REUTERS/Ruben Sprich / REUTERS
ZA VIKEND U MAKSIMIRU

DINAMU DOLAZI PRVO PRAVO POJAČANJE Igrač pravog europskog i međunarodnog pedigrea novi je član Modrih, Josip Pivarić na izlaznim vratima

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. lipanj 2017. 10:17

Dinamo je na pragu dovođenja prvog pojačanja u ljetnom prijelaznom roku! Novo ime u plavoj svlačionici trebao bi postati Čeh Jan Lecjaks (26), lijevi bek švicarskih Young Boysa. Ako pregovori koji zasad idu u dobrom smjeru završe pozitivno, Lecjkas bi već ovog vikedna trebao stići u Zagreb, obaviti liječnički pregled, te se priključiti Dinamu na pripremama u Sloveniji.

Momak je rođen u Plzenu, kao klinac igrao je za Sokol Štenovice, a onda za Viktoriju Plzen, da bi 2010. godine bio posuđen Anderlechtu, za koji je u toj sezoni odigrao 30 utakmica. Nakon povratka s posudbe potpisuje za Young Boys, s tim da je nekoliko mjeseci proveo na posudbi u Valerengi.

Igrao je za mlade selekcije Češke, a u reprezentaciji U-20 nastupio je na Svjetskom prvenstvu 2009. godine u Egiptu. Za reprezentaciju Češke U-21 odigrao je 21 utakmicu, posljednju 2012. godine, nije imao prilike zaigrati na najbolju vrstu te države.

Četiri sezone bio je standardni igrač Young Boysa, kluba iz Berna za koji je u prošlom prvenstvu odigrao 31 utakmicu postigavši jedan pogodak, a šest je puta asistirao. Ubilježio je i pet nastupa u Europskoj ligi (dva puta protiv Olympaicosa i Apoela iz Nicosije te jednom protiv Astane), odigrao je i četiri utakmica u kvalifikacijama za Ligu prvaka (dva puta protiv Šahtara i Borussije iz Monchengladbacha) te je nadodao još tri ogleda u švicarskom kupu.

Cijena mu je na Transfermarktu 1,5 milijuna eura, a naši izvori iz Švicarske govore da bi u Dinamo došao za manju odštetnu cifru. Naravno, dok se transfer ne zgotovi, iza ove priče ne smije se staviti uskličnik. Znate kako to biva kod transfera, po stoti put ponavljamo, sve se može okrenuti preko noći. Dok se ne utvrde svi detalji u pregovorima, sve je otvoreno, makar, po onom što saznajemo, realizacija transfera vrlo je blizu.

Cijela se priča uklapa u ono što Dinamo traži. Naime, često nam je u Maksimiru kazivano da Modri za pojačanja traže iskusne igrače, igrače koji će mlađim dečkima pomoći u povratku na hrvatski nogometni tron te u europskim natjecanjima. S obzirom na zrele godine i dosadašnju karijeru, Jan Lecjaks zadovoljava te kriterije.

Jasno, dovođenjem lijevog beka koji bi po svemu trebao - a zato ga se, logično, i želi dovesti - odmah biti za udarnih jedanaest, otvara se pitanje hrvatskog reprezentativca Josipa Pivarića. Onako, na prvu, možemo zaključiti da Pivarić, očito, ima ponudu koja bi ga mogla odvesti prema inozemstvu jer je teško vjerovati da bi Modri dovodili lijevog beka dok je on u svlačionici. Makar Dinamo nema pravo riskirati, ako Pivarić ode, onda bi ostali samo na mladom Borni Sosi, makar i mladić ima zanimljivih inozemnih ponuda.

Može pomoći Sosi

Naravno, pretpostavljenim odlaskom Pivarića na poziciji lijevog beka ipak bi trebao ostati Borna Sosa, bez obzira na zanimanje jakih europskih klubova. Jedino ako ne stigne neka ponuda koja po onom poznatom maksimirkom riječniku ‘izuva iz cipela’. Sosa je iznimno nadaren mladić kojem se predviđa velika karijera. Možda je Borna očekivao da će sljedeće sezone upravo on biti taj koji će preuzeti poziciju lijevog bočnog, konačno, Petev ga iznimno cijeni, o njemu govori u superlativima. Ipak, Modri su se, očito, odlučili dovesti iskusnog nogometaša, koji konačno, u napretku može pomoći i Sosi...

Tako je eto i Dinamo polako krenuo u prijelazni rok, izgleda da će dovesti igrača s jako dobrim referencama. U Maksimiru će kazati da su stigla i druga pojačanja, koja se u medijima ‘zaboravljaju’ navesti. Kazuju da su se vratili itekako kvalitetni igrači poput Filip Benkovića, koji nije igrao na proljeće zbog ozljede i Juniora Fernandesa koju je polusezonu proveo u Turskoj, da Sammir i Guilherme zapravo tek sad, nakon ovih ljetnih priprema. kreću ispočetka, da je došao kvalitetni Rrahmani. Uz Čeha Jana Lecjaksa, bila bi to pozamašna skupina pojačanja.

Linker
16. travanj 2024 18:59