CROPIX
TRANSFERI NA ISTOK

NAKON GOTOVO ŠEST GODINA PONOVNO NA TRENERSKOJ KLUPI Zvonimir Soldo našao novi posao u dalekoj Kini

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. veljača 2017. 13:05

Zvonimir Soldo prekinuo je gotovo sedam godina dugi trenerski post da bi preuzeo kineskog prvoligaša Shandong Luneng. Riječ je o klubu koji ima četiri naslova prvaka, ali koji je prošlu sezonu jedva ostao u ligi izborivši 14. mjesto između 16 klubova. Zadnja dva su izletjela iz lige...

Nekadašnji veznjak Vatrenih u kratkoj je trenerskoj karijeri vodio samo dva kluba. S Dinamom je 2008. godine osvojio dvostruku krunu, ali kako se nije najbolje slagao sa Zdravkom Mamićem, podnio je ostavku odmah nakon odigranog zadnjeg kola. Potom je otišao u Köln, u prvoj ga je sezoni ostavio u Bundesligi, ali u sljedećoj je brzo došlo do razlaza. Köln je i inače bio poznat kao klub u kojem treneri teško izdržavaju duže od nekoliko mjeseci.

Soldo se nakon njemačkog iskustva vratio doma, vrlo rijetko otvarajući vrata javnosti i medijima. Poznato je da je u međuvremenu odbio poziv Rijeke - Damir Mišković zvao ga je prije Keka - nije želio ni u Graz gdje ga je zvao GAK, a prošlog je ljeta bio u kombinaciji za trenera Hajduka. Od splitskih je čelnika tražio 48 sati za razmišljanje, ali njima se to nije svidjelo, jer su držali kako se Hajdukov poziv mora prihvatiti odmah, bez obzira na trenersko ime i prezime.

Magathov izbor

Kineski Shandong nije slučajno došao do hrvatskog trenera. Tamo je prošle sezone glavnu riječ imao Felix Magath, slavni njemački trener, koji je zadnjih godina malo pretjerao s režimom treninga i života igrača pa su ga u Bundesligi prozvali “gonič robova”. No, u Kini se Magath očito dobro snašao, a u klubu su mu nakon izborenog ostanka odlučili povjeriti kompletnu sportsku politiku. Prvi potez bio mu je dovođenje Zvonimira Solde kojeg je kao igrača trenirao u Stuttgartu u kojem je Soldo godinama bio kapetan i neupitni igrački autoritet.

Shandong ja za kineske pojmove ‘gradić’ od 4,8 milijuna stanovnika. Momčad po Transfermarktu vrijedi samo 26,5 milijuna eura, što znači da se još nije uključila u megalomansko trošenje novca. S Magathom i Soldom u glavnim ulogama taj će se trend teško promijeniti jer obojica su poznati kao ljudi čelične discipline koji nisu skloni nekakvih ekshibicijama.

Trenutačno su glavne zvijezde momčadi Papiss Demba Cissé (31) i Graziano Pelle (31), dva prokušana napadača dovedna iz Premiershipa. Za Pellea su Southamptonu platili oko 13 milijuna eura, dok je Cisse stigao iz Newcatlea za 5 milijuna. Od stranaca tu je još Brazilac Diego Tardelli (31), koji je došao iz Atlético Mineira.

Soldo je već u Španjolskoj, gdje je Shandong na pripremama...

Linker
12. travanj 2024 12:10