Damir Krajac / CROPIX
MODRA PROIZVODNJA

U JEDNOJ JE STVARI DINAMO NEDODIRLJIV I ZA NAJVEĆE KLUBOVE SVIJETA Društvo iz Barcelone, Reala i Manchester Uniteda Modrima gledaju u leđa

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. listopad 2017. 13:43

CIES Football Observatory predstavio je listu europskih klubova rangiranih po “proizvodnji” nogometaša koji trenutačno igraju u prvih 30 liga Starog kontinenta. Dinamo sa 67 nogometaša poniklih u vlastitoj školi zauzima - drugo mjesto!

Po definiciji UEFA-e, igrači ponikli u nogometnoj školi smatraju se oni koji provedu minimalno tri sezone u jednoj sredini između 15. i 21. godine. Ispred Dinama je jedino Ajax, koji je proizveo 71 nogometaša koji aktivno igraju u tih već spomenutih 30 liga.

Zagreb, 221116. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 5. kola u skupini UEFA Lige prvaka, 
GNK Dinamo -  Olympique Lyon. 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Tako je nogometna škola Dinama Europi podarila više nogometaša od, primjerice, Barcelone, Real Madrida, Benfice, Manchester Uniteda, Sportinga... Ovo istraživanje najbolji je primjer reputacije i rada plave škole i kluba na svjetskoj razini.

Inače, radi se o istraživačkoj skupini u Međunarodnom centru za sportske studije, CIES je neovisan studijski centar u švicarskom Neuchatelu. Osnovan je 1995. godine kao zajednički projekt FIFA-e i tamošnjeg sveučilišta.

Linker
19. travanj 2024 23:37