REUTERS/Kai Pfaffenbach
SVE JE OTVORENO

OSTVARUJE SE NAJLJEPŠI SAN HRVATSKOG NAPADAČA Nova zvijezda Vatrenih između Bayerna i Borussije Dortmund: 'Naravno da mi godi interes velikana!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. lipanj 2017. 17:55

Andrej Kramarić jedan je od dvojice kandidata za nasljednika Pierre-Emericka Aubameyanga ako ovaj napusti Borussiju Dortmud, piše jučer Sport Bild. I to svega nekoliko dana nakon što je procurilo je da hrvatski napadač na radaru Bavaraca, čiji su menadžeri s njim već razgovarali, ali ga vide, prije svega, kao opciju za “novi Bayern”, iliti eru nakon Robbena i Riberyja.

Hoće li se zaista dogoditi da Hoffenheim već ovoga ljeta uoči kvalifikacija za Ligu prvaka ostane bez autora 15 golova i osam asistencija u prethodnoj bundesligaškoj utrci? Iako su iz Kramarićeva miljea minulih dana dolazila uvjeravanja da će i sljedeću sezonu odraditi na istoj adresi, više ni on u to nije siguran. Tržište nudi preokrete... Na pitanje da prokomentira aktualne vijesti, Andrej nam je u srijedu odgovorio:

- Nemam što posebno reći, naravno da godi interes velikih klubova, ali vidjet ćemo što će biti.

Sad je sve otvoreno. Bi li ga Hoffenheim pustio i za koliko? Platili su ga Leicesteru 10 milijuna eura, otkupivši lani ugovor.

Daleko je datum

- Ne znam, stvarno, rano je reći - dodao je Kramarić, kojem je Transfermarkt, što je vrlo indikativno, 19. lipnja vrijednost podignuo s devet na čak 15 milijuna eura!

Borussia ima novog trenera, Peter Bosz u dogovoru s čelnicima odlučio je da najkasnije do početka trening-kampa u švicarskom Bad Ragazu 26. srpnja želi dobiti konkretan odgovor odlazi li Aubameyang. Ako ode, spremni su platiti 20-30 milijuna eura za zamjenu, a po njemačkim izvorima, glavni su kandidati Kramarić i Lucas Alario, 25-godišnjak iz River Platea. Pritom Hrvat ima bolje reference jer je Alario klasični centafor, u 22 utakmice u argentinskom prvenstvu koje je upravo pri kraju bio je strijelac u 10 navrata uz četiri asistencije. U Copi Libertadores u šest je susreta dodao tri gola i jedno dodavanje za pogodak. Doveli su ga prije dvije godine za svega dva milijuna eura, sad je procijenjen na 12.

Aubameyang je dugo na radaru financijskih teškaša, kao najbolji strijelac Bundeslige s 31 golom zainteresirao je mnoge, ali u Dortmundu žele inkasirati 70 milijuna eura i pitanje je hoće li itko to platiti. PSG i kineski Tianjin Quanjian, unatoč najavama, s tom cifrom nisu izašli na stol. Što, dakako, presudno utječe na Kramarića. Zadnje vijesti govorile su o Liverpoolu, vade se izjave Gabonca o tome da je bilo sjajno raditi s Jürgenom Kloppom, koji ga je mnogo naučio u Dortmundu i pomogao da postane reprezentativac, a provlači se i Manchester City.

Prijelazni rok tek se zahuktava, daleko je datum koji je odredio Dortmund, njima se ne žuri jer imaju izravan plasman u Ligu prvaka. Kad je takav igrač “istaknut na burzi”, rijetko se dogodi da ne dođe do transfera, no to se, očito, neće dogoditi za dva-tri dana.

Odgovor Bavaraca

Kramarić se u njemačkom nogometu pojavio u siječnju 2016. godine, u Hoffenheimu je zatekao borbu za ostanak, klub koji je itekako trebao njegovu pomoć za spas. Zbog neigranja u Leicesteru i želje da budu u reprezentativnoj konkurenciji došao je u ligu koja mu po mnogočemu odgovara i za sezonu i pol izgradio je ime koje golica i dva najveća kluba te zemlje. Kao što je cijeli Hoffenheim imao sjajnu sezonu, pa su se Rudy i Süle prodali u Bayern, a osim njih dvojice u ponedjeljak smo u dresu Elfa na Kupu konfederacija u susretu s Australijom mogli vidjeti i centarfora Wagnera. Tako je Njemačka preko noći postala Hoffenheim u malom...

No što će sada kazati Bavarci? Oni i Hoffenheim prijateljski su klubovi, često su razgovarali i o Kramariću, pitali su i bilo im je značajno da ne ode ovog ljeta na neku drugu adresu. Zanimljiv im je, ali ovog mu trena ne mogu ponuditi mjesto u udarnoj postavi, za što bi veće šanse bile 2018. godine. Ali ako ga uzme Dortmund, jednog će ga dana morati platiti daleko više. Hoće li se možda dogoditi da mu Bavarci odmah ponude ugovor?

Pojedini njemački mediji primjećuju da se cijena Hrvata udvostručila otkako je stigao iz Engleske, kako se god pogleda. Tada je plaćen 10 milijuna eura, sada, čini se, nema šanse da ode ispod 20. U to je doba na Transfermarktu bio procijenjen na 7,5 milijuna eura, a samo u ovoj 2017. godini skočio je s 9 na 15. Zapravo ga je Transfermarkt u kontinuitetu podcjenjivao u odnosu na to koliko ga je valoriziralo stvarno tržište.

Kramarić će se, u svakom slučaju, priključiti svojem aktualnom klubu na pripremama, oni već 8. srpnja počinju s ozbiljnim prijateljskom utakmicama, prvi je suparnik Standard Liege, a onda ćemo tijekom ljeta znati hoće li put Dortmunda, Münchena, neke treće adrese ili pak s njima u pretkolo Lige prvaka.

Linker
19. travanj 2024 10:15