Gabriele Maltinti/Getty Images
POVRATAK NA STAZE STARE SLAVE

POVRATAK TALIJANSKOG DIVA NA VELIKU SCENU Nikola Kalinić vrlo blizu San Sira: Otkrivamo detalje velikog transfera o kojem se naveliko piše

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. lipanj 2017. 17:58

Ima li za Hrvate mjesta u novoj momčadi posrnulog europskog velikana s kineskim kapitalom? Zagonetno zvuči pitanje koje ćemo pojednostavniti rješenjem nepoznanica. Je li Milan spreman kupiti Nikolu Kalinića?

Engleski portali oživjeli su ideju o preseljenju solinskog centarfora iz Fiorentine u Milano, a onda su Talijani fotografirali pregovore. Kalinić je vrlo blizu Milana, informacije iz Italije govore da se igrač dogovorio s novim klubom, a ostaje dogovor na relaciji Milan - Fiorentina.

Koliko bi koštala operacija? Reći ćemo i to, ne manje od 100.000 eura po kilometru. Između Milana i Firence 250 je kilometara, pa računajte. Manje od 25 milijuna eura neće ići.

Kalinić u svom ugovoru ima odštetnu klauzulu od 50 milijuna eura s kojom sve brane padaju i automatski svaki klub može sa 29-godišnjim reprezentativcem ući u pregovore. Ali, nije sve ni u brojkama, jer Kalinić je već jednom odbio Kineze, doduše one iz Tianjina koje vodi Paolo Canavarro, no Milan je ipak druga priča. Jer, kineski konzorcij ulagača okupljen oko Yonghong Lija kupio je u travnju ove godine za 740 milijuna eura AC Milan od Fininvesta Silvija Berlusconija.

Uskrsnuo je tim potezom Milan baš uoči duhovnog praznika i krenula je potraga za novim, svježim licima koja će Milanu vratiti stari, trofejni sjaj. Jedan od željenih je i Nikola Kalinić, jer primarno se traže napadači.

U Milanu znaju da je 57 golova iz prošle sezone najslabiji učinak od svih klubova iz Top 9, a pritom je Carlos Bacca jedini imao više od 10 pogodaka. Diego Costa je bio želja Milana, ali naturalizirani Španjolac iz Chelseaja neće preseliti na San Siro. Zato je Kalinić “vruća roba”. Tim više što je prvi “pick” za napadača, Alvaro Morata, na putu za Manchester United.

Real je tražio 75 milijuna eura, Milan nudio 60 milijuna, a na kraju bi United bio najizglednije rješenje s odštetom od 70 milijuna eura. U tom vrtoglavom milijunskom plesu, osim u Kaliniću, “špicu” Milan vidi i u Laziovu Keiti Baldeu kojeg se na Olimpicu cijene na 30 milijuna eura. Puno je želja za pojačanja u napadu, ali bitno je da novca ima.

Dok se napadači čekaju, pojačanja se “kapare” u obrani i veznom redu. Branič Villarreala Mateo Mussachio već je stigao u Milanello, obavio je liječnički pregled i potpisao ugovor na četiri godine. Villarealu je pripala odšteta od oko 18 milijuna eura. Veznjak Atalante, izuzetno traženi i nadareni Franck Kessie također je već Milanov.

Stigao je na San Siro na dvogodišnju posudbu s obvezom kupnje od strane novog kluba po cijeni od 28 milijuna eura. Iz Bergama nije htio Kessie u Chelsea, već se opredijelio za ostanak u Italiji, odnosno prelazak u obližnji Milano. Iz Wolfsburga stiže lijevi bek švicarske reprezentacije Ricardo Rodriguez. Cijena? Nadaju se na San Siru kako će Rodrigueza dobiti za 15 milijuna eura, uz nešto bonusa, jer otkupna klauzula je 22 milijuna eura. Milanovi skauti bacili su oko i na zadnjeg veznog Wolfsburga, Brazilca Luisa Gustava, nekadašnjeg igrača Bayerna. U veznom redu računa se i na Lucasa Bigliju iz Lazia.

Dvije uzdanice

Tko će ostati od aktualnog kadra iz netom završenog prvenstva, veliko je pitanje. Ipak, četiri igrača bi trebali stvarati temelj.

Dvojica su velike uzdanice talijanskog nogometa, Gigi Donnarumma i 188 centimetara visoki stoper Alessio Romagnoli kojef Transfermakrt drži na cijeni od 25 milijuna eura. Uz njih, tu su Kolumbijac Carlos Bacca i veznjak Giacomo Bonaventura. Kvartet iz prošle sezone i sedam novih imena s tim da nije isključena prodaja Bacce ako se nađe kupac za 20 milijuna eura.

Juventus je uzeo šest naslova zaredom, zadnji prvak prije te serije bio je upravo Milan. Kinezi pokušavaju prekinuti dominaciju Juvea, ali za takav pothvat morat će imati puno sreće i prethodno potrošiti više od 100 milijuna eura.

Linker
26. travanj 2024 06:06