Eduardo da Silva i Ognjen Vukojević
 CROPIX
SENZACIJA NA POMOLU?

SVE JE POČELO NA SVADBI OGNJENA VUKOJEVIĆA, A ONDA JE NASTAO 'PROBLEM'... Eduardo otkrio zašto bi mogao propasti povratak u Dinamo!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. studeni 2016. 20:05

Uzburkale su se vode maksimirske prošloga tjedna kad je Eduardo da Silva u razgovoru za Večernji list otvorio vrata svome povratku u klub koji ga je podigao na noge. Kako su već otprije iz Dinama puštali signale da bi ga voljeli vratiti, ali on nije decidirano odgovarao, sad je postalo jasno da je Eduardo povratku u modri dres bliži no ikad. Također, iz Maksimira su ga navodno i kontaktirali, priča je, valjda, krenula prema zajedničkom dogovoru. Ali...

- Nisam znao da će taj intervju izazvati toliki interes, toliko komentara i da će se sve protumačiti kao da smo se sve dogovorili i da ja stižem. Vidim da ljudi govore kako je posao gotov, kako sam od zime novi igrač Dinama, no nije to još ni približno tako - javio se jučer Eduardo, nakon treninga Šahtara.

Čuli smo, dakle, da su ga iz Dinama zvali, da se nešto konkretno počelo događati, jesu li počeli pregovori?

- Ma, nije to nova priča, i na Vukojevićevoj svadbi je spomenuto to pitanje, i prije nje sam čuo to preko nekih ljudi, znamo svi da se moj povratak već spominjao. Ja sam samo rekao da sam otvoren za razgovor, da nisam nikad zatvorio vrata Dinama niti da ću to učiniti. Ali nisam nikad rekao da stižem, da je to riješeno.

Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Onda je ubacio dodatno zrnce sumnje u sretan epilog.

- Štoviše, mislim da je to teška misija, nije baš toliko jednostavno.

Zašto? Ako želi Dinamo, ako želi on, a od zime je slobodan igrač, ne vidimo što bi više moglo stajati na putu?

- Vidjet ćemo, ne treba žuriti i prerano donositi ikakve zaključke. Nešto se priča da bi mi Šahtar mogao ponuditi novi ugovor, ima još nekih upita i ponuda s raznih strana, nisu to odluke koje se donose preko noći.

Dobro, jasno je da Dinamo neće moći parirati financijskom ponudom, presuđuje li novac, Modri neće imati šanse. Morat će se Eduardo odreći “milijunskog kolača” ako se odluči vratiti.

- Nije novac uvijek presudan, niti smo o tome još razgovarali, kažem, krenula je lavina nakon tog intervjua, a zapravo se još ništa posebno nije dogodilo. U idućih mjesec i pol dana, do kraja godine, morat ću odlučiti, to je ključno razdoblje, koje će dati odgovore.

Nego, u zadnje dvije utakmice, u Europskoj ligi i prvenstvu, Eduardo nije bio ni na klupi, je li posrijedi neka ozljeda?

- Ne, spreman sam i zdrav, to je čisto trenerova odluka.

Možda je i to neki znak da mu se drugi mandat u Šahtaru bliži kraju?

- Kažem, vidjet ćemo kako će se odvrtjeti stvari u idućih mjesec i pol dana. Ono što sigurno znam jest da ću negdje igrati, ne završavam karijeru. Šahtar, Hrvatska ili neka druga zemlja, to u ovom trenutku ne mogu znati. S obzirom na to da sam na zimu slobodan igrač, ja sam mogao već ljetos za nekoga potpisati, mogu i sad dok pričamo. Ali, budući da nisam, jasno je da je sve još otvoreno i moguće.

Kad smo pričali prije jedno dva mjeseca Eduarda smo više onako u prolazu pitali kad se vraća u Dinamo, odgovorio je: “ma što ću im ja, vidite da i bez mene Dinamu ide dobro, velik je to klub, koji igra Ligu prvaka”... Odakle sad ta promjena, želja za povratkom?

- Znate, nisam ja tada mislio da ne mogu pomoći jer sam star i jer mi se karijera bliži kraju, ja i dalje mislim da mogu još dosta pružiti. Govorio sam o nečemu drugome. Naime, Dinamo više nije neki mali klub, gotovo je svake godine u Ligi prvaka, barem u Europskoj ligi, ima visoke ambicije, bazira se pritom i na proizvodnju mladih igrača i to sve skupa radi jako dobro. I zato, kad dolazi netko od bivši igrača i reprezentativaca, priča je uvijek slična, očekivanja su velika, puno toga se baca na leđa tog igrača, a znamo da su često to povratci završavali drugačije od željenoga, ako nije sve kako je zamišljeno, javnost se razočara, krenu kritike, ode sve u lošem pravcu.

Zar se Eduardo boji pritiska i visokih očekivanja?

- Ne, nipošto, puno sam toga prošao u karijeri, ali želim naglasiti da nije dovoljno samo doći u Dinamo, neki to smatraju kao “doći će Eduardo, sve će se riješiti”. Nije Dinamo više to, kažem, ambicije i ciljevi su veći, zahtjevniji, nema previše prostora za loše igre i kiksove, za “lako ćemo” pristup. Dakako, treba pomoći i tim mladim igračima da dodatno stasaju, sve su to očekivanja, uvijek je tako, a nitko ne želi da se ona ne ostvare. Drago mi je da su vijest o mojem mogućem povratku mnogi popratili pozitivnim reakcijama, da me i navijači i mediji žele u Dinamu, ali ima tu, kao što vidite, još dosta prepreka do povratka.

Znači, da sumiramo, kad bismo u nekoliko riječi opisali Eduardov povratak u Maksimir, kako bi to izgledalo?

- Vrata su otvorena, moguće je, ali ne i jednostavno!

Linker
16. travanj 2024 21:22