REUTERS/Eric Gaillard
LJETNI MERCATO

STRATEGIJA KAOSA U TRANSFERIMA 'U prijelaznom roku se 20 posto odnosi na kupovinu i prodaju, ostalih 80 posto je stvaranje kaosa vašim suparnicima'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. kolovoz 2017. 12:03

Neočekivani odlazak Neymara stvorio je velike probleme Barceloni. Takvog posebnog igrača nije lako ni jednostavno zamijeniti, bez obzira na velik novac koji se našao na računu Katalonaca nakon Brazilčeva odlaska u Paris Saint-Germain. Do kraja prijelaznog roka ostalo je još desetak dana, a Barcelona se orijentirala na dvije mete od kojih će, kako se čini, moći platiti samo jednu.

Philippe Coutinho i Ousmane Dembele nisu ostali hladni na interes s Nou Campa, no trenutačno su obojica ‘zaleđeni’ i ne konkuriraju za nastupe u svojim klubovima. Doduše, službeno obrazloženje Liverpoola je da Coutinha muči ozljeda leđa, ali i da je zdrav, teško bi u ovoj situaciji igrao za Redse.

Uzbuna u Barceloni

Još je jedan odličan igrač ‘na ledu’, riječ je o francuskom napadaču Kylianu Mbappeu koji je na izlaznim vratima Monaca. Taj trio fantastikus mogao bi na tržištu zajedno dosegnuti cijenu i od pola milijarde eura, ali u ovom trenutku od njih koristi nema nitko.

No, krenimo redom. Barcelonin poraz od Reala u Superkupu upalio je crvene lampice u katalonskome klubu, sad su valjda svi svjesni da pojačanja moraju stići što prije. Međutim, pitanje je može li Barca realizirati svoje želje, jer Liverpool i Borussia Dortmund baš i nisu previše zagrijani za prodaju svojih zvijezda.

- Coutinho i Dembele su igrači za koje smo jako zainteresirani jer vjerujemo da bi se dobro uklopili u našu momčad. Pregovaramo, ali sad je sve na njihovim klubovima, oni će donijeti konačnu odluku - rekao je sportski direktor Barcelone Robert Fernandez.

Njemački stručnjak Jürgen Klopp ni ne pomišlja na puštanje svog ponajboljeg igrača, kreativca koji Liverpoolu donosi dimenziju više. Iako je Coutinho prošlog tjedna svom klubu e-mailom poslao službeni zahtjev za transfer, na Anfieldu imaju jasan stav, a on glasi: nema prodaje.

Zajedljivi Klopp

- Možete li na trenutak zamisliti da me niti malo ne zanimaju problemi Barcelone? Smatram da je Liverpool u ovom trenutku vrlo dobar klub i vrlo dobra momčad za svakog igrača. Imamo vrlo mlade, ali i iskusne igrače, to je dobar miks i na dobrom smo putu. Vrlo sam pozitivan kad je projekt Liverpoola u pitanju i ne vidim previše razloga da bilo koji igrač napusti klub - kazao je Klopp.

Redsi će sutra ugostiti Crystal Palace, bez (navodno) ozlijeđenog Coutinha.

Engleski su mediji jučer popodne izvijestili da je Liverpool odbio najnoviju Barceloninu ponudu za Coutinha navodno tešku 125 milijuna eura. Katalonci su prvo ponudili 90, potom i 100 milijuna, a nakon odbijenice s Anfielda Brazilac je u klub poslao zahtjev za transfer.

A koliko je Barcelona ponudila za Dembelea? Španjolski mediji barataju iznosom od 100 milijuna eura, uz dodatnih 30 milijuna sadržanih u različitim bonusima za 20-godišnjeg Francuza.

- Barcelona nije niti malo napredovala u svojim nastojanjima da kupi Dembelea - izjavio je ovih dana Borussijin izvršni direktor Hans-Joachim Watzke.

Većina medija izvijestila je da bundesligaš za svog igrača traži čak 150 milijuna eura, no Kicker je objavio da je cijena ‘samo’ 120 milijuna.

Kritike suigrača

- Bili smo šokirani njegovom odlukom da propusti trening. To je nešto što još nikad nisam doživio. Ne možemo zaboraviti da je njemu tek 20 godina, i nitko ne zna tko stoji iza njegovih poteza. U njegovoj dobi, nisam sve mogao odlučivati sam - rekao je Borussijin veznjak Castro.

A izvan konkurencije za nastup je i Monacov napadač Kylian Mbappe. Prošlog vikenda ostao je na klupi na gostovanju kod Dijona, a trener Leonardo Jardim izostavio ga je s popisa kandidata za jučerašnji prvenstveni ogled s Metzom.

- Kylian nije na 100 posto, nije u formi u ovom trenutku. Izostavljanje s utakmice nije nikakva kazna, već ga na taj način želim zaštititi - objasnio je Jardim svoj potez.

Jardim smatra da je normalno što je mladi napadač potpao pod utjecaj svih tih priča.

- Da vam druge novine ponude 15 puta veću plaću, ni vi ne biste tako brzo tipkali na svojim laptopima. U prijelaznom roku se 20 posto odnosi na kupovinu i prodaju, ostalih 80 posto je stvaranje kaosa vašim suparnicima. To je takva strategija - rekao je Monacov trener.

Linker
23. travanj 2024 11:58