), svi su govorili da je odšteta astronomska, a što nakon ovoga reći, teško je naći normalnu riječ - kaže Halilhodžić. Je li to dovoljno da PSG bude prvak Europe?

- Zadnji neuspjeh u Ligi prvaka ostavio je dubokog traga i uzdrmao je projekt šeika iz Katara, dobili su veliku pljesku, zbog toga su krenuli na Neymara, pokušavaju napraviti iskorak da barem dođu do finala. S Brazilcem su im šanse povećane, međutim, to ne mora značiti da će osvojiti Ligu prvaka. Nema garancije. Jedan igrač u stanju je puno napraviti, biti prevaga, ali pet-šest je velikih klubova. Prisjećam se kad sam bio trener u PSG-u, budžet je bio 70 milijun eura, a sad je osam puta veći. Ovaj svijet nogometa je više nestvaran nego stvaran, pitanje je je li ovo dobro? Uspjeh se ne stvara, nego kupuje. Sad će biti golema presija na trenera, neće mu nimalo biti lako.

Vrijedi li Neymar toliko?

- Kad je Ronaldo dolazio u Real za nekoliko godina su te transfere isplatili zahvaljujući marketingu.

Barcelona bez Neymara, hoće li pasti? - Traže zamjenu. To je veliki udarac, ona je imala imidž da svi žele kod nje igrati, da je neprikosnovena, a vidite kako se ljubav mijenja zahvaljujući novcu. Vrlo lako - konstatirao je Halilhodžić.

Drago Vabec nas je dočekao...

- Od jutra me boli glava, zar se vama ne manta? - sipao je cinizam:

- Baš sam danas razgovarao s dečkima o tome, pa to je apsurd.

Mislite da Neymar ne vrijedi toliko?

- Vrijedi on puno, ali za taj novac se kupi cijela momčad. I to kakva. Mi smo u naše vrijeme isto imali, ali toliko da si uzmemo kafiće, stanove, oženimo se, osnujemo obitelj, i to je to. Kad sam 1979. prelazio iz Dinama u Brest moj Dinamo jako me razočarao, bili su nekorektni jer trebala je odšteta biti 30.000 dolara, a na kraju su mi sramotno uzeli 60.000 dolara. To je 1979. bio strašno veliki novac.

Svakako zgodna ilustracija različitih nogometni vremena i love koja se u njima vrtjela. No, hoće li s Neymarom PSG na vrh Europe?

- Ma neće. Nije jedan igrač nije momčad, tko uopće zna hoće li igrati tako dobro kao u Barceloni. Kad bi se na taj način osvajalo Ligu prvaka svake godine bi netko kupio nekog i osvojio. Nesporno je svjetski, pravi igrač, ali Barca će ga nadomjestiti.

SAITAMA, JAPAN - SEPTEMBER 03:  Vahid Halilhodzic, coach of Japan hints the negative point after the match[action] during the 2018 FIFA World Cup Qualifier Round 2 - Group E at Saitama Stadium on September 3, 2015 in Saitama, Japan.  (Photo by Kaz Photography/Getty Images)
Kaz Photography / Getty Images

Goran Vučević ističe Barcelonu kao moralnu vertikalu.

- Puno su drukčiji od Reala, njihov dres je veličina koja traži da budeš i osoba, i da ne gledaš samo novac, zato je veliko razočaranje navijača i vodstva kluba. Opet, nogomet je danas isključivo biznis.

Hoće li se Neymar isplatiti PSG-u?

- Ako su ga platili, onda toliko vrijedi. No, to ne znači da će osvojiti Ligu prvaka, jer novac nije jamstvo, međutim, imaju golemu mogućnost. Vlasnici ulažu silan novac i zbog marketinga, ne ide se sve u pravcu rezultata.

Kakva će biti Barcelona?

- Nedostajat će joj Neymar, ali i kad je Maradona otišao, a sutra će i Messi, to nije bio i neće biti kraj Barcelone. Sigurno će napraviti posao da budu jednako jaki.

Linker
26. travanj 2024 14:02