Reuters / Sergio Perez
SENZACIONALNI TRANSFER

UNATOČ NAGOVARANJU LEA MESSIJA, BRAZILAC IPAK NAPUŠTA NOU CAMP Neymarov otac koji vuče sve konce, vodi svog sina u drugi klub

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. srpanj 2017. 10:13

Odigrao je protiv Juventusa 45 minuta i postigao dva gola. Onaj drugi bio je za sladokusce, demonstracija moći, tehnike i što god još želite od atrakcije nogometa. Neymar je pod velikim pritiskom, a kada je s loptom na terenu kao da je taj teret ostavio u svlačionici. No, turbulencije s kojima brode američkim pripremama postaju sve teže kako za Barcelonu, tako i za Neymara.

Dakle, stvar je izuzetno ozbiljna. Brazilski reprezentativac je praktično već krenuo putem koji će ga u konačnici odvesti u dres Paris SG-a. To proizlazi iz posljednjih informacija koje stižu iz New Yorka, gdje Katalonci imaju svoj ljetni đir priprema, utakmica i marketinških akcija.

Između svih obaveza koje imaju, glavni operativci Barcelone, generalni direktor nogometnog pogona Albert Soler te tajnik Robert Fernandez, sastali su se i s Neymarovim ocem. Radi se o ključnom akteru sinovljeve karijere, odnosno čovjeku koji nedvojbeno vuče sve konce njegovih nogometnih, financijskih i inih aktivnosti.

Neymar senior, nije tajna, želio je da njegov sin ode iz Barcelone još prošle godine. Po njemu bi trebao zarađivati bitno više od aktualnih 15 milijuna i (navodnih) 10 milijuna bonusa. Jedan od razloga što Neymar senior tako misli jesu ponude koje su mu već prije dolazile iz Manchester Cityja te Real Madrida. Nije tajna ni to da su u Madridu osobito ‘tanki’ na Neymara juniora, jer je već bio njihov igrač kao kadet, ali tada nisu htjeli platiti 300 tisuća dolara odštete. Kasnije, kad se naziralo da će biti TOP igrač, Real Madrid se opet pojavio, ali je Barcelona bila brža.

Istrage

I kako su pokazale brojne istrage vezane uz Neymarov transfer iz Santosa 2013. godine, Katalonci su bili vrlo rastrošni. Kad se brazilski fond DIS pojavio u Barceloni s tužbom protiv kluba, ali i obitelji Neymar, ispostavilo se da su izigrani prilikom transfera. Fondu je pripadalo 40% odštete za igrača, ali je Neymar senior dogovorio sa Santosom i Barcelonom kako će odštetu podijeliti. Prikazana je, po navodima tužbe, odšteta od samo 57 milijuna eura, u kojem iznosu je 17 milijuna eura trebalo biti podijeljeno između Santosa (60%) i DIS-a (40%).

Preostalih 40 milijuna eura isplaćeno je obitelji putem njihove tvrtke. Osim toga, u DIS-u su priložili dokumente koji odaju kako je zapravo raznim drugim ‘čudnim’ ugovorima isplaćeno još 26 milijuna eura na ime tog transfera, koji bi se tako ukupno popeo na 83,8 milijuna eura.

Strategija izlaska

Kako smatraju u investicijskom fondu, umjesto 8, njihov bi postotak trebao iznositi oko 33 milijuna eura. Na ročištu u ožujku mjesecu, osim ondašnjeg predsjednika Rosella, inkriminiran je i aktualni čelnik Katalonaca Bartomeu, no kasnije se pokazalo da nema odgovornosti. Za oca Neymara tužitelji traže 2 godine zatvora, za njegovu majku (na čije ime je jedna tvrtka) 1 godinu, dok se za igrača, osim dvogodišnje zatvorske kazne, traži i 10 milijuna eura globe.

Teret tog procesa, povezan i s nekim nedovršenim procesima glede utaje poreza u Brazilu, mogu biti dio pritiska koji oca Neymara potiče na transfer svog sina. Dobro upućeni novinari u Barceloni kažu da je u katalonskoj prijestolnici već prije tjedan dana viđen tandem Neymarovih odvjetnika. Oni su, mišljenja su ti izvori, razgovarali s Barcom oko opcije novog ugovora, iako je tek prije 8 mjeseci produžen i obogaćen prethodni.

Kad im je rečeno da klub nema namjeru opet mijenjati stavke ugovora, tada se, ukazuju katalonski novinari (poprilično skladnih teza s pariškim kolegama) pokrenuo mehanizam dogovoren s Paris SG-om. Sve nam to ukazuje da su razmišljanja obitelji Neymar već duže okrenuta pronalaženju novih izvora financiranja dugova prema poreznicima, odnosno mogućeg lošeg epiloga spomenutog sudskog procesa.

I više je nego uvjerljiv dojam da taj razgovor s vlasnicima Paris SG-a ima dugu povijest, još i prije nego je igrač zimus produžio ugovor. Znakovito je, naime, da je odštetna klauzula u visini ‘samo’ 222 milijuna eura. Kažemo ‘samo’ jer gotovo svi važni igrači imaju puno više klauzule. Znači li to da je komplicirano pregovaranje od prije godinu dana zapinjalo upravo na visini klauzule, koja je ipak u dosegu neiscrpno bogatih šeika Pariza ili Manchester Cityja? Je li već tada Neymar senior imao izlaznu strategiju iz Barcelone?

Širi se pesimizam

Nakon što se činilo da će nagovaranje Messija i drugih lidera svlačionice doista smekšati Neymara juniora, noćni sastanak u New Yorku s njegovim ocem, odnosno predsjednika Bartomeua i samog igrača, opet je raširio pesimizam u redovima Barcelone. Dojam je igrača, a sada i onih koji upravljaju katalonskim klubom, da se iza kulisa vodi velika igra, koja je bitno veća od igrača. Preciznije rečeno, to je igra u kojoj više ne presuđuje volja igrača.

Željan ostanka, ali...

Činjenica da je Neymar junior čak i željan ostanka, svjestan da je Barcelona vrhunac za igru i život, gubi na snazi kada su u pitanju poslovni i posljedično financijski odnosi. Tu je tata Neymar neumoljiv, a zbog čega je već davno navukao bijes klupskih operativaca, katalonskih novinara i navijača. Poruke koje na društvenoj mreži ističu bezuvjetnu vjeru i ljubav mlađeg Neymara prema ocu, odnosno prioritete za obitelj, dojam je da skrivaju i poruku što bi se uskoro moglo dogoditi. Odlazak.

Linker
17. travanj 2024 16:21