Mateo Kovačić
 Susana Vera / REUTERS
KAKAV RASPLET SITUACIJE

VIDEO: KOVAČIĆEV DRIBLING I UTAKMICA ZA PAMĆENJE DIGNULI SUSJEDE NA NOGE Dan poslije velike predstave Hrvata, javili se divovi, na potezu je Real!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. travanj 2017. 11:52

Mateo Kovačić u La Coruni je odigrao sjajnu utakmicu. Akcija u kojoj je izdriblao pet suparničkih igrača, a onda efektno dodao Iscu, razgalila je srca Realov navijača i samo još jednom potvrdila golemi talent koji se skriva u hrvatskom veznjaku.

Kako je Kovačić u Realu realno tek peta opcija u veznom redu, nakon ovakvih utakmica raste broj onih koji bi ga doveli i dali mu momčad u ruke. Jedna od tih momčadi je i Roma, koja je ovaj tjedan iz Seville dovela ponajboljeg španjolskog sportskog direktora Monchija. Roma bi mogla posegnuti za hrvatskim reprezentativcem, tvrde talijanski i španjolski mediji. U veznom redu Real Madrida će i dalje biti gužva nakon što je Isco dogovorio produženje ugovora za dodatne četiri godine.


Mateo Kovacic Highlights

Žestoka konkurencija

James Rodriguez, koji također ulazi s klupe, u siječnju je rekao kako mu je cilj ostati i igrati u Real Madridu, no u lipnju bi trebao biti jasniji njegov status. U takvom okruženju kojeg novi sportski direktor Rome, Ramon Rodriguez Verdejo ‘Monchi’, dobro poznaje mogla bi se otvoriti mogućnost za dovođenjem Kovačića. To isto vjeruje i Milan, navode talijanski i španjolski mediji. Međutim, Kovačić je već prošlog ljeta mogao napustiti Real, ali je odlučio ostati na Bernabeuu i dokazati se treneru Zidaneu, što je u dobroj mjeri i uspio.

Vezni 22-godišnji igrač koji je u ljeto 2015. stigao u Madrid iz milanskog Intera dobro poznaje talijansku ligu, no dosad je isticao da nema namjeru otići iz europskog prvaka. Trener Real Madrida Zinedine Zidane nedavno je da ne postoji momčad A i momčad B, nego da su “svi na istom brodu”. Kada su svi na broju, u vezi koristi Luku Modrića, Tonija Kroosa i Casemira, a priliku s klupe čekaju Kovačić, James, Isco i Marco Asensio.

Monchi se u Sevilli dokazao kupovinom mladih i jeftnih igrača s kojima je tri puta osvojio Europsku ligu, pa ih skupo prodao. Među njima je bio i Ivan Rakitić.

Vratimo se, međutim, Real Madridu. Malo će tko kazati da Kroos i Modrić ne trebaju igrati, no kad vidite utakmicu poput gostovanja Kraljevskog kluba na Riazoru, kako se ne biste pitali - postoji li još ijedna momčad u kojoj bi Isco bio na klupi kad se igraju glavne utakmice. Gotovo je siguran odgovor - ne. I Barcelona bi bogatstvo dala da je njezin. Kovačić još nije na toj razini, treba mu kontinuitet, ali definitivno je i njega šteta gledati na klupi.

Tri zvjezdice

Marca je Kovačiću, očarana njegovom igrom, dala maksimalne tri zvjezdice, koje su još samo dobil iIsco i James. Mnogi su stručnjaci i kvazistručnjaci godinama tumačili koja je najbolja uloga za Kovačića, veznjaka čudesnog driblinga i koraka kad krene kroz rivale, ali kojem treneri na toliko adresa nisu standardizirali mjesto. Ove srijede djelovao je baš kao centralni zadnji vezni, Isco i James bili su mu s bokova, najčešće je pravodobno pokrivao, odličnim razumijevanjem igre presjekao niz dodavanja, dobio brojne duele, izvrsno pokretao akcije i distribuirao loptu, bio je u začetku čak tri gola i mnogi šansi, davao je balans momčadi i kreativni štih kakav ne mogu Casemiro i slični “ratnici“, koji su čvršći i za neke zadaće sposobniji, ali igrački inferiorni.

Kovačić je još jednom demonstirao da je najveću nesreću dosad u karijeri imao što se već nije profilirao kao “Pirlo novog doba“. Izgledao je slobodniji, hrabriji, nametnuo se u sredini, davao gorivo Iscu i Jamesu da pobiru vrhnje. Za Matea Kovačića nipošto nije kasno, uskoro, 6. svibnja napunit će 23 godine, Pirlo je najbolje utakmice odigrao u tridesetima.

No, Kovačić sigurno neće toliko čekati i bit će zanimljivo vidjeti što će donijeti ljeto u Madridu. I tko će sve doći po Kovačića...

Linker
18. travanj 2024 23:21