REUTERS
LOVA DO KROVA

OVO ŠTO SE DOGAĐA U NOGOMETU JE IZMAKLO SVAKOJ KONTROLI Šoping ludilo sad je već neodrživo: Do sada je potrošeno čak 2,8 milijarde eura na transfere

“Ako netko svakog ljeta potroši preko 200 milijuna eura više nego što zaradi, u jednom trenutku će ga to sustići”, tvrdi Levy
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 28. srpanj 2017. 18:55

Klubovi u Engleskoj, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj na najboljem su putu da obore sve rekorde potrošnje na nogometnoj tržnici.

Do sada je potrošeno čak 2,8 milijarde eura na transfere kojih je u ligama petice do sad obavljeno 983. Samo je u Premierligi okrenuto 952 milijuna eura, a najrazvikanija europska liga na dobrom je putu da obori prošlogodišnju shopping maniju koja je prešla 1,3 milijarde eura.

Cijene igrača otišle su u plafon, danas igrač koji zna istehnicirati više od pet na nozi, ili pak, u dva od tri slučaja može prebaciti živi zid kod slobodnog udarca, vrijedi barem 20 milijuna eura. Situacija sve više podsjeća na NBA ligu, u kojoj se igračima, dosta skromnog košarkaškog znanja (naravno za NBA pojmove), daju basnoslovne plaće. Recimo, Pep Guardiola je do sada u trenerskoj karijeri (Barcelona, Bayern München, Manchester City) ukupno potrošio gotovo milijardu eura. Njegov City je najveći ovoljetni potrošač, šeike je olakšao za 220 milijuna eura. Međutim, španjolski strateg ne vidi u tome problem.

Britain Football Soccer - Manchester City v Leicester City - Premier League - Etihad Stadium - 13/5/17 Manchester City manager Pep Guardiola Action Images via Reuters / Jason Cairnduff Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Jason Cairnduff Livepic / REUTERS
Pep Guardiola

- Volio bih plaćati manje, zbog svih u klubu, ali takvo je tržište. City nije investirao zadnjih šest ili sedam godina u braniče, sva četvorica su imala preko 30 godina. Odlučili smo podmladiti momčad i pokušali dovesti najbolje braniče na tržištu - poručuje Pep.

Na drugom kraju ovog potrošačkog spektra stoji Tottenham, klub s White Hart Lanea je baš Cityju prodao desnog bočnog - Kylea Walkera za 51 milijun eura, ali dosad nisu kupili niti jednog iole ozbiljnijeg igrača.

- Takva potrošnja je neodrživa - poručuje Daniel Levy, predsjednik Tottenhama, pa dodaje:

- Ovakve cijene igrača i potrošnja klubova ne mogu biti održivi na dugi rok, kako u Premier ligi, tako i izvan nje. Ako netko, na primjer, svakog ljeta potroši preko 200 milijuna eura više nego što zaradi, u jednom trenutku će ga to sustići. Ne možete to raditi iz godine u godinu - poručuje predsjednik prošlogodišnjih viceprvaka.

Ispred Tottenhama su prošle godine bili londonski rivali - Chelsea. Trener “plavaca”, Antonio Conte, koji je također pomodan (doveo Moratu i Bakayoka za 120 mil. eura), odgovorio je prošlosezonskim rivalima za titulu:

- Ako Tottenham ne osvoji titulu, to nikad nije tragedija. Ako ne igraju Ligu prvaka ili ako ispadnu u prvom krugu, također nema ‘drame’. Možda bi za Chelsea, Arsenal, oba Manchestera i Liverpool to bila tragedija, jer morate razumjeti status tih klubova. Svaka momčad mora shvatiti kakve su joj ambicije, ako se želite boriti za naslov prvaka ili Ligu prvaka, morate kupiti skupe igrače. U suprotnom, ostajete na istom nivou, jednostavno je. Moje pitanje je: Koja su Tottenhamova očekivanja? - ističe Conte.

Antonio Conte
Reuters / Dylan Martinez / REUTERS

Potrošnja je u na Otoku posebno izražena, zna se da Englezi mogu platiti, budući da su budžeti i klubova iz donjeg dijela tablice dobrostojeći. Jose Mourinho je također olakšao klupsku blagajnu ovog ljeta, dovevši Lukakua za 86 milijuna eura, a njemu naravno smeta trgovanje gradskih susjeda.

- Neki klubovi preplaćuju igrače i stvaraju jako čudnu i izvan kontrole tržišnu situaciju. Mi ćemo se više pokušati fokusirati na igrače iz vlastite škole - poručuje Portugalac dok u pozadini dogovara još jednu megakupnju.

Linker
24. travanj 2024 12:13