CROPIX
PRORADILA STARA VEZA

POZADINA NAJVEĆEG HR TRANSFERA U POVIJESTI Ponavlja se priča s rekordnim transferom Luke Modrića, a veliku ulogu odigrala je jugoslavenska legenda!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. travanj 2017. 18:00

U ljeto 2012. Luka Modrić postao je igrač Real Madrida. Toga ljeta trajala je trakavica oko transfera kapetana reprezentacije u Kraljevski klub, jer Tottenham nije htio spustiti cijenu (30 milijuna plus bonusi, 36 ukupno) u inat aroganciji predsjednika Reala Florentina Pereza. Tako je tada objašnjeno zašto čelnik Spursa Levy oteže transfer, koji se dogodio četiri dana prije kraja prijelaznog roka.

Jedan od ključnih ljudi, zapravo jedini u kontekstu uspješnosti te operacije, bio je ondašnji trener Reala Jose Mourinho. Portugalac je Perezu kazao da želi samo još jednog igrača za kompletiranje grupe po svojem guštu. Upornost koju je iskazao Mourinho presudila je da Perez nije prekinuo pregovore s Tottenhamom za Modrića.

Zašto tu priču pišemo u kontekstu Ivana Perišića? Tehnologiju dovođenja željenog igrača Jose Mourinho potvrđuje upravo u slučaju lijevokrilnog napadača Hrvatske i Intera. Na nedavnoj utakmici s Ukrajinom Portugalac je stigao kao da bi pogledao taj dvoboj.

Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Iskustvo s Modrićem

Bio je u društvu Predraga Mijatovića, nekad velikog igrača i potom generalnog direktora Reala, danas čovjeka koji je konzultant za velike transfere. Upravo je Mijatović predložio Mourinhu Modrića i kako se u svijetu TOP nogometa izuzetno cijeni prava informacija u pravom trenutku, Mourinho ima neograničeno povjerenje u bivšeg napadača Reala. Mijatović iznimno cijeni nogomet Ivana Perišića, a možemo zaključiti iz više njegovih teza kako iznimno cijeni i hrvatski nogomet.

Nema slučajnosti

Nije slučajno da se upravo on u Maksimiru nalazio istog dana kada i Mourinho. Uz sav respekt Hrvatskoj i Ukrajini, Portugalac je došao u Zagreb da bi obavio drugi posao. Razgovarati s Ivanom Perišićem o mogućnosti da se transferira u Manchester po pravilima ne bi smio. Hrvatskom napadaču ugovor sa Interom istječe u lipnju 2020. Zato nam se čini logičnim da je izlet u Zagreb, radi gledanja reprezentativnog dvoboja Hrvatske i Ukrajine, bilo dobrim pokrićem da, daleko od očiju i ušiju javnosti, ‘doživi’ igrača kojeg želi u Unitedu.

Nema dvojbe da Jose Mourinho želi Ivana Perišića kao dio kontingenta pojačanja, s kojima će svoju momčad i lošu prvu sezonu na Old Traffordu, zamijeniti kudikamo moćnijom škvadrom i boljim rezultatima. Kako mu je i inače u tradiciji. Mourinho ovog puta ne smije promašiti i iznevjeriti običaj da su mu momčadi druge sezone TOP, jer sada ipak ima 54 godine i nekoliko lošijih sezona iza sebe.

Manchester United je klub koji nema ama baš nikakvih problema s likvidnošću. Klub s Old Trafforda zapravo može kupiti koga hoće, stvar je samo koga želi. Zato Mourinhu nije bitno koliko bi Inter, odnosno njegovi kineski vlasnici tražili za odštetu, nego je bilo presudno da u razgovoru s Perišićem shvati je li on doista voljan doći u Manchester!

Ukoliko želi onda će se pokrenuti mašinerija i započeti pregovore s Interom. Dakako, kakav je zaključak razgovora u hrvatskoj metropoli znaju njih dvojica, ali nakon što je La Gazzetta dello Sport u opširnoj analizi navela koji su argumenti da bi se Inter odrekao jako važnog im igrača, čini nam se logičnim da se Mourinhova mašinerija pokrenula. Gazzetta također navodi da je Manchester United za Perišića spreman platiti čak 60 milijuna eura, što bi bio uvjerljivo najveći transfer nekog hrvatskog nogometaša dosad.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
18. travanj 2024 17:24