Miljenko Karacic / SN
HRVATSKI STRUČNJAK PROGOVORIO ZA SN

TO JE VRHUNSKI GRAD, NOVAC TEČE U POTOCIMA, ALI... Igrači poput Nikole Kalinića ne bi trebali ići u Kinu

DRAŽEN BESEK Trener koji je dugo radio u kineskom nogometu i vodio je klub koji želi hrvatskog napadača
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. siječanj 2017. 09:27

Čak dvojica Hrvata bili su prvi treneri u Tianjin Quanjianu s kojim je u kombinaciji Nikola Kalinić. Dražen Besek u prvoj polovici 2015. godine, te Goran Tomić nakon njega.

- Kad sam ja bio tamo, klub nije bio tako bogat - podsjeća Besek.

Nakon toga ušla je farmaceutska tvrtka s novcem.

- Tianjin je kao grad vrhunski. Manje-više riječ je o novogradnji, i to cijele kvartove podižu u europskom stilu. U nekim dijelovima grada kopiraju zgrade iz Njemačke, u drugima iz Engleske… Ma, Kinezi, oni sve kopiraju - priča Besek koji je pet godina radio u toj državi.

- O organizaciji kluba ne mogu govoriti, u moje doba je, naime, nije bilo. Sve se svelo na jednog čovjek koji je to vodio. Kako je sada teško mi je reći, iako ne mora biti da je puno drugačije. Mnogi su klubovi financijski potkovani, a organizacijski kaskaju. Ali stadion je bez atletske staze, napravljen po nizozemskom projektu, stvarno je lijep, za 30.000 gledatelja. Uvjeti za trening su na najvišem nivou.

Ugovor se poštuje

U to doba bio je drugoligaš.

- Tada se nije spominjao velik novac, ali već mi je Goran Tomić najavljivao da se ide u golem projekt, a za trenera su doveli Brazilca Vanderleija Luxemburga. Normalno, traže velike brendove i u trenerima, i u igračima.

Može li igrač tamo biti siguran da će dobiti ugovoreno?

- Ključno je da mu odvjetnik u ugovor stavi stvarno sve i onda neće biti problema.

Nikoli Kaliniću su nudili goleme cifre, pa su ih smanjili. Možda je i to razlog zašto se Nikola ovog časa ne vidi u avionu za Kinu. Tko zna koliko bi na kraju točno dali.

- To je karakteristično za Kineze. Ne mogu nikoga privući drugačije osim s novcem, a htjeli bi da igrači njih traže.

No, kad nekome počnete šuškati s “nemoralnim“ ciframa, i kad on zagrize, pa mu smanjite…


Nikola Kalinic Goal HD - Fiorentina 1-0

U Europi je najljepše

- Znate kako je kod njih, nije to da vas žele prevariti, oni smatraju da se s vama nadmudruju. I ako ti to dopustiš, oni su te nadmudrili. Kalinić je u ovom trenutku u dobroj poziciji, ali sad mora diktirati igru i biti pažljiv. Normalno da je oprezan, tražen je igrač, ima kvalitetu, ne vidim razlog zbog čega bi uopće trčao tamo. Ima dobar status u Italiji, ništa mu neće pobjeći. U slatkoj je situaciji, treba prihvatiti samo ono što njega zadovoljava. Koliko je to novca, to je nebitno. Ako se radi o razlici od 15-20 posto.

Biste li igraču koji ima dobar status u Petici preporučili Kinu?

- Ne možeš imati i ovce i novce. U Europi je najljepše igrati, zbog kvalitete i dobre zarade. Oni tamo nude nešto ekstra u financijskom smislu, no moraš se priviknuti na puno stvari. Međutim, kad pogledaš svoj bankovni račun, puno ti je lakše.

Kako Ćiro kaže, utjeha je na bankovnom računu.

- Je. Rijetki igrači mogu tome odoljeti. Uzmite primjer Sammira. Sigurno je dobro prošao. Nije loše probati to. Sad je samo pitanje u kojem vremenskom periodu, odnosno u kojim je godinama nogometaš. Mislim da oni koji su mlađi od 30 godina ne bi trebali težiti da idu tamo. Pogotovo ako imaju status kao konkretno Kalinić.

Određeni broj poznatih imena je pristao, neki će im se priključiti, no koja je to razina nogometa? Ima li Kina mogućnost da se razvije do razine Europe ili će ostati limitirana?

- Već se 10-15 godina investira u igrače i trenere, u zadnje vrijeme dovlače se mlađi igrači, zato se i počeo nuditi takav novac. Kinezi sve što stvaraju čine dugoročno. Prvenstveno će se morati okrenuti izgradnji škola i kampova za djecu. Kad to naprave i zaokruže s igračima sa strane, onda će ići naprijed. Imaju problem što ne daju državljanstvo stranim igračima i njihova reprezentacija nije nositelj kvalitete. Teško je popularizirati sport u kojem nemaju svjetske uspjehe, za to nije dovoljno da ojačaju ligu.

Imaju premalo klubova.

- To je jako veliki problem, u golemim dijelovima zemlje se uopće ne igra nogomet.

Dobar dojam

Kako ste vidjeli nastup naše reprezentacije na China Cupu?

- Nisam ni očekivao da će biti puno bolje zato jer se ne može od te kvalitete igrača tražiti više. Bila je to dobra promocija za njih same, da im ime uđe na azijsko tržište. Ako je istina da su se zaradili novci, taj cilj je postignut, a ujedno se mogla napraviti određena selekcija na koga se ubuduće ima razloga računati.

Igrač-dva zacijelo će iz te ekipe jednom konkurirati za A vrstu.

- Uvijek kod nas ima takvih nogometaša, samo je pitanje njihova razvoja. Mi imamo reprezentaciju koja teško može istrpjeti slabu poziciju. Najvažnije bi bilo da smo dobili na ovoj turneji lijevog braniča, a čini se da je to jako teško.

Nismo zapravo ni pokušali jer igrali smo s Pivarićem koji je već bio u A vrsti.

- Tako je. Sama turneja po meni je bila korisna da se ode u drugi svijet i prezentira hrvatski nogomet. Odigrane su dvije utakmice koje nisu izgubljene. Osim na jedanaesterce - konstatirao je Besek.

Možda se i on jednog dana opet vrati u Kinu.

Linker
23. travanj 2024 09:10