Foto: Duje Klaric / CROPIX
MILIJUNI SU U IGRI

HAJDUK VEĆ DUGO NE PAMTI OVAKAV TRANSFER Jedan od najboljih igrača korak do posla života, klubu astronomska odšteta za napad na naslov prvaka Hrvatske

Hoće li Bijeli s novcem od Vlašića nakon dugo vremena platiti odštetu za nekog igrača
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. kolovoz 2017. 15:49

Ozbiljan interes Evertona, čiji se trener Ronald Koeman prvi zainteresirao za Hajdukova ofenzivnog veznjaka, za sada ipak još nije popraćen službenom ponudom. Kalkulira se sa cijenom koja bi mogla otići do 8 milijuna eura, ali dok posao nije dobio “papirnate” konotacije sve je moguće.

Kos bez komentara

Tako razmišlja i predsjednik Hajduka Ivan Kos.

- Ne bih ništa komentirao glede Vlašića, jer ne volim pričati o nečemu što ne mogu sa sigurnošću tvrditi. To je otvorena tema - kazao je Kos i dodao:

- Želja nam je biti konkurentni i na tome želimo raditi. U svaku sezonu ulazimo s najvišim ambicijama. Drago mi je da trener ima ambicije kao i uprava, a vidjet ćemo koji su naši limiti.

Split, 270817.
Nogomet.
Stadion Poljud.
7 kolo prve HNL izmedju Hajduka i Istre.
Na fotografiji: Joan Carrillo i  Nikola Vlasic
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Kako zadržati kvalitetu, a istovremeno dobro zaraditi prodajom? Teška, gotovo nemoguća misija, ali ako se dobro kupuje, možda je i moguće ostati konkurentan. S 8 milijuna eura ukupne odštete, Hajduk zarađuje 5,5 milijuna eura, dok 2,5 odlazi igraču prema ugovoru koji iznos iznad 3 milijuna eura dijeli u omjeru 50:50. Već je Hajduk imao slične novce, pa ćemo se poslužiti poučkom iz bliske prošlosti.

Što je Hajduk učinio s novcima od prodaje Sušića, Milića i Kalinića, trojice stožernih igrača za koje je u proteklih 12 mjeseci uprihodio 5,2 milijuna eura ili 40 milijuna kuna?

Nikoga nije kupio s odštetom, već je dovodio igrače kojima je davao više ugovore. Uloženo je u Radoševića koji je prestigao Futacsa sa 25.000 eura mjesečno. Angažiran je Borja Lopez koji ima 20.000 eura mjesečno, također više od Futacsa. Podignuta mjesečna plaća Ercegu i Nižiću, dovedeni su Pešić, Šehić, Fomitschow od kojih nijedan nema ispod 5.000 eura mjesečne plaće. Porasli su tako ukupni troškovi za prvu momčad, što je naglašeno i na Skupštini, ali nije Hajduk doveo nijednog igrača s odštetom. Tek se za Borju Lopeza platila menadžerska provizija od 150.000 eura, ali ne i odšteta Barceloni. Može li nakon odlaska Vlašića, sa zaradom od 5,5 milijuna eura krenuti u kupovinu, platiti odštetu i dovesti konkretnog igrača? Bilo bi logično...

Prije osam ljeta, kada je Hajduk napravio rekordni transfer Nikole Kalinića u Blackburn (7 milijuna eura) uloženo je u braću Sharbini. Platio je splitski klub 2,4 milijuna eura za braću iz Rijeke što je na kraju bio posao koji se nije isplatio, ali u tom trenutku Hajduk je na tržištu uzeo najskupljeg igrača iz HNL-a. Pokazao je moć, pokazao je želju za formiranjem jake momčadi ne prezajući platiti visoku svotu, primarno za 22-godišnjeg Anasa. Nitko ne jamči da bi Bijeli i ovog tjedna pogodili s nekim velikim transferom, ali jasno je da momčad treba najmanje jedno pojačanje ako ode Vlašić. I to ne igrača na njegovoj poziciji, nego napadača, razigravača ili lijevog beka. Hajduk će nakon dugo vremena prvi put doći u poziciju kupca, imat će kontrolu “igre na mercatu” s kešom u džepu.

Tko će pokriti poziciju Vlašića? Idealna pozicija za Tomu Bašića ili Kožulja, dvojicu veznjaka s opasnim šutem koji stiže s distance. Toma Bašić ima veliki ofenzivni kapacitet, a nije još uskladio dvosmjernu igru. Na poziciji polušpice lakše bi dolazio u situacije iz kojih može zapucati prema suparničkim vratima, jer prošle sezone u uglavnom ulazeći s klupe postigao pet pogodaka.

Mijenja se sustav?

No, moguće je da Carrillo mijenja sustav. Kupi li klasičnu devetku, onda je jasno da će igrati 4-3-3, sa dva krila, Ercegom i, vjerojatno, Saidom, ako Ganac zadrži trenerove i navijačko povjerenje. Ostane li isti sastav na okupu, postoji i opcija 4-4-2. Dva klasična vezna, dva krila i dva napadača. S četvoricom bi Hajduk dolazio u završnicu...

Ali, nema potrebe ići u daljnje kalkulacije na temu “Hajduk poslije Vlašića”. Prvo se čeka službena ponuda Evertona, zatim Hajduk kreće u promišljanje glede dovođenja. S ozlijeđenim Futacsem i Ohandzom napadač bi bio prioritet, a onda ide opcija afirmiranja Tome Bašića ili Kožulja kao igrača koji bi mogli sljedeće sezone u izlog mercata s jednom sezonom igranja na poziciji polušpice. Jasno, uz sve ide segment rezultata gdje se traži borba za naslov prvaka. Carrillo je jasno poručio “želim se boriti za Ligu prvaka”, Kos je podržao trenera i još treba posložiti konkurentnu momčad i to, kako stvari stoje, očito bez Vlašića.

Zanimljiv je tjedan ispred nas, tjedan u kojem će se dijeliti milijuni...

Linker
24. travanj 2024 02:42