Reuters / Albert Gea Livepic / REUTERS
SVIM SILAMA ŽELI NAPUSTITI PARIZ

VELIKA BORBA ZA JEDNOG OD NAJBOLJIH VEZNJAKA SVIJETA Barcelona pojačala pritisak na Parižane, Talijan se odlučio na umjereni čin prkosa...

MARCO VERRATTI Sjajni talijanski veznjak svim silama želi napustiti Paris SG i nastaviti karijeru u redovima katalonskog velikana pa neće trenirati s ostatkom momčadi nego će raditi individualno s trenerom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. srpanj 2017. 17:36

Ugovori u profesionalnom nogometu imaju veliku težinu i značaj, oni se moraju poštovati. Međutim, često se događaju situacije u kojima igrači nastoje ishoditi raniji odlazak iz kluba koji ih ne želi pustiti. Bilo je takvih primjera u nedavnoj povijesti, sjećamo se da su Luka Modrić i Gareth Bale koristili vrlo učinkovitu metodu kako bi Tottenhamovoga gazdu Daniela Levyja natjerali da ih proda u Real Madrid.

Jednostavno, kad su te velike nogometne zvijezde odlučile da im je dosta Londona i Premier lige, odbili su trenirati sa Spursima, pa Levyju nije preostalo ništa drugo osim da s Florentinom Perezom pokuša dogovoriti što bolje uvjete za njihove transfere. Sličan je pristup sad odabrao i Marco Verratti, odlični talijanski veznjak kojeg veže dugogodišnji ugovor s Paris Saint-Germainom, čak do 2021. godine.

Želi europski trofej

O njegovom mogućem odlasku s Parka prinčeva šuška se već neko vrijeme. Ni Verratti nije bio hladan na mogućnost priključenja Barceloni i igranja s Messijem i Neymarom, a pred desetak dana je progovorio o motivima odlaska za talijanski sportski dnevnik Gazzetta dello Sport.

- Ne želim otići pod svaku cijenu. Želim vidjeti može li PSG ovaj put napraviti stvarno veliku momčad. U tom slučaju, bit ću sretan da ostanem, jer nitko me ne tjera da odem. Međutim, svake godine kažu da će složiti sjajnu ekipu, ali vidjeli smo kakvi su bili rezultati. Obećanja nisu dovoljna - izjavio je Verratti 24. lipnja.

Sportsku politiku u PSG-u donedavno je vodio Patrick Kluivert.

- Jako dobro poznajem predsjednika i isto tako znam da Verratti želi otići u Barcelonu, ali PSG ga neće pustiti. Prošle je godine obnovio ugovor i Barceloni će biti vrlo teško dovesti ga u svoje redove - naglasio je Kluivert.

Bivšeg nizozemskog centarfora u PSG-u je naslijedio Antero Henrique, koji bi trebao ispuniti Verrattijeve želje. Riječ je o vrlo iskusnom stručnjaku, Portugalcu koji je radio kao sportski direktor Porta od 2005. do 2016. godine, a priliku je dobio zahvaljujući rezultatskom podbačaju Parižana u prošloj sezoni, kad nisu uspjeli obraniti francuski naslov, dok su u osmini finala Lige prvaka ispustili prednost od 4:0 iz prvog ogleda protiv Barcelone.

Marco Verratti rođen je 5. studenoga 1992. godine u Pescari, gdje je i započeo svoju nogometnu karijeru. Već s 19 godina u svoje ga je redove doveo Paris SG, za kojeg je dosad odigrao 201 utakmicu te upisao šest pogodaka i 36 asistencija. Riječ je o sjajnom središnjem veznom igraču kojeg krase brzina, kreativnost i tehnička potkovanost. Reakcije su mu brze, ima sjajnu kontrolu lopte, vješt je i u driblinzima.

Laurence Griffiths/Getty Images
Getty Images

Xavi ga nahvalio

- On je jedan od najboljih veznih igrača na svijetu, a igra na sličan način kao što sam ja pokušavao igrati u Barceloni i u reprezentaciji. Voli kad ima loptu u posjedu, perfektan je u dugim i kratkim dodavanjima, može odigrati i završni pas, a ne gubi loptu tako lako. Doista je igrač vrlo visoke klase - nahvalio je Verrattija pred dvije godine Xavi Hernandez, legenda Barcelone.

PSG ga je platio samo 12 milijuna eura, trenutačno je njegova tržišna vrijednost procijenjena na 45 milijuna, no jasno je da će potencijalni kupac morati platiti barem dvostruko veći iznos ako ga želi dovesti prije isteka ugovora.

- Naravno da bih volio da Verratti dođe u Barcelonu. On je sjajan igrač, nevjerojatnih tehničkih kvaliteta - rekao je nedavno Neymar.

Verratti je s PSG-om u posljednjih pet godina osvojio niz trofeja. U četiri navrata bio je prvak Francuske, tri puta osvajao je Kup, a po četiri puta i Liga kup te Superkup. Međutim, sve su to domaći trofeji, jer PSG unatoč ogromnim ulaganjima u pojačanja ne uspijeva napraviti značajniji iskorak u Ligi prvaka.

Tennis - French Open - Roland Garros, Paris, France - June 9, 2017   Paris Saint-Germain's Marco Verratti looks on during the semi final match between Switzerland’s Stan Wawrinka and Great Britain’s Andy Murray    Reuters / Gonzalo Fuentes
Reuters / Gonzalo Fuentes

No, jasno je da mu Barcelona može ponuditi igranje u jačoj momčadi, s kvalitetnijim igračima i u jačoj ligi, ali i borbu za vrh u Europi, što je s pariškim klubom prilično upitno. Nema sumnje u to da bi se 24-godišnji Talijan zbog svojih igračkih karakteristika odlično uklopio u igru Barcelone, te bi predstavljao veliko pojačanje u njenom veznom redu.

Dogovorio uvjete

Verratti se vratio s odmora i trenutačno je u Parizu. Međutim, pojavile su se spekulacije da će se odbiti pojaviti na treningu s ostatkom momčadi. Pretpostavlja se da će umjesto toga raditi u teretani do kraja ovog tjedna prema posebnom programu rada, što se u španjolskim medijima tumači kao ‘umjereni čin prkosa’. U međuvremenu će Barcelonin predsjednik Josep Maria Bartomeu pojačati svoje aktivnosti u pregovorima s Paris SG-om. Španjolski sportski dnevnik Marca ističe kako je Verratti čvrsto odlučio prijeći u Barcelonu ovog ljeta, te je spreman pribjeći i štrajku kako bi klupske čelnike prisilio da ga prodaju. Navodno je već dogovorio osobne uvjete s katalonskim gigantom, još ‘samo’ njegov aktualni klub mora dati zeleno svjetlo za početak pregovora.

Barcelona navodno nije spremna dati više od 80 milijuna eura, no vodstvo pariškoga kluba vjerojatno će nastojati izvući što više, ako uvidi da od nezadovoljnog igrača neće imati previše koristi. U ovom slučaju Barca doista ne bi trebala škrtariti. S obzirom na iznose koje je prošlih godina plaćala za igrače koji su se predstavili kao potpuni promašaji, te s obzirom na brojne nerealizirane želje tijekom ranijih sezona (Gameiro, Vietto, Cuadrado, Pogba, Thiago Silva...), Verrattija jednostavno ne smiju ispustiti. Naravno, ako prije toga Bartomeu i Verratti uspiju ‘slomiti’ PSG-ovoga gazdu Nassera Al-Khelaifija, katarskog milijardera kojem je novac najmanji problem...

Linker
25. travanj 2024 14:43