CROPIX
DVAPUT MU PROPAO TRANSFER

VIDEO: NOVI TRENER DINAMA DOŽIVIO DVIJE VELIKE TRAUME U ZAGREBU Vida ga je uništio, a dvije zvijezde Vatrenih dotukle na Maksimiru!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. rujan 2016. 12:57

Sportske novosti u ponedjeljak donose ekskluzivnu priču o velikom transferu u Maksimiru - novi trener Dinama bit će stranac, još uvijek aktualni izbornik bugarski reprezentacije Ivajlo Petev. Nasljednik Zlatka Kranjčara i trenutnog v.d. trenera Željka Sopića danas bi trebao dogovoriti transfer karijere, a još je u nedjelju za Sportske najavio svoj dolazak na Maksimir.

"U ponedjeljak (danas, nap.a.) idem na sastanak u Bugarsku nogometnu federaciju i vjerujem da bi za nekoliko dana sve moglo biti riješeno".

Zašto su se u Maksimiru odlučili za Peteva? On ispunjava sve uvjete koje traže u Dinamu. Dakle, kao što smo pisali, Modri su se odlučili za stranog trenera, čovjeka koji je neopterećen ovdašnjim nogometnim prilikama, a na domaćem nogometnom nebu ne vide stručnjaka koji bi mogao voditi Dinamo, s obzirom da je Nenad Bjelica zauzet.

Nadalje, Petev je od onih koje u klubu nazivaju ‘trenerima rudarima’. Čovjek je autor bugarskog nogometnog čuda Ludogoreca, kluba kojeg je preuzeo u drugoj ligi, plasirao ga u prvu, osvojio dva naslova prvaka Bugarske, Kup i Superkup.

Krenuo ni iz čega

Kao trener Ludogoreca počeo je ni iz čega, mukotrpnim radom i adekvatnom selekcijom momčadi doveo je klub do respektabilne razine u samo tri godine.

Nakon Ludogoreca trebao je postati trener Levskog, već je sve bilo dogovoreno, ali su ga u tome spriječili navijači toga kluba, jer se u mladosti deklarirao kao navijač CSKA iz Sofije. Upali su mu na press-konfereciju pa je dan kasnije podnio ostavku.

Uskoro je postao trener AEL Limassola s Cipra, s tim klubom je u 3. pretkolu Lige prvaka, 30. srpnja 2014. godine, napravio veliko iznenađenje pobijedivši Zenit sa 1:0, ali ipak nije prošao dalje, jer je klub iz St. Petersburga u uzvratu pobijedio s 3:0. U prosincu 2014. godine, postao je izbornik Bugarske.

Vida ga uništio

Inače, novi trener Dinama ima poseban odnos s hrvatskim izbornikom Antom Čačićem s kojim se dobro upoznao kroz oglede Dinama i Ludogoreca. Čačić je kao trener Modrih svoj prvi međunarodni ogled u sezoni 2012/13. imao upravo protiv Ludogoreca kojeg je vodio Petev, bio je to susret 2. pretkola Lige prvaka.

- Kroz utakmice smo se dobro upoznali, radi se o vrlo talentiranom nogometnom stručnjaku - kazao nam je Čačić prije svog izborničkog debija na klupi Hrvatske protiv Bugarske koju je vodio Petev.

Znate to vjerojatno, nakon 1:1 u Razgradu, Dinamo je u uzvratu pobijedio Ludogorec sa 3:2, golom Vide u 90+8 minuti...

Još se gore Petev kao izbornik Bugarske proveo u Maksimiru prije godinu dana, u kvalifikacijama za EURO. Hrvatska je tada predvođena Antom Čačićem slavila s 3:0, a Bugari se na kraju nisu uspjeli plasirati na veliku smotru u Francuskoj.

Nakon poraza od Dinama Petev je ostao u kontaktu s čelnicima hrvatskog prvaka, posebno s braćom Mamić. Pojavio se i na zimskim pripremama u Beleku, već je dva puta bio kandidat za klupu Modrih, nakon odlaska Krune Jurčića (poraz od bečke Austrije usred Zagreba), te ovog ljeta prije dolaska Zlatka Kranjčara u Maksimir.

Linker
26. travanj 2024 03:39