Arhiva
ZIMSKI ŠOPING

ŠTO SVE DINAMO MOŽE NAPRAVITI SA ČETIRI MILIJUNA EURA? Ugledni menadžeri otkrili gdje Modri mogu pronaći prava pojačanja

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. listopad 2016. 00:11

U ‘pinklecu’ je 3-4 milijuna eura, Dinamo kreće po pojačanja u zimskom prijelaznom roku. Namjera je s tom cifrom dovesti 3 ili 4 igrača koja su potrebna ovoj momčadi. Mogu li se s tim novcima kupiti adekvatna pojačanja, na koja tržišta se treba uputiti? Ta smo pitanja postavili hrvatskim nogometnim menadžerima.

- Dokazano je da se s takvim budžetom mogu dovesti igrači koji su pojačanja. Soudani je došao u Dinamo za 900.000 eura, Pinto za 1.000.000 - kaže Danko Đikić, čovjek od najvećeg povjerenja maksimirskih čelnika, uspješni menadžer, a koji je osim navedenih u Dinamo recimo doveo i Tonela, koji je došao besplatno, kao slobodan igrač.

Đikić kaže da je već u skautingu kad se radi o Dinamu. Tjedan dana je boravio u Portugalu, tjedan dana u Skandinaviji.

- Skandinavsko tržište vrlo je zanimljivo, ima jako dobrih igrača po pristupačnim cijenama. Također, južnoameričko tržište uvijek je zanimljivo, tamo se mogu naći vrhunski igrači u okvirima budžeta koji Dinamo ima na raspolaganju. Dinamo je ozbiljan klub koji skautira cijelu godinu. Ne želim sad govoriti o sebi, ali s Portugalcima se nije griješilo. Vjerovali ili ne, ali Španjolska je dosta nogometno neistražena zemlja, može se naći dobrih igrača i to čak u vrhunskim momčadima. To su oni koji tamo nisu u prvom planu, ali moraju igrati, pa u obzir dolaze i posudbe. Dinamo je svuda jako cijenjen, jer dobro plaća igrače, poštuje ugovore, korektan je prema svima, igračima, klubovima i menadžerima, a uvijek se računa da rade jako dobre prodaje iz Maksimira. Zato Dinamo u okviru svog budžeta može računati da će ove zime naći prava pojačanja. Možda ne top igrače, ali jako dobre igrače u rangu Soudanija ili Fernandesa...

Đikić tvrdi da se ne treba potrošiti ogroman novac da bi se došlo do pojačanja, a kao primjer navodi Basel koji rijetko plaća igrača više od 1,5-2 milijuna eura, a prodaje ih po 20...

- Naći ćemo za Dinamo dobre igrače, u to budite uvjereni. Samo ponekad trebate reagirati odmah, a to je teško, jer veliki klubovi s ogromnim budžetima iskoče iz startnih blokova. Recimo, bio sam na južnoameričkom prvenstvu U-20 u Urugvaju, našao sam pet igrača za Dinamo, ali oni danas igraju u PSV-u, Villarrealu, River Plateu, Barceloni i Romi. Sve su to bili igrači za prvih jedanaest Dinama. Međutim, ne radi se tu uvijek o finacijama, već o - brzini. Iz tih klubova dolaze ljudi koji odlučuju na licu mjesta, a nama treba malo duže.

Još jedan nogometni zastupnik, poznati Marko Naletilić, također surađuje s Dinamom dugi niz godina.

- Za razinu Dinama taj spominjani novac od tri do četiri milijuna eura sasvim je solidan. Zagrebački klub je pokazao da može dobro kupiti, tu bih prije svih naveo Soudanija i Sammira, prije toga Eduarda. Mogu se naći pojačanja u okviru tog budžeta, definitivno - kaže Naletilić.

Za zimski prijelazni rok preporuča...

- Južnoameričko tržište! I dalje bih tamo tražio pojačanja. Dinamo po meni treba kupiti tri dobra igrača koji će podići momčad, jer se vidi manjak kvalitete. Treba im pojačanje na stoperskim pozicijama, u vezi, ali dobro bi došao jedan centralni napadač. Dinamu je najbolje krenuti na tržište gdje ima najbolje kontakte i insajderske informacije. Da su recimo protiv Seville imali tri igrača s većim samopouzdanjem i individualnom kvalitetom, možda se nešto moglo napraviti - zaključuje Naletilić.

Andy Barra je u Maksimir doveo Danija Olma, njegov team brine o Anti Ćoriću, a uspio je Sammiru osigurati fantastičan transfer u Kini.

- Za taj novac koji se spominje, teško je kupiti gotove igrače. Pa da sad želiš kupiti ove Dinamove igrače, koga možeš kupiti za tri-četiri milijuna? Naravno, može se dogoditi pun pogodak, kao što su recimo bili Sammir i Soudani, ali generalno nije lako dovesti pravo pojačanje u okviru tog budžeta. Dinamo se mora, osim s financijama, boriti i s jačim europskim ligama koje su zanimljivije igračima.

Barra drži da Dinamo mora krenuti po pojačanje u - Južnu Ameriku.

- Točnije u - Brazil! Za taj novac mogu kupiti pojačanje samo u Brazilu. Sve drugo je rekla-kazala. Naravno, svaki menadžer će ti ponuditi tržište gdje ima kontakte i veze. Ali samo u Brazilu možeš naći igrače kao što su bili Eduardo i kasnije Sammir. Normalno jest da se nekad i promaši, ali individualno jaki igrači koji rade razliku, a mogu se dobiti po povoljnoj cijeni, jedino su Brazilci. Jer, ako u Europi postoji mlađi igrač koji recimo košta milijun eura, već deset kupaca stoji u redu - priča Barra.

Linker
18. travanj 2024 20:43