REUTERS
DRŽAVNI UDAR NA KLUBOVE

DOSTA JE! KINESKE VLASTI NAMJERAVAJU STATI NA KRAJ ABNORMALNOM TROŠENJU NOVCA NA POJAČANJA Svaki novi transfer oporezivat će se s dodatnih 100 posto!

Piše: Ivan ŠtenglObjavljeno: 26. lipanj 2017. 22:00

Kada je Hulk dres Zenita zamijenio onim Shanghai SIPG-a u srpnju prošle godine mnogi su sigurno pomislili da je klub kupio Marvelovog superjunaka, a ne brazilskog krilnog napadača. Naime, 56 milijuna eura vrijedan transfer uz 360.000 eura tjedne plaće Hulka je pretvorio u jednog od najplaćenijih nogometaša na svijetu. Postao je jedan od nekolicine igrača koji su svoje vještine preselili iz ozbiljnog europskog nogometa, u ne toliko popularan, ali ambiciozan kineski nogomet.

Njegov sunarodnjak Oscar je slijedio njegove korake te također stigao u Shanghai u transferu vrijednom 60 milijuna eura. Vrhunac kineskog prijelaznog roka bio je transfer Carlosa Teveza iz Boce Juniors vrijedan 'tek' 11 milijuna eura, ali uz plaću od astronomskih 700.000 eura tjedno. TIme je ujedno postao i najplaćeniji nogometaš na svijetu čak ispred Messija i Cristiana Ronalda. Međutim, sve je jasnije da se bliži kraj velikoj kineskoj rasipnosti koja je trajala dvije sezone.

Nogomet u Aziji je u ekspanziji, a što će poslužiti kao najveća propaganda nego transfer megazvijezde poput Teveza, čije će ime i brand unaprijediti ligu. Ali kao i svaka priča, i ova svoju drugu stranu. Za razliku od američkog MLS-a, gdje igrači poput Pirla, Lamparda ili Ville odlaze u poznijim godinama kako bi uspjeli uloviti još koji dobar ugovor, nogometaši u Kinu odlaze nerijetko u svojim najzrelijim igračkim danima. Uz ogromnu platežnu moć, kineska liga postala je pravi mamac onima kojima ozbiljan nogomet zapravo više i nije na pameti.

Tijekom ljetnog prijelaznog roka prošle sezone potrošili su preko 360 milijuna eura na igrač. Kako bi se stalo na kraj takvom trošenju, kineske vlasti odlučile su uvesti novi zakon vezan uz porez na transfere, po kojem bi klub plaćao dodatnik 100% poreza na svaki transfer. To bi značilo da će svakog igrača morati duplo platiti, a ta druga polovica novca išla bi u razne državne fondove.

Osim toga, pojačat će se dodatna nadgledanja klubova, njihovih troškova te kontrola igrača. Također, od iduće sezone u svakoj momčadi će morati biti više domaćih igrača mlađih od 23 godine nego stranih igrača. Kineska liga se dosad doimala kao 'palionica novca' gdje se 'suhim zlatom' plaćaju igrači, od kojih mnogi ne pružaju ni 10% svojih mogućnosti na terenu.

Jedni od najžešćih kritičara takve politike kineskih klubova bili su Arsene Wengere i Antonio Conte, koji su iskazali zabrinutost jer se igrači vrlo lako namame ogromnim ugovorima, kakve se ne mogu priuštiti čak niti ozbiljni europski klubovi. Ovaj novi zakon mogao bi spriječiti mnoge senzacionalne transfere koji su se spremali već ovog ljeta. Poznato je, primjerice, da Diego Costa i nije u najboljim odnosima s Antoniom Conteom, pa su se u priči odmah pojavili kineski klubovi, kao i oko Waynea Rooneya.

Linker
26. travanj 2024 04:18