Darko Tomas / Hanza Media / Hanza Media
KINESKI NOGOMETNI ‘BOOM’

LEGENDA VATRENIH OPLELA PO ENGLEZIMA I CONTEU 'Čekaj, a nisi se javljao kada si kao trener Juvea ili sada Chelseaja otimao igrače manjih klubova'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. siječanj 2017. 00:14

Mario Stanić uvijek je bio nogometaš s duhom, što se najbolje osjeti u njegovim pitkim, izravnim, vrlo duhovitim kolumnama. Znate koja mu je asocijacija prva u glavi kada ga pitate za Kinu i nogometni ‘boom’.

- Drago mi je s jedne strane što su se Kinezi pojavili, jer vidim da su se najveći europski klubovi malo ustrtarili. Kako i ne bi kada vide da se pojavio netko bogatiji i od njih... Čitam kako Antonio Conte ‘plače’ da su Kinezi nepošteni jer novcem otimaju igrače. Čekaj malo, a nisi se javljao kada si kao trener Juventusa ili sada Chelseaja otimao igrače manjih klubova. Kada Juventus otima, onda je to normalno, onda to svima treba biti čast, ali kada Kinezi bace novac na stol, onda je to otimačina...

Nije otimačina, ali nije li malo neprirodno da neki vrhunski igrač igra za 10 ili 20 milijuna godišnje, a pokraj njega u svlačionici 20-ak bezimenih Kineza koji su još u ‘nogometnim pelenama’ i koji vjerojatno zarađuju i po 20 ili 50 puta manje novce?

Antonio Conte
Reuters / Tony O'Brien / REUTERS

- Slažem se da to ne zvuči baš najprirodnije, ali što je danas više prirodno? Kinezi su tu, očito je država stala iza projekta nogomet, a znamo što to znači. Osobno mislim da to nije dobro za nogomet, jer ne možeš u sportu tako preskakati neke razrede samo zato što imaš tolike novce. Kinezi bi mogli žestoko poremetiti europsko tržište nogometa. Tek ćemo vidjeti što će ti poremećaji donijeti, ali bojim se - ništa dobroga.

Ogroman novac stavljen je i pred naše nogometaše, ‘napali’ su Marcela Brozovića, a sada žestoko navaljuju na Nikolu Kalinića, naše standardne reprezentativce. Kako bi se vi osjećali u njihovoj koži?

FLORENCE, ITALY - DECEMBER 22: Nikola Kalinic of ACF Fiorentina reacts during the Serie A match between ACF Fiorentina and SSC Napoli at Stadio Artemio Franchi on December 22, 2016 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

- To je nemoguće odgovoriti, jer svatko ima svoj pogled na nogomet i život. Znam da im sigurno nije lako, jer u pitanju su novci koji svakome moraju pomutiti pamet. Siguran sam samo da nitko nema pravo napadati igrače koji se odluče na odlazak u Kinu. To bi bilo i nepošteno i licemjerno. Kada dođe takva ponuda, igrač je taj koji zna kakvi su mu prioriteti u glavi. Pitanje je što želi od života i nogometa, što je već prošao, koliko je zaradio, kakva mu je perspektiva, je li mu strah od ozljeda u glavi... Nakon što se preispitaš doneseš odluku, a olakotna je okolnost to što i ostanak u Europi i odlazak u Kinu imaju nekoliko vrlo jakih aduta u rukavu.

Linker
19. travanj 2024 09:43