Ronny Hartmann/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
PRAVO IZNENAĐENJE

CIBALIJIN NJEMAČKI MAG IZAZVAO NEVJERICU: Njegov nekadašnji suigrač u čudu: 'Još uvijek mi je teško povjerovati, pa on je brend...'

Piše: damir begovićObjavljeno: 08. siječanj 2017. 22:15

Obistinilo se ono o čemu su Sportske novosti pisale još 20. prosinca. Peter Pacult novi je trener vinkovačkog prvoligaša! Nogometni austrijski uglednik, negda sjajan igrač zlatne Rapidove generacije iz sredine 80-ih, a kasnije i trener bečkog velikana, preuzima Cibalijino kormilo.

Vijest je to koja je izazvala posvemašnju nevjericu u hrvatskoj sportskoj javnosti, među vidno iznenađenima je i Petar Bručić, Pacultov suigrač iz slavnih Rapidovih dana:

- Iskreno, malo je reći da sam iznenađen. Koliko sam upoznat sa situacijom u Cibaliji, a to i nije nikakva tajna, u Vinkovcima nema baš novca na bacanje, pa ne mogu proniknuti u Peterove motive dolaska. Znate, on je veliko ime u austrijskom nogometu.

DRESDEN, GERMANY - MAY 03:  Peter Pacult, head coach of Dresden gestures during the the Second Bundesliga match between SG Dynamo Dresden and SC Paderborn 07 at Gluecksgas-Stadion on May 3, 2013 in Dresden, Germany.  (Photo by Boris Streubel/Bongarts/Getty Images)
Boris Streubel/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

Koliko veliko?

- Pa, ovako, Krankl je uvjerljivo najveći, Prohaska je iza njega, a Pacult i još nekolicina pripadaju tom trećem kvalitativnom ešalonu.

Pacult je bio, prisjeća se Bručić, jedan od ključnih igrača u Rapidovu proboju prema finalu Kupa UEFA-e (poraz od Evertona 1:3) u sezoni 1984/85.

- Igrao je u paru s Kranklom, zabio je neke stvarno presudne golove. Poput onog protiv Celtica, u ponovljenoj utakmici poentirao je za konačnih 1:0. Igrali smo na neutralnom terenu, u Manchesteru, na Old Traffordu, jer je prva utakmica u Glasgowu prekinuta zbog toga što je našem veznjaku Weinhoferu netko iz publike kovanicom razbio glavu. Pacult je bio i naš ključni čovjek u četvrtfinalnom ogledu protiv Dynama iz Dresdena. U prvoj utakmici izgubili smo 0:3, a u bečkom uzvratu dobili 5:0, Pacult je zabio dvaput. U svakom slučaju, bio je briljantan igrač.

epa02718710 Peter Pacult, new coach of German fourth division soccer team RB Leipzig, poses for photographers at the August square in Leipzig, Germany, 05 May 2011.  EPA/JAN WOITAS
EPA/JAN WOITAS / EPA

A kakav je trener?

- O tome najbolje govori podatak da petnaestak godina traje na zahtjevnoj austrijskoj i njemačkoj sceni. Mislim da to dovoljno govori samo za sebe. Još uvijek mi je teško povjerovati da dolazi u Vinkovce. Naravno, ne podcjenjujem Cibaliju kao klub, nego njezinu trenutnu financijsku situaciju. On je brend, a znate da brendovi koštaju - dodaje Bručić koji će u ponedjeljak biti neizostavan član ‘’odbora za doček’’ novom Cibalijinu treneru, a svom prijatelju, dobrom poznaniku ili tek bivšem suigraču?

- Mi smo prijatelji, veliki prijatelji. Vidjet ćete uostalom kad se susretnemo - zaključuje Bručić koji se prije nekoliko godina iz Zagreba vratio na rodnu grudu, u Jarminu nadomak Vinkovaca.

Pacult će u Vinkovcima u njemu nesumnjivo imati sjajnog ‘’veznog (su)igrača’’, baš kao nekad za zajedničkih bečkih dana…

---------------------------------------------------------------

Angažmanom Petera Paculta, koji je prije godinu i pol dana bio i u vrlo ozbiljnim kombinacijama za preuzimanje Hajdukove klupe, Cibalia je iskazala vrlo ozbiljne namjere i još ozbiljniju ambiciju. Uz Paculta očekuje se i skorašnji dolazak nekih pojačanja, u tom kontekstu konkretne novosti valja očekivati sredinom sljedećega tjedna.

Zna se i to da Siniša Sesar i Tomislav Vranjić ostaju članovi stručnog stožera koji će biti proširen za još dva člana; jednim kondicijskim trenerom i još jednim asistentom/prevoditeljem koji će premostiti jezičnu barijeru. Pacult, naime, komunicira samo na njemačkom jeziku. Imena i prezimena dotičnih bit će obznanjena najkasnije u ponedjeljak.

SN/Arhiva

A može li predsjednik Miroslav Gagro obznaniti ono što mnoge zanima; tko će platiti Pacultov angažman?

- Klub, naravno. Nije riječ o cifri od koje se vrti u glavi, niti zalogaj koji će nam zapeti u grlu. Pacult nije osobito zahtjevniji u odnosu na preostale kandidate koji su spominjani, to je sve u 500 eura razlike. Sponzora za smještaj smo već pronašli - kaže Gagro.

Linker
18. travanj 2024 09:07