Michael Krmenčik
 REUTERS/David W Cerny / REUTERS
U LOVU NA ČEŠKOG CENTARFORA

DOVEDU LI GA NA MAKSIMIR, BIT ĆE TO DRUGO NAJSKUPLJE POJAČANJE U DINAMOVOJ POVIJESTI Znaju Modri da bez ‘keširanja’ neće moći dovesti kapitalca

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. studeni 2017. 09:19

Puno smo puta zadnjih godina slušali velike najave prijelaznog roka u Maksimiru (i oko Maksimira), spominjale su se svote i - velike svote, Modri su bili u potrazi za igračima na raznim pozicijama.

Ali, na kraju, ipak nisu premašili tu magičnu granicu, koja u Dinamu iznosi između dva i dva i pol milijuna eura, transfer od tri milijuna eura još nije dosegnut. Govorimo o igračima iz inozemstva i kad tome dodamo i zimski prijelazni rok, nije čudno da se to nije dogodilo.

Ponuda igrača nije velika, a Čeh Krmenčik, kad bi ga Dinamo doveo za toliki novac, bio bi drugo najskuplje pojačanje u Dinamovoj povijesti, prvi nakon Marka Roga. Njega je Dinamo službeno platio pet milijuna eura, no kasnije ga je i prodao za 16 milijuna Napoliju.

No, jedno je mladi hrvatski reprezentativac, drugo češki centarfor, sigurni smo da se u Maksimiru moraju triput uhvatiti za prste prije no što izbroje ta tri milijuna eura. Pogotovo što će Čeh na ljeto biti slobodan igrač, može otići kamo hoće bez odštete.

Teško će pristati na deal

Dakako, tu bi Dinamo mogao na zimu njegovom klubu Viktoriji Plzen platiti manju odštetu, uz prijetnju da će ga na ljeto uzeti gratis, no, pitanje je bi li Česi pristali na takav ‘deal’, navodno vjeruju da ga na zimu mogu prodati za tri milijuna bez obzira što mu šest mjeseci kasnije istječe ugovor.

Football Soccer - Czech Republic v Norway - 2018 World Cup Qualifying European Zone - Group C - Prague, Czech Republic - 11/11/16  Czech Republic's Michael Krmencik and Norway's Alexander Tettey and Omar Elabdellaoui in action.  REUTERS/David W Cerny - S1AEUMHBERAE
REUTERS/David W Cerny / REUTERS
Michael Krmenčik

U svakom slučaju, iz Dinamova kuta, rušiti rekord na igraču koji će šest mjeseci kasnije biti slobodan, da bi igrao proljeće u modrom dresu, iako je već izvjesno da u tom proljeću neće biti neophodan, pa bi to bio veliki rizik. Blago rečeno. Doduše, kad dovedeš Sammira izvan forme i daš mu toliki novac kakav je dobio, što je u usporedbi s time rizik? Ni Robert Prosinečki svojevremeno nije dosegao odštetu od tri milijuna eura. Dobro, bila su druga vremena, ali Žuti je Žuti, a Krmenčik - Krmenčik.

No, ono što je točno jest da su u Maksimiru znaju da bez guranja ruke u džep i ‘keširanja’ neće moći dovesti kapitalca.

Veliki iskorak

Čovjeka koji bi trebao pomoći u europskom iskoraku, zabijati kao na traci, biti prevaga. Ali, hoće li Krmenčik biti ‘taj’, je li robusni Čeh čovjek kojemu doista vjeruju toliko da bi rušili rekorde. To će reći zimski mercato.

I sam Krmenčik i njegov klub, nije nemoguće, no tri milijuna je uistinu velik iskorak za Modre. Opet, kad se sjetimo Adriana Calella i službenih 2,2 milijuna eura za koje je došao iz Argentine...

U svakom slučaju, dolazak skupog češkog diva bio bi vezan uz odlazak nekoga od dvojice napadača, Hodžića ili Henriqueza. Hoće li se to na zimu dogoditi, ili ćemo ipak senzacije čekati do ljeta, u ovom trenutku nitko ne može jamčiti. Kao što nitko ne može jamčiti da će ubojiti strijelac Viktorije iz Plzena biti novi Dinamov inozemni rekorder. Među potencijalnim pojačanjima jest, ali dalek je put od potencijalnog posla do gotove stvari.

Tri milijuna zvuči uistinu mnogo, pogotovo za nekoga tko će šest mjeseci kasnije biti slobodan i besplatan. No, jednom i ta granica od tri milijuna eura mora pasti. Možda baš ove zime?

Linker
19. travanj 2024 15:49