Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
MERCATO NA RUJEVICI

NA RUJEVICI HITNO MORAJU U ŠOPING! HRVATSKI PRVAK MORA DOVESTI POJAČANJA Rijeka ima tri prioriteta: Za Europu trebaju oba beka i 'desetka'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. kolovoz 2017. 22:15

Pobjedom protiv Salzburga nogometaši Rijeke osigurali su europsku jesen, do kraja sezone odigrat će najmanje 50 utakmica ako prođu barem prva dva kola u Hrvatskom kupu (36 Prva HNL, najmanje 12 u Europi + Kup), što nedvojbeno iziskuje da se kadar koji Matjaž Kek ima na raspolaganju dodatno proširi.

A pogotovo sada kada je otišao Stefan Ristovski, čime je strategu Bijelih dodatno smanjena mogućnost nekih kombinacija (Vešović na lijevom boku) koje su se pokazale itekako kvalitetnima i svrsishodnima.

Budući da je Rijeka svoju igru temeljila na bočnim pozicijama, bit će vrlo bitno pronaći kvalitetnu zamjenu za Ristovskog, odnosno igrača koji će, poput Makedonca, davati taj impuls ofenzivnoj igri na desnoj strani. Vešović to definitivno može ispuniti, ali pokazao se itekako opasnim i kao krilo, zbog čega treba dobro odvagnuti isplati li ga se trošiti na beku.

Već je neko vrijeme otvoreno i pitanje lijevog boka. Leonard Zuta jedan je od najstandardnijih igrača Rijeke, veliki borac i pravi karakter, ali sama činjenica da mu je Kek pretpostavljao Vešovića u jakim utakmicama (Dinamo, RB Salzburg...) dovoljno govori da trener Bijelih traži neke druge karakteristike.

Dobro bi došao i jedan veznjak (mogu li to postati Đoković ili Gomelt?) čije bi igračke karakteristike bile sličnije Mišićevim nego Malešovim, odnosno “desetka” koja će, poput Franka prošle sezone, koristiti igru između linija i činjenicu da Rijeka igra na prednji pogon.

Na Rujevici jučer nisu bili dostupni za komentiranje razvoja nadolazećeg mercata, ali sportski je direktor Srećko Juričić prije desetak dana istaknuo da će Rijeka biti spremna na sve situacije, odnosno da ima popis od 50-ak igrača koje mogu dovesti ako bude potrebno uslijed nekog odlaska ili procjene da je potrebno pojačanje za određenu poziciju.

Naravno, nije nikako zanemariva činjenica da Rijeka mora raditi unutar budžeta kojim raspolaže, što, s obzirom na razinu na koju je došao klub, nije uvijek lako zbog dinamike nogometnog tržišta. Drugim riječima, na Rujevici ne mogu gomilati igrače, a oni koji su na riječkom radaru često nemaju strpljenja čekati da se otvori mogućnost za njihov dolazak. Ipak, praksa je pokazala da su ljudi zaduženi za dovođenje igrača (Juričić, Mance) dosad pronalazili dobra, kvalitetna rješenja, pa će vjerojatno i sada iz svojih bilješki izvući nekog Leovca, Ristovskog ili Gorgona. Trebat će samo malo vremena, kojeg, u ovakvim situacijama, najčešće nema dovoljno...

TRI PRIORITETA

Desni bok

Žrtvovati Vešovića na boku ili tražiti novo rješenje pitanje je za struku Rijeke. Tu je i Martić, ali ako se u godinu dana nije uspio nametnuti...

Lijevi bok

Sama činjenica da je Kek u važnim utakmicama tu koristio Vešovića sugerira da se nameće potreba za još jednim kvalitetnim rješenjem.

'Desetka'

Igrač profila Andrijaševića, koji će igrati obranu, ali i imati osjećaj za prostor, pogodak... Matei i Črnic očito nisu ti, a Gorgon je bio efikasniji na krilu.

Linker
23. travanj 2024 00:55