Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images
OKRENUO PLOČU

U CHELSEAJU MU NIJE BIO DOBAR, A SADA ZA BELGIJCA DAJE BOGATSTVO Mourinho ga je prodao za 35, a sada bi ga mogao platiti čak 102 milijuna eura

ROMELU LUKAKU Napadač iz Belgije stiže kao zamjena za Zlatana Ibrahimovića i Waynea Rooneya
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. srpanj 2017. 18:15

Znalo se da će otići Wayne Rooney, koji je sada pred vratima Evertona, a nakon teške ozljede koljena postalo je izvjesno da će Old Trafford ovog ljeta napustiti i Zlatan Ibrahimović, najbolji strijelac u prošloj sezoni. Nakon što je osvojio Europsku ligu, menadžer Jose Mourinho poručio je da mjesec dana neće ni čuti za nogomet, a klupskim je čelnicima ostavio popis svojih želja u prijelaznom roku.

Znalo se da napadač mora biti top-klasa, da mora jamčiti dvadesetak golova po sezoni. Minimalno. Prvi je pick bio Francuz Antoine Griezmann, ali on je ubrzo iskazao svoju vjernost Atletico Madridu, pa je glavni operativac Manchester Uniteda Ed Woodward aktivirao plan B i pokušao dovesti Španjolca Alvara Moratu. Međutim, Realov predsjednik Florentino Perez pokazao se kao tvrd pregovarač kojem se nikamo ne žuri, pa je licitirao s cijenom i tražio previše za igrača koji silom želi napustiti Madrid.

Getty Images

Najbolja sezona

U Unitedu su se ohladili, pokazalo se da je treća bila sreća, ili se barem tako čini prema izvješćima u medijima. Jučer ujutro klub je na svojim službenim stranicama objavio svoje ‘oduševljenje’ što je s Evertonom dogovorio cijenu transfera Romelua Lukakua, te da preostaje još obaviti liječnički pregled i dogovoriti osobne uvjete s igračem.

BBC je izvijestio da je Manchester United od prve pristao platiti odštetu koju je zatražio klub iz Liverpoola, a riječ je o 85 milijuna eura. No, to nije sve, vjeruje se da je u dogovoreni posao uključeno i 17 milijuna eventualnih bonusa, čime se ukupan iznos penje na čak 102 milijuna eura!

Belgijskom su napadaču tek 24 godine (iako neki njegovu dob dovode u pitanje!), a u prošloj sezoni koja mu je bila najbolja dosad postigao je 25 pogodaka u Premier ligi. U svoje redove nastojao je Lukakua vratiti i njegov bivši klub Chelsea, ali na Stamford Bridgeu nisu se mogli usuglasiti oko dijela kolača koji bi pripao igračevu menadžeru. A on se zove, pogađate, Mino Raiola. Čovjek koji je na Old Trafford usmjerio Paula Pogbu, Zlatana Ibrahimovića i Henriha Mhitarjana, sad je doveo još jednog kapitalca. Posao bi mogao biti dovršen do nedjelje, kad Crveni vragovi kreću na turneju po SAD. U suprotnom pravcu vjerojatno će kao slobodan igrač krenuti Rooney, koji je u United stigao upravo iz Evertona.

Želi napredovati

Lukakua je u nekoliko navrata nakon sezone osobno kontaktirao Chelesajev menadžer Antonio Conte, a jučer se pojavila informacija da se talijanski stručnjak osjeća ‘izdanim’ zbog Lukakuove odluke o odlasku u redove rivala iz Manchestera. S obzirom na to da više ne računa na Diega Costu, Conte će se morati okrenuti Morati ili pak Torinovom napadaču Andrei Belottiju.

Belgijski reprezentativac je u ožujku ove godine odbio najveći ugovor u povijesti Evertona, prema kojem je mogao zarađivati oko 160.000 eura tjedno.

- Ne želim ostati na istoj razini. Hoću napredovati i znam gdje to želim učiniti - obrazložio je svoju odluku Lukaku.

Drugačija situacija

Posebno je zanimljivo u cijeloj priči da je aktualni Unitedov šef Jose Mourinho bio menadžer Chelseaja u vrijeme prodaje Lukakua Evertonu u ljeto 2014. godine. Odšteta je tada iznosila 35 milijuna eura. Lukaku je u Chelsea stigao iz Anderlechta za 15 milijuna eura u kolovozu 2011. godine, tada mu je bilo tek 18 godina, ali su ga Bluesi slali na posudbe u West Bromwich Albion i Everton, koji ga je naposljetku i otkupio.

LIVERPOOL, ENGLAND - FEBRUARY 25: Romelu Lukaku of Everton reacts during the Premier League match between Everton and Sunderland at Goodison Park on February 25, 2017 in Liverpool, England.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images

U kakvim su odnosima bili menadžer i igrač?

- Svi kažu da je to Mourinhova krivnja, ali to nije točno, jer sam ja odlučio da želim napustiti Chelsea. Otišao sam u njegov ured i pitao sam ga mogu li ići. Potpisao sam ugovor s Evertonom u 23 sata i prva poruka na mobitelu bila je od Mourinha: ‘Sretno, daj najbolje od sebe i vidimo se sljedeće sezone’ - rekao je Lukaku u prosincu 2015. godine.

Mourinho je prodaju Belgijca u Everton objasnio ovim riječima:

- Romelu je uvijek bio vrlo jasan. On nije bio visoko motiviran da se izbori za svoju poziciju u Chelseaju. Želio je igrati za Chelsea, ali je jasno kazao da želi biti prvi napadač. A klubu naše dimenzije to je vrlo teško obećati igraču - govorio je tada Mourinho.

Situacija je sad, očito, drugačija. Lukaku će u svakom slučaju biti prvi Unitedov napadač...

Linker
26. travanj 2024 01:23