Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
RIJECI 3,2 MILIJUNA EURA

U DINAMU GA NISU HTJELI, A SADA BI MOGAO POSTATI NAJSKUPLJE POJAČANJE U POVIJESTI STANDARDA 'Ovo je jedan od najluđih transfera kojem sam svjedočio'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 18. lipanj 2017. 16:48

Javio se u petak navečer kolega koji prati Gent. Posljednjih (tje)dana žestoko su se izmjenjivale informacije na relaciji Belgija - Rijeka, Franko Andrijašević zauzeo je jako velik prostor u tamošnjim medijima. Nije ni čudno! Ako se ostvare svi bonusi, postat će najskuplje pojačanje Standarda u klupskoj povijesti, a nije ni Gent bio daleko, oni su dosad najviše potrošili 3,8 milijuna eura.

- Ovo je jedan od najluđih transfera kojem sam ikada svjedočio!

Nismo mu imali srca reći da ovo nije ni blizu sage o Kramarićevu odlasku u Leicester...

Teško u Kranjsku Goru

Dakle, Franko Andrijašević, drugi najbolji strijelac (16) i najbolji igrač netom završenog HNL-a (Žuta majica), najvjerojatnije ide u Standard Liege na stadion Maurice Dufrasne. Kažemo najvjerojatnije jer se u takvim poslovima nikad ne zna, uostalom, poznato je da je igrač s njima već ranije dogovorio uvjete, Gent je otpao iz priče, no klubovi nisu s dogovorom službeno izašli u javnost. Tijekom subote Andrijašević je i dalje čekao bijeli dim s Rujevice, da mu se kaže “halo, sve je riješeno, letiš za Belgiju”. Nije dočekao, no čini se da je to samo pitanje vremena, teško je vjerovati da će se u ponedjeljak naći u autobusu za Kranjsku Goru...

Matija Djanjesic / Hanza Media
Franko Andrijašević

- Žao mi je što ću vas razočarati, ali nema nikakvih novosti u pogledu ulaznih i izlaznih transfera. Znam da mediji, strani i domaći, svašta pišu, no mi ne funkcioniramo tako. Nisu u pitanju samo pregovori sa Standardom nego i s još tri kluba, čija imena ne bih iznio - rekao nam je jučer zamjenik sportskog direktora Ivan Mance na upit o transferu Andrijaševića. Iskreno, nije nas iznenadio takav stav odgovornih s Rujevibce, njihov je modus operandi da ne kazuju ništa dok ne bude jedan kroz jedan, dok Andrijašević ne bukira kartu za Liege.

Belgijanci su Rijeci naime dali 3,2 milijuna eura fiksnog iznosa, a s bonusima bi se odšteta mogla popeti do 4,2 milijuna eura, što se uklapa te, praktički, nadovezuje na jučerašnju priču SN-a. Andrijašević bi u Belgiji trebao zarađivati 600 tisuća eura godišnje (u što nisu uključene premije), a čeka ga ugovor u trajanju od pet godina. Kako je potvrdio njegov agent Andy Bara, Rijeka je maksimalno izašla u susret jednom od ključnih igrača, predsjednik Mišković nije gledao na pola milijuna eura gore ili dolje, omogućivši Andrijaševiću odluku, koja nije bila nimalo laka. No presudio je raniji dogovor sa Standardom, iako je Gent, navodno, nudio nešto više.

U subotu se ujutro Franko skupa s ostalim reprezentativcima, Filipom Bradarićem i Stefanom Ristovskim, priključio treninzima Rijeke, dijelio vodu navijačima koji su na suncu čekali u redu za pretplate za novu sezonu, bio je vrlo dobro raspoložen. Međutim, Liege je njegov odabir i teško da će sutra put Slovenije s Kekom i ostalima...

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Opcije u rukavu

Kako će Rijeka izgledati bez Andrijaševića? Pa, odgovor na to pitanje najbolje će dati prijelazni rok, no u šampionskoj sezoni Kek je pokazao da u jednoj utakmici može nadomjestiti ključnog igrača. Recimo, na toj poziciji su znali odigrati Gorgon i Mišić (posebno upečatljivo protiv Hajduka na Rujevici 2:0), može se Gavranović povući iza špice, Slovenac Črnic cijelu je sezonu čekao pravu priliku, Heber može na sve četiri ofenzivne pozicije... I, naravno, mercato je otvoren do 31. kolovoza, nema dvojbe da Juričić i Mance imaju u rukavu još napadačkih opcija jer su s Frankovim odlaskom zasigurno računali.

Nema takvog profila

U lanjskoj Kekovoj formaciji Andrijašević je bio “faktor X”, spona koja je povezivala vezu i napad, nešto što je Rijeci nedostajalo još od odlaska Moisesa, također fizički moćnog i skakački dominantnog ofenzivnog veznog igrača. Franko se s Gavranovićem, Bezjakom, Gorgonom i Vešovićem znao sporazumjeti zatvorenih očiju, njegovi dolasci iz drugog plana na centaršutove bočnih igrača i bekova nekoliko su puta bili kobna kombinacija za riječke protivnike. Igrača Andrijaševićeva profila Kek trenutno nema, no slovenski je trener na Kvarneru već dokazao da se može nositi s bilo čijim odlaskom.

Nema razloga da ne vjerujemo da može i s Frankovim...

Linker
18. travanj 2024 11:58