CROPIX
ŠPANER ILI NE?

TKO JE U PRAVU - LEGENDARNI MILAN RAPAIĆ ILI VODSTVO HAJDUKA? SN donosi detalje priče o talentiranom Mikijevom sinu koja je podijelila javnost

POLJUDSKI KOLOPLET Bijeli 20-godišnjem napadaču ponudili profi-ugovor iako je dosad igrao za B momčad, a njegov otac Miki Rapaić koji želi odvesti sina silno bijesan
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. svibanj 2017. 13:48

Je li Boris Rapaić zakinut u Hajduku ili splitski klub s pravom štiti svoj interes ponudom profesionalnog ugovora? Dva su pitanja na koja će obje strane ponuditi svoje mišljenje, a pritom su činjenice potpuno jasne.

Boris Rapaić, napadač koji u listopadu puni 20 godina, prošlog se ljeta vratio iz milanskog Intera i tijekom sezone nije nastupio za prvu momčad. Igrao je za B momčad Hajduka u trećeligaškom natjecanju gdje je upisao ukupno osam nastupa s učinkom od tri pogotka. Nadalje, činjenica je da je Hajduk izdanku svoje omladinske škole ponudio trogodišnji profesionalni ugovor s početkom trajanja od 1. srpnja ove godine.

Optužbe za uništenje

Naime, Rapaiću ugovor istječe ovog ljeta i Hajduk je ponudom profesionalnog ugovora logično zaštitio svoj poslovni interes, jer ponudom profi-ugovora Hajduk ostvaruje prihod u kategoriji “naknade za razvoj igrača do 23 godine”, što mu pripada po pozitivnim propisima FIFA-e.

Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

To su činjenice koje nisu podložne dojmu, a kakvi su stavovi?

Nezadovoljan je otac Borisa Rapaića, nekoć veliko ime Hajduka, legenda kluba iz prve polovice 1990-ih Milan Miki Rapaić.

- Ja koji sam nešto u nogometu postigao i o njemu nešto znam, kažem da su u Hajduku svjesno uništili Borisa jer mu nisu dopustili igrati, da pred narodom pokaže što zna, jer narod se, a to vidite i iz mog igračkog primjera, ne može prevariti. Trebalo ga je skloniti da se ne razmaše, da ga nitko ne vidi, jer od njega nitko nema koristi - poručio je preko medija Miki Rapaić koji se nakon igračke karijere posvetio menadžerskom poslu u kojem je surađivao kod transfera igrača Hajduka Gabrića, Tomića, Šerića, Cernata u Tursku.

S druge strane, u Hajduku su se kratko obratili javnosti s porukom koja sugerira da s Poljuda neće u daljnju polemiku.

- Mišljenje o Milanu Rapaiću i njegovim zaslugama smo sto puta rekli, ali s nezadovoljnim roditeljima nećemo preko novina - službeni je stav Hajduka.

Nisu pomogla inzistiranja da se dobije stav Marka Loze, trenera druge momčadi u kojoj je Boris Rapaić proveo najviše vremena ove sezone. Nije se ni predsjednik Kos pojedinačno izjašnjavao. No, uzimajući u obzir činjenicu da Boris Rapaić ove sezone nije zaigrao u prvoj momčadi kod Pušnika, ni kod Carrilla, očito je struka imala jedinstven stav koji je klub podržao. Jasno, svatko za svoju procjenu snosi odgovornost.

Što će se dogoditi u slučaju da Miki Rapaić ostvari svoju najavu i sina Borisa ovog ljeta, po isteku ugovora, odvede s Poljuda? Novi klub mora platiti naknadu za razvoj i tu dolazimo do najvećeg prijepora. Nije sporno da je Hajduk spreman na odlazak Borisa Rapaića, ali odšteta za mladog napadača mogla bi biti golema stavka za njegov novi klub. Jednostavno prevelika za realizaciju transfera. Cijela priča oko Rapaića izgubila bi smisao postojanja da nema te famozne naknade za razvoj igrača, a brojke to jasno potvrđuju.

Ako Rapaić ode u klub iz liga Petice, naknada za razvoj igrača prema propisima FIFA- može iznositi više od 400.000 eura! Jer, u toj najvišoj kategoriji plaća se 90.000 eura po sezoni od 15. do 21. godine, a uz to ide i naknada za prethodne sezone, do 12. do 15. godine koja iznosi fiksnih 10.000 eura.

Je li zakinut?

Zato je Hajduk ponudom profesionalnog ugovora stavio visoku prepreku, i ponuda profesionalnog ugovora, premda igrač nije imao velik broj nastupa, može se jasno obrazložiti dobivanjem naknade za razvoj. Bez obzira koliko ta naknada u konačnici iznosila.

U svakom slučaju, je li Rapaić junior zaista bio zakinut u Hajduku, pokazat će vrijeme. Proigra li, demantirat će i Pušnika i Carrilla, no razvidno je da će odlaskom s Poljuda sigurno imati priliku za dokazivanje. Pa će se vidjeti tko je bio u pravu, struka Hajduka ili nekoć legendarni igrač Bijelih.

Linker
30. ožujak 2024 12:05