CROPIX
'NISMO HTJELI UĆI U RIZIK'

DINAMO OTKRIO PRAVI RAZLOG IZNENADNOG ODLASKA PONAJBOLJEG IGRAČA 'Postupili smo ispravno! Ponudili smo mu novi ugovor, a on ga nije prihvatio'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. rujan 2017. 01:20

Iznenadan odlazak Juniora Fernandesa u Tursku izazvao je polemike u “dinamovskom svijetu”. Kad ponajbolji igrač ode, rekli bismo, nakon kraja prijelaznog roka, onda je to temelj za mnoga pitanja, plodno tlo za razne zaključke i rasprave. Međutim, službeni Maksimir sretan je ovakvim epilogom, jer za koji mjesec bi se stvari vjerojatno odvrtjele drugačije.

- Dakle, istina je da smo Fernandesu ponudili novi ugovor, a on ga nije prihvatio. Odnosno, nije ga potpuno odbio, nego se nećkao, rekao da ćemo razgovarati kasnije. Istovremeno se pojavio Alanyaspor koji je ga je silno želio i odlučilo smo ga prodati. Fernandes je kalkulirao, ali ako nije sad vrijeme za razgovor, kad jest, na zimu? On bi tada mogao potpisati za nekoga i otići od nas besplatno. Nismo htjeli ući u taj rizik, procijenili smo da je ovo ispravna odluka - kaže otvoreno Tomislav Svetina, Dinamov glavni direktor i glavni operativac.

Svota koju će Dinamu platiti Turci navodno je oko dva milijuna eura, no to nije službeno. Zanimalo nas je što odlazak Fernandesa zapravo znači za Dinamo i njegovu momčad?

- To je na tragu one naše ideje, koju smo najavili prije nekog vremena. Željeli bismo da nositelji igre budu igrači iz našeg pogona, naravno, pojačanja su uvijek dobrodošla, ako su prava pojačanja. Juniora smo htjeli zadržati, međutim, sad kad ga nema, vjerujem da i dalje imamo dovoljno snažnu momčad koja može ostvariti ciljeve, a ove sezone rezultatski je to, svakako, naslov prvaka. Uz to, cilj je i imperativ i dodatno afirmirati naše mlade igrače, to su zadaci koje smo stavili i pred trenera Cvitanovića. Dakle, razvoj i napredak igrača i naslov prvaka, da bismo idućeg ljeta imali momčad koja može konkurirati za ulazak u Ligu prvaka.

Zagreb, 270717. 
Stadion Maksimir.
Prva utakmica 3. pretkola UEFA Europa lige, 
GNK Dinamo - Odd BK. 
Na fotografiji: Junior Fernandes, Domagoj Antolic slavlje gol.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Prilika za mlade

Dojam je da prijelazni rok ovog ljeta nije bio odrađen kako očekivalo, da Dinamo nije dovoljno ojačao momčad pa je i to uzrok ispadanja iz Europe.

- Doveli smo Doumbiju i Lecjaksa, obojici su reference takve da bi trebali biti pojačanja. Treba ima dati još malo vremena. Možda smo mogli dovesti još jednog igrača, tog krilnog napadača, međutim ispadanje iz Europe utjecalo je na te stvari. No, kažem, sad će naši mladi igrači imati prostora i vremena pokazati što znaju, a na zimu ćemo vjerojatno dodatno ojačati igračku križaljku.

Je li Gavranović jedan od tih, priča se da dolazi na zimu?

- Gavranović sad nije tema.

Zagreb, 030417.
Konferencija za medije direktora NK Dinamo Tomislava Svetine i Arijana Ademija povodom ublazavanja kazne UEFA Ademiju u hotelu Hilton.
Na fotografiji: Tomislav Svetina.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX / CROPIX

Dobro, a Pavičić? Dinamo ga je dao Rijeci, postoji li bojazan da tamo ne proigra kao što su prije njega proigrali Andrijašević ili Kramarić?

- Nema tu neke drame. Bilo je očito da Pavičić ovdje neće imati adekvatnu minutažu, zbog konkurencije u veznom redu. Pogotovo kad se vrati i Ademi. Rijeka se javila da ga želi, do zime će biti tamo, poslije ćemo vidjeti. Eto, to je cijela priča.

Kako Dinamo stoji financijski? Naime, jasno je da kad nakon godina velikih transfera, igranja u Ligi prvaka (ili barem Europskoj ligi) dođe ljeto u kojem nema takvih prihoda, to se mora osjetiti na budžetu?

- Nama je prošla sezona bila rezultatski najlošija, ali financijski izrazito uspješna. Tako da smo njome pokrili i ovu, financijsku slabiju godinu. Naravno, mi smo svjesni da su nam najveći prihodi od prodaje igrača i igranja u Europi, Ligi prvaka, da su skoro svi ostali prihodi zanemarivi. Dakako, kad toga nema, onda treba živjeti u skladu s okruženjem i onime što imaš. Naš je plan iduće godine opet napasti Ligu prvaka, a istovremeno afirmirati naše igrače. Vidite, mi zapravo nismo prodali nijednog igrača osim Pivarića i Fernandesa, ostali su i Benković, Sosa, Ćorić, Olmo, Moro... A da nam je tako gusto, mogli smo ih prodati. Štoviše, sa svima njima i još nekim mladim igračima smo produljili ugovore, možemo i to staviti pod egidu “prijelazni rok”.

Postoji li nakon odlaska Fernandesa nagovještaj i opasnost da odu i još neki važni igrači? Konkretno Soudani i Sigali, Argentincu također istječe ugovor idućeg ljeta?

- Kad su njih dvojica u pitanju, mogu reći da će oni ostati u Dinamu i da tu nema nikakvih dvojbi. Soudani je nedavno potpisao novi ugovor, nije bilo nikakvog razgovora o odlasku, niti je on ičime pokazao da želi otići. Sa Sigalijem smo pričali i više-manje sve dogovorili, on će ostati u Dinamu.

Linker
24. travanj 2024 21:07