Cropix
FOOTBALL LEAKS OŠTRO DEMANTIRAN

EKSKLUZIVNO: VELIKA AFERA STIGLA U HRVATSKU 'Dinamu nismo uplatili ništa! Niti jedan jedini euro! To je toliko glupo da je nemoguće nešto komentirati!

Andy Bara, menadžer koji radi za Doyen Sports tvrdi da nisu otkupili prava na Ćorića
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. prosinac 2016. 09:09

Football Leaks se žestoko zakuhao i kada su naši igrači u pitanju. Nakon što smo doznali da je, navodno, izvjesni financijski fond iz Hong Konga bio vlasnik 50 posto prava na transfer Matea Kovačića iz Dinama u Inter, jučer se pojavila priča o Doyen Sports menadžerskoj grupaciji, koja je navodno vlasnik 70 posto prava na transfer Ante Ćorića, još jednog Dinamova dragulja.

Ante Ćorić je, dakle, još u jesen prošle sezone potpisao pravo menadžerskog zastupanja Doyen Sports grupaciji. Prije toga mladi je igrač bio u agenciji koju kontrolira Zdravko Mamić, a s kojom se razišao nakon što su u javnosti objavljeni sporni ugovori s kojima se bavio i USKOK. Football Leaks sada tvrdi da posjeduje dokumentaciju koja otkriva kako je Doyen Sports u studenome prošle godine otkupio 70 posto prava na Antu Ćorića za iznos od 2.863.290 eura, uz jamstva - nejasno je kakva - da će od transfera zaraditi dodatna dva milijuna. Potom je ista grupacija u veljači ove godine Dinamu posudila 4.550.000 eura, opet uz jamstva da će dobiti nova dva dodatna milijuna.

Po tome ispada da je Doyen grupacija Dinamu ukupno uplatila nešto manje od 7,5 milijuna eura, a da joj Dinamo ukupno treba vratiti barem 6,5 milijuna eura. Pa u konačnici ispada kako je Doyen Sports dobio 70 posto prava na Ćorića za samo milijun eura. S druge strane Dinamo je dobio financijsku injekciju od 7,5 milijuna, što mu je očito dosta značilo prošle zime.

Obitelj Ćorić za sada ne želi komentirati novu zavrzlamu u koju je upala s Doyen grupacijom, ali ispada da su bježeći od suradnje sa Zdravkom Mamićem odabrali inozemnu grupaciju koja se poslovno čvrsto vezala baš uz Dinamo, odnosno uz Mamića. Pokaže li se cijela priča točnom, lako je moguće da Ćorići potegnu pitanje sukoba interesa, jer oni su izabrali Doyen grupaciju da štiti interese igrača, a sada ispada da je njima važniji ili unosniji posao dogovoren s klubom.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Međutim, sinoć nas je nazvao nogometni zastupnik Andy Bara.

- Ja radim za Doyen Sports, zastupnik sam za balkanske zemlje, ili kako se to danas kaže zemlje u regiji. Želim razjasniti ovu situaciju. Dakle, mi jesmo menadžeri Ante Ćorića, Nelio Lucas i ja isto tako surađujemo s Marcelom Brozovićem, Neymarom, Moratom i još 50 drugih igrača... Mi nemamo nikakvo vlasništvo nad Antom Ćorićem, pa prema tome nemamo niti bilo kakva prava na postotak od njegove prodaje. Mi smo samo menadžeri, tvrtka koja zastupa Ćorića i ništa više - kaže Bara, te nastavlja:

- Dinamu nismo posudili nikakav novac, niti jedan euro, to je apsolutno izmišljena priča. To je toliko glupo da je nemoguće nešto komentirati, ne znam tko se bavi s takvim stvarima. Nego, nevjerojatno je da svi šute! Nije mi jasno kako Dinamo nije kazao ništa na tu temu. Pa ako je to tako, neka se pokažu ugovori. Gdje su ugovori? Neka netko pokaže bilo što, bilo kakav papir i dokaže ovo o čemu se piše. To nema veze sa zdravim mozgom. Da ima samo jedan posto istine u ovom što je navedeno, ne bih vas nazvao. Ovo sve samo stvara nemir kod Ante Čorića, njegovog oca, javnosti... A u svakoj rečenici stoji ‘navodno’ i upitnici... Konačno, nema se što tu previše pričati, ako netko ima dokumente neka ih pokaže. Naravno, tvrtka Doyen Sports će sudskim putem tražiti zadovoljštinu od onih koj šire lažne informacije - zaključio je Bara. (do, rš)

---------------------------------------------------------

FIFA PRAVILNIK Zabranjeni ugovori s trećim stranama

UTJECAJ I VLASNIŠTVO TREĆE STRANE NAD EKONOMSKIM PRAVIMA NA IGRAČA

Članak 18bis Utjecaj treće strane na klubove (iz 2008.)

1. Niti jedan klub ne može zaključiti ugovor koji bilo kojem drugom klubu/drugim klubovima i obratno, ili bilo kojoj trećoj strani, pruža mogućnost da u pitanjima vezanima uz zapošljavanje i transfere utječe na njegovu neovisnost, poslovnu politiku ili nastup njegovih momčadi.

2. Disciplinska komisija FIFA-e može izreći disciplinske mjere klubovima koji ne poštuju obveze utvrđene ovim člankom.

Članak 18ter Vlasništvo treće strane nad ekonomskim pravima na igrača (stupio na snagu 1. svibnja 2015.)

1. Niti klub, niti igrač ne mogu zaključiti ugovor s trećom stranom prema

kojem treća strana ima pravo sudjelovati, u cijelosti ili djelomično, u naknadi koja se plaća u vezi s budućim transferom igrača iz jednog kluba u drugi, ili su joj dodijeljena bilo kakva prava povezana s budućim transferom ili naknadom za transfer.

2. Zabrana navedena u stavku 1 stupa na snagu 1. svibnja 2015.

5. Do kraja travnja 2015. svi postojeći ugovori obuhvaćeni stavkom 1 moraju biti uneseni u Sustav za usklađivanje transfera (TMS). Svi klubovi koji su potpisali takve ugovore moraju ih u cijelosti priložiti u TMS, uključujući moguće dodatke ili izmjene i dopune, navodeći detalje o odnosnoj trećoj strani, puno ime i prezime igrača, kao i trajanje ugovora.

Linker
26. travanj 2024 22:36