CROPIX
BIJELI NA TRŽIŠTU

HAJDUK U POTRAZI ZA NAPADAČEM Traži se 'ubojica' koji garantira 15 golova po sezoni: Može li Futacseva ozljeda dovesti do velike promjene i preokreta?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. kolovoz 2017. 10:08

Nema sumnje, Futacseva se ozljeda dogodila u najgori trenutak za Hajduk. Premda nijedan trenutak nije dobar za ozljedu, 20 dana prije završetka prijelaznog roka jako je teško pronaći adekvatnu zamjenu u napadu. Jer razvidno je da bi Hajduku uz tri špice, Ercega, Saida i Ohandzu, odlično došao još jedan kvalitetan napadač za realizaciju visokih ambicija. Međutim...

- Ako nemate novca za kupovinu, praktički je nemoguće doći do kvalitete - kazat će u startu Marko Naletilić, čovjek golemog menadžerskog iskustva.

- Napadači iznimne klase iznimno su i skupi, to je svima jasno. Ali teško je uopće govoriti o napadačima ako nije u pitanju kupnja. Slobodnih je napadača jako malo u ovom smiraju prijelaznog roka. Sportski direktor Hajduka imat će jako težak posao ako krene u potragu za novim napadačem - podcrtao je Naletilić.

Tomislav Erceg smatra da će sve ovisiti isključivo o Hajdukovom europskom rezultatu.

- Prvo, Hajduk se mora pomiriti s činjenicom da će se Futacs teško vratiti natjecateljskom nogometu ove sezone. Nažalost, takav je proces oporavka kod većina igrača s tom ozljedom - reći će Erceg.

- Prođu li Bijeli Everton, bit će puno lakše pronaći kvalitetnog napadača. Zašto? Zato što će igračima biti lakše donijeti odluku o dolasku u Hajduk s obzirom na motiv igranja Europske lige. Tada će i Hajduk imati sredstva za kupovinu, ali odmah se mora reći, nema jeftine kupnje kvalitetnog igrača, pogotovo ne napadača. Hajduku ne treba napadač iz kategorije “slobodni” jer takvi u pravilu dolaze samo kao krpanje kadra. Ako Hajduk uđe u Europsku ligu, imat će šest dana za kupovinu, ali ako se ne plasira, onda je sigurno veća vjerojatnost da će se zadržati na aktualnom kadru.

Zagreb, 060817.
Maksimir.
Utakmica 1. HNL 4. kolo.
GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Nizic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

- Po mom sudu, bilo bi dobro da Hajduk u svakom slučaju angažira napadača, čak i ako se samo bude borio za najviši plasman u prvenstvu i Kupu, bez Europe. Znamo kakvih je problema imao Ohandza, uvijek stoji makar mali upitnik iznad njegova kontinuiteta nastupa, ostati na Saidu i Ercegu ne bi bilo dobro, ali to je samo moj pogled sa strane, neko logično razmišljanje. Međutim samo ljudi u klubu znaju kakve su im želje i mogućnosti, kakve su šanse za realizaciju poslova. Ne znam kakvim budžetom raspolaže klub, koliko se može uložiti u napadača, ali neću reći ništa novo ako kažem da će trebati novca za zamjenu Futacsu. I pritom je teško kazati da će zamjena biti igrač kakvog su Bijeli imali u Mađaru, koji se sjajno uklopio u momčad - mišljenje je Tomislava Ercega, nekoć vrsnog centarfora, a danas menadžera.

Do utakmica s Evertonom premalo je vremena za nove napadačke opcije, Hajduk će u susretima s Englezima imati kadar kojim trenutno raspolaže. Ako prođe Engleze, jasno je da je angažman još jednog napadača izgledna opcija. Ali o tome će se ozbiljnije razgovarati kada se ostvare preduvjeti za to. Kada se Bijeli plasiraju u europsku jesen...

Kako god, ovog će ljeta Hajduk morati posegnuti u blagajnu za angažman napadača. Najveći transfer za klasičnu špicu platili su za domaćeg igrača (Maglica u ljeto 2012. godine, 300.000 eura Osijeku), a ne za stranca. Doduše, tog su istog Maglicu prije godinu i pol dana besplatno pustili s Poljuda, a u međuvremenu, u proteklih pet godina, pokušavali su pronaći besplatne napadače u inozemstvu, na kojima su uglavnom gubili novac.

Artem Milevski bio je najveće ime, igrač koji je nekoć bio jedan od najboljih u Europi. No u Hajduk je došao u silaznoj putanji karijere i nakon 13 mjeseci igre toplo-hladno napustio je Bijele. Poljudom su, između ostalih, zadnjih godina prodefilirali Gruzijac Iluridze, pa Sandro Gotal, prinova iz austrijskog Wolfsberga, na kojem je Hajduk nešto i zaradio s odštetom (250.000 eura) u St. Gallen. Besplatan je bio i Temur Abduholikov, Uzbekistanac koji se neprimjetno zadržao jednu sezonu. U konačnici, bez odštete su prošle godine stigla trojica aktualnih napadača, domaći Erceg te Said i Futacs. Erceg i Said iz drugoligaša, jedan iz turskog Baliksehirspora, drugi iz portugalskog Olhanensea, a Futacs s devet mjeseci stanke. Svi besplatno. To je dosad bio profil igrača koje je Hajduk angažirao. Ne samo u napadu nego uglavnom i u ostalim linijama.

Siplit, 030817. 
Stadion na Poljudu.
Utakmica 3. pretkola UEFA Europske lige, HNK Hajduk - Brondby IF. 
Na fotografiji: slavlje igraca Hajduka nakon pobjede.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
CROPIX

Može li Futacseva ozljeda dovesti do velike promjene, do preokreta? Može samo ako se Hajduk plasira u Europsku ligu. Jer neće pomoći ni 700.000 eura od UEFA-e za šest europskih utakmica ni devet milijuna kuna od ulaznica za Bröndby i Everton. Za kupovinu Hajduk treba “cash flow”; treba likvidnost sa svježim kapitalom. Treba ući u EL, što vrijedi 5,6 milijuna eura. Ili imati veliku sreću s nekim poput Futacsa. No sve slobodne špice pokazale su se ipak kao rješenje na kratke staze. Ozljede, nemogućnost kontinuiteta forme... najčešći su razlozi zbog kojih inozemni napadači koje je Hajduk besplatno dovodio proteklih sezona nisu proslavili ni sebe ni klub s Poljuda. Besplatni stranci kao pokušaj da se izvuče čudo, dok je za domaće strpljenja bilo premalo... U svakom slučaju, jasno je da bez novca neće biti kvalitete. Može se ponekad uhvatiti koji osmijeh sreće, može se dogoditi Futacs, može Erceg od krila postati špica i pretvoriti se u mali bingo. Ali nije pravilo.

Kakav bi profil igrača odgovarao? Brz, prodoran i golgeter koji zabija barem 15 po sezoni. I to sve lijepo izgleda na papiru, ali da se po takvog pođe u inozemstvo, trebat će za prvu ratu dva-tri milijuna eura. U domaćem okviru, ako ikoga traži netko iz velikog kvarteta, odmah se nabija cijena. Tema dovođenja zamjene za Futacsa silno je intrigantna, ali, po svemu sudeći, pričekat će odluku o nastavku ili kraju europskog puta Hajduka. Tražit će se golgeter od 15 golova po sezoni...

Linker
20. travanj 2024 08:09