Boris Kovacev / Hanza Media / CROPIX
NE ŽELI BITI REKORDER U MAKSIMIRU

HVALA, ALI NE HVALA Soudani hladno odbio Dinamov megaugovor!

SVE BLIŽI OTOKU Dinamov alžirski reprezentativac sprema se nakon play-offa Lige prvaka u Englesku, skori rastanak s hrvatskim prvakom doima se kao sigurna oklada
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. kolovoz 2016. 13:07

Uvijek pred derbi sjetimo se Soudanija. Nadjenuli smo mu ime “Mr. Derbi”, baš zato što je u tim utakmicama, protiv Hajduka i Rijeke, uvijek bio u najboljoj formi. Rješavao je te utakmice kad god se sjetio, ako je ikad i bilo sumnji u njegovu formu ili efikasnost, u tim je susretima skidao sve dvojbe. K tome, poslovično je u najboljoj formi baš u ovom razdoblju, u europskim pretkolima i dok ljeto još traje pa kad se sve zbroji, baš bi Soudani u Splitu trebao biti ključni Cicin igrač. Od njega se opet puno očekuje.

Brojne opcije

A hoće li to Alžircu biti zadnji derbi? Sve govori da bi mogao biti. Poznato je, Soudaniju ugovor istječe idućeg ljeta, novi nije potpisao, a to je, izgleda, postalo definitivno. Iz Dinama su mu još jednom ponudili megaugovor, Soudani bi postao najplaćeniji Dinamov igrač, svota je blizu šest znamenki. Međutim, Soudani je to odbio, zahvalio se na ponudi. Navodno ima neke ponude, barem on tvrdi da ih ima, spominje se i Engleska, njegova je želja da karijeru nastavi negdje drugdje. Ne bilo gdje, nije primjerice želio ići na Bliski ili Daleki istok, međutim Engleska, Njemačka, Francuska ili Španjolska, iz kojih je dosad bilo upita, sigurno ga privlače. Kako bi na zimu mogao potpisati ugovor s bilo kojim klubom i onda iduće ljeto otići besplatno, Dinamu je također u interesu da ga proda već ovog ljeta i ipak na njemu nešto i zaradi.

Naravno, uđe li Dinamo u Ligu prvaka, prođu li Modri Red Bull, nije nemoguće da Soudani ostane do zime, iako bi na kraju klub za njega manje dobio, no u ovom trenutku aktualna je opcija Alžirčeva odlaska već u ovom prijelaznom roku. A Hajduk bi trebao biti jedna od njegovih “trešanja na šlagu”.

Dosad je na Poljudu zabio samo jednom, prošle sezone u Kupu, kad je Dinamo slavio 0:2. U Maksimiru je u HNL-u bio strijelac triput, još jednom u Kupu.

Njegovo vrijeme

Međutim, pamtimo i onu partiju u Splitu kad je u samoj završnici bio trostruki asistent, kad je Dinamo preokrenuo 0:2 u 3:2. U svakom slučaju, uvijek je među glavnim, najvažnijim Dinamovim igračima, jedna od najvećih Cicinih uzdanica. Lagano je, majstorski, zabio u Vinkovcima, probio domaćine, kasnije je sve bilo lagano. Probio je nedavno i Dinamo iz Tbilisija, dao važan gol protiv Vardara. Sad je njegovo vrijeme, u Dinamu znaju koliko vrijedi, žele ga stvarno zadržati, ali on je na odlasku, ambicije i apetiti se, očito, ne podudaraju s klupskima.

Zato su pred Alžircem još tri važna ispita. Hajduk, pa dvaput Red Bull. Tri skalpa koja su Dinamu u ovom trenutku najvažnija. Ako netko može donijeti te tri pobjede, napraviti sezonu još uspješnijom, onda je to on. Tri gola i dvije asistencije ove sezone, najučinkovitiji je Modri dosad, jedan od onih na koje se kritika efikasnosti ne odnosi. Uostalom, u jedinoj utakmici koju Dinamo ove sezone dosad nije pobijedio, protiv Slavena, on nije igrao.

Dva najvažnija tjedna

Njegov plan je dakle takav. Hajduk, nešto HNL-a, dvaput Red Bull i - Engleska. To je san, ambicija, to bi za njega bila naplata tih dobrih igara na početku sezone. Ali i ovih prijašnjih sezona, jer gleda li se niz, Soudani je sigurno jedan od najboljih Dinamovih igrača u kontinuitetu. Hoće li mu se želja ostvariti, hoće li doista nakon play-offa Lige prvaka otići na Otok? Lani je bio blizu, Swansea ga je htio, praktički je već bio u zrakoplovu, međutim u zadnji tren sve se okrenulo. Bilo je i ponuda iz Njemačke, Francuske, zvali su ga s mnogih strana svijeta, uvijek je ostao ovdje. Zato i on puše na hladno, ne želi ništa prejudicirati, tko zna kako će se sve odvrtjeti. No sve ide u smjeru “riješit ću još ove tri pa odlazim”. U 127 utakmica zabio je 52 gola, statistika je uistinu jako dobra.

Dinamo sa Soudanijem i bez njega, definitivno, neće biti ista momčad. Stalno se u Maksimiru uzdaju da će Fernandes proigrati, probuditi se. Čileanac je, reći će mnogi, talentiraniji, jači, brži, fizički kompletniji igrač od Alžirca. No Soudani je ovom Dinamu svakako donio više, ne čudi stoga taj poriv ljudi iz Maksimira koji ga žele zadržati, koji bi dali sve da on ostane. No zasad nema novca za koji bi Soudani potpisao novi ugovor, ali također nema ni jamstva da će otići, da će stići ta ponuda koju toliko iščekuje. Zato i jesu pred njim dva najvažnija tjedna; derbi, pa dvaput Red Bull, još tri “recke” koje treba iscrtati na svojem zidu. U formi je, dobro raspoložen, Cico u njemu još uvijek ima velikog aduta.

Linker
18. svibanj 2024 23:53