Reuters / Sergio Perez
LOVA DO KROVA

ZAHUKTAVA SE MOGUĆI TRANSFER BRAZILCA Francuzi skupljaju 560 mil. eura: Kako bi doveli Barcinog 'asa' u PSG-u se žele riješiti čak šestorice igrača

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 26. srpanj 2017. 20:02

Senzacionalni transfer brazilske zvijezde Neymara iz Barcelone u Paris Saint Germain poprima sve realnije obrise, barem ako je vjerovati sve konkretnijim i detaljnijim medijskim napisima. Od obične glasine, kako se činilo - samo jedne u nizu, stvari se ubrzano razvijaju i francuski velikan je navodno napravio veliki plan pod nazivom ‘kako realizirati najveći transfer u povijesti’.

Pored vrtoglave odštete teške 222 milijuna eura, koliko iznosi klauzula za ugovor, treba pronaći sredstva za Neymarovu potencijalnu plaću, koja bi trebala iznositi 50 milijuna eura (ukupno 300 na 6 godina), a potrebno je usrećiti i nezaobilaznog Neymarova oca koji traži 40 milijuna eura za posredovanje (sveukupno 560 milijuna eura) pa čak i bogati pariški klub mora sjesti i razmisliti što napraviti.

Dakako, ne zato što oskudjevaju u novcu, nego zbog zadovoljavanja UEFA-ina financijskog fair playa koji nalaže da jedan klub ne smije potrošiti više nego što zaradi. Aktualni francuski doprvak, stoga, namjerava otpustiti čak šest igrača (i to ne bilo kakvih) kako bi napravio mjesta za Neymarovu plaću. Na listi za odstrel su se tako našli Angel Di Maria i Lucas Moura, dosad nezamjenjivi članovi udarne postave. Argentinac je kupljen za 63, a Brazilac za 40 milijuna eura, pri čemu je prvi upisao 90 nastupa (u dvije godine), a drugi 223 nastupa (u četiri godine), što sasvim dovoljno svjedoči o kakvim se igračima radi.

Međutim, kada je Neymar u pitanju, čak i oni postaju sporedni glumci, a nije nezanemariv doprinos i preostale četvorice ‘hodajućih mrtvaca’. Radi se o Hatemu Ben Arfi, Grzegorzu Krychowiaku, Jeseu Rodriguezu te Sergeu Aurieru. Oni su ukupno 146 puta zaigrali za Paris SG, a ukupno su plaćeni gotovo 70 milijuna eura i svakako posjeduju kvalitetu za velike stvari.

Otpisana šestorka trenutačno zarađuje nekih 30-ak milijuna eura godišnje (PSG-u ostaje pronaći još 20-ak milijuna po godini), a transferima bi usput dobili nešto (ne tako malo) i na ime odšteta, čime bi dijelom pokrili i ona čudesna 222 milijuna. Naravno, otvara se i cijeli niz drugih pitanja, primjerice, hoće li fond igrača biti premalen, hoće li klupa biti prekratka...

Paris SG je ozbiljno zagrizao za Neymara i čini sve ne bi li ga doveo. Poduzimaju se konkretni koraci i sve miriše na najveći transfer u povijesti nogometa.

Linker
18. travanj 2024 10:41