REUTERS/Juan Medina / REUTERS
NJEMU SE OD ŠPANJOLSKE NE RASTAJE

KAKO JE TUDOR OSTAO BEZ IGRAČA KOJEG JE BARCELONA PLATILA 35 MILIJUNA EURA Klubovi su sve dogovorili, ali on je zadovoljan i sporednom ulogom

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 09. rujan 2017. 10:17

U svega nekoliko sati, zahuktala se drama oko nogometaša Barcelone Arde Turana. Turski reprezentativac više nije u prvim planovima katalonskog kluba, a javio se Galatasaray - njegov matični klub kojeg trenutačno, s uspjehom, vodi splitski trener Igor Tudor.

Iako oba kluba nagovaraju Turana na transfer, jer im to odgovara i jednim i drugima, sam igrač odbio je transfer.

Problemi u startu

Arda Turan je u Barcelonu stigao prije dvije godine (iz madridskog Atletica za 35 milijuna eura), ali odmah su uslijedili problemi. Naime, kako je Barcelona imala zabranu transfera od FIFA-e (zbog nepravilne registracije mladih igrača) morao je mirovati prvih šest mjeseci, a kada je dobio pravo da zaigra, momčad tadašnjeg trenera Luisa Enriquea već je bila uigrana, uhodana, bilježila odlične rezultate i nitko nije htio mijenjati ‘pobjedničkog konja’. Reprezentativac Turske je ostao osuđen na sjedenje na klupi, a ništa se bitnije nije mijenjalo niti u sljedećim mjesecima, a lani je, primjerice, skupio svega 18 utakmica u Primeri, uglavnom ulazeći kao rezerva.

Međutim, nije izražavao nezadovoljstvo, štoviše, ponavljao je pomalo teško shvatljivu izjavu ‘Ja sam sretan u Barceloni’. Isto je ponovio i prije koji dan, a da misli ozbiljno ispostavilo se jučer kada su se intenzivirali pregovori. Galatasaray i Barcelona su se dogovorili oko odštete, trebala je to biti zapravo dvogodišnja posudba s opcijom otkupa ugovora, Turci bi isplatili Španjolcima otprilike tri milijuna eura za ovaj posao, ali Turan je ponovio svoju mantru o ‘sreći u Španjolskoj’.

Uloga rezerve

Da stvar bude bolja, Arda se nije naigrao niti tijekom ljetnih priprema - novi trener Ernesto Valverde nastavio je Enriqueovim putem po pitanju Arde i dao mu do znanja da će biti rezerva - 30-godišnji ofenzivac jednostavno nije na razini konkurenata za mjesto u prvoj postavi poput Suareza, Dembelea i drugih. Ugovor s Barcelonom mu traje još pune tri godine, a Galatasaray sustavno pojačava momčad još od početka ljeta i ne štedi novca da napravi obziljan rezultat, tim više što su lani gadno ‘zaribali’ završivši prvenstvo tek na četvrtom mjestu, bitno ispod svog renomea.

Cijeli niz velikih imena je pristigao u Carigrad - Belhanda (Dynamo Kijev), Ndiaye (Osmanlispor), Maicon (Sao Paulo), Fernando (Manchester City), Feghouli (West Ham), Mariano (Sevilla), Gomis (Swansea City), Denayer (Manchester City), Carraso (Bordeaux) i Latovlevici (Karabukspor). Tudor ima odličnu momčad na raspolaganju, ukupno je plaćeno 40 milijuna eura za obnovu, a rezultati su vidljivi jer Galatasaray zauzima prvo mjesto nakon tri kola sa devet bodova.

Ako tako nastave, tko zna gdje će im biti kraj, naravno da bi dolazak igrača poput Arde Turana unio dodatan vjetar u jedra istanbulskog broda. Bio bi to zgodan posao za oba kluba - Barca bi se riješila nepotrebnog igrača, a Galatasaray dobio veliko pojačanje, međutim, Ardi se od Španjolske ne rastaje...

Makar znamo da turski klubovi ne oskudjevaju u novcu, iznos od 40 milijuna eura plaćenih za odštete ipak je ogroman čak i za njih. Primjerice, u posljednje tri godine (ne računajući ovu), Galatasaray je uložio 44 milijuna eura, a posljednje ovako veliko trošenje pamti se iz sezone 2013/14. kada su investirali 42 milijuna eura. Za usporedbu, dva glavna konkurenta Fenerbahče i Bešiktaš su ukupno potrošili 25 milijuna eura na pojačanja ovog ljeta, Fener 17, a Bešiktaš 8 milijuna eura. Doduše, doveli su i oni nekoliko zvučnih imena, pa je tako Roberto Soldado novo lice u Fenerbahčeu, a ništa manje poznati nisu niti Nabil Dirar (iz Monaca) te Mathieu Valbuena (došao iz Lyona), te Vicent Janssen (Tottenham).

Bešiktaš se pak može ponositi Garyem Medelom (Inter), Alvarom Negredom (Valencia), Jermeinom Lensom (Sunderland).

Linker
21. travanj 2024 17:57