Emica Elvedji / Hanza Media / Hanza Media
ODGOVOR NA APEL HNS-a i UEFA-e

U OSIJEKU SE OZBILJNO RAZMIŠLJA O GRADNJI NACIONALNOG STADIONA 'Primao bi između 25.000 i 30.000 gledatelja'

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 29. prosinac 2016. 13:16

Ivan Meštrović, predsjednik i suvlasnik NK Osijek, nudi Vladi RH i HNS-u zajednički ulazak u projekt izgradnje nacionalnog nogometnog stadiona u Osijeku. Njegov je to odgovor na svojevrsni apel što su ga nedavno uputili predsjednik HNS-a Davor Šuker i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin za boravka potonjeg u Zagrebu.

- NK Osijek spreman je na sebe preuzeti polovicu ili čak dvije trećine troškova izgradnje nacionalnog nogometnog stadiona u Gradskom vrtu. Stoga pozivam Vladu RH i HNS da sjednemo i vidimo postoji li mogućnost da se realizira ta ideja pri čemu bi država bez koje, na žalost ili na sreću, nigdje u svijetu nema ozbiljnijih infrastrukturnih zahvata u sportu i HNS uskočili sa razlikom.

U Hrvatskoj, osim Osijeka, trenutno nema prvoligaškog kluba koji je spreman praktički odmah započeti sa gradnjom novog stadiona. Mi to možemo i pozivam premijera i predsjednika HNS-a da sjednemo za stol i pokušamo se dogovoriti. NK Osijek je spreman podnijeti veći dio troška, rekao je Meštrović.

Kada je ovaj mladi Osječanin s poslovnom karijerom u Dubaiju i Mađarskoj prije deset mjeseci u suradnji s mađarskim građevinskim poduzetnikom Lörincom Meszarosem kupio i preuzeo klub, jedan od prvih zacrtanih projekata, na čemu ponajprije inzistira Meszaros, bio je gradnja novog stadiona. Proteklih mjeseci puno se radilo na iznalaženju najpogodnije lokacije, a sada je definitivno odlučeno da će to biti na prostoru sadašnjeg stadiona.

- Dakle, mi ćemo sigurno graditi novi stadion u Gradskom vrtu i to će biti prvi poslijeratni veliki i moderni stadion u Hrvatskoj. Naš je plan da mu kapacitet bude 12.000 gledatelja. Ukoliko, pak, dođe do dogovora sa Vladom i HNS-om tada bi kapacitet bio 25.000 do 30.000 gledatelja i mogli bismo ga usporediti sa Groupama Arenom, stadionom Ferencvaroša u Budimpešti.

Spremni smo podnijeti 100 posto troška za klupski, ali i većinu za nacionalni stadion. Mislim da je svaki pedalj Hrvatske jednako vrijedan i ne vidim problem u tome da nacionalni stadion ne bude u glavnom gradu. Osijek je odlično prometno povezan s Hrvatskom i Europom, a u gradu i okolici imamo dovoljno smještajnih kapaciteta za prijem svih gostiju koji bi došli gledati utakmice reprezentacije, kazao je Meštrović, koji nije slučajno učinio usporedbu sa stadionom Ferencvaroša izgrađenim zahvaljujući ogromnim ulaganjima tamošnje Vlade Viktora Orbana u sportsku infrastrukturu.

NK Osijek je, konačno, u većinskom vlasništvu Orbanovih prijatelja Meszarosa i Meštrovića. I čelnik HNS-a Davor Šuker nebrojeno je puta u Hrvatskoj zazivao nekoga poput Orbana u smislu ulaganja u sportsku infrastrukturu. A priča s nacionalnim stadionom u Osijeku opet je usko povezana i sa izgradnjom nogometnog kampa Škole nogometa NK Osijek. Njegova će izgradnja, naime, početi sljedeće godine na prostoru Pampasa u zapadnom dijelu grada, gdje Grad Osijek ima u vlasništvu veliku građevinsku parcelu koju bi Škola nogometa dobila na korištenje.

- U suradnji s Gradom osnovali smo radnu skupinu koja radi na pripremi tog projekta. Bit će to kamp sa 7 ili 9 terena, pri čemu će jedan biti s malim stadionom do 3.500 gledatelja. Na njemu će svoje utakmice do izgradnje novog stadiona Gradski vrt igrati i naša seniorska momčad. Ne želimo napustiti Osijek i da na 18 do 24 mjeseci, koliko bi trajalo rušenje starog i izgradnja novog stadiona, ostanemo bez prvoligaškog nogometa. Radovi na kampu počinju već 2017., koštat će nas 6-8 milijuna eura, a novac je već osiguran, najavio je Meštrović, kojega smo upitali je li točna informacija koju smo vidjeli na mađarskim portalima kako je Orbanova Vlada donirala Školi nogometa NK Osijek 3,3 milijuna eura.

- Da, to je točno. Vlada Viktora Orbana svake godine financijski pomaže kulturne i sportske udruge na područjima susjednih zemalja gdje je koncentrirana većina pripadnika mađarskog naroda. Tako su u programu za sljedeću godinu, osim udruga iz Slovačke, Srbije, Rumunjske i Ukrajine predvidjeli i 3,3 milijuna eura za udrugu Škola nogometa NK Osijek, na čemu smo premijeru Orbanu iznimno zahvalni. Taj novac ide na zasebni račun Škole i bit će iskorišten za gradnju kampa, a ako se pokažemo kao dobri gospodari ne vidim razloga da se slično ne ponovi i 2018. godine, istaknuo je Meštrović.

Inače, mađarska će Vlada prema tom programu u susjedne države isporučiti 163,3 milijuna eura, a 2 posto tog iznosa dolazi i u NK Osijek, gdje su novi vlasnici u samo 10 mjeseci ostvarili i više od planiranoga.

- Uspjeli smo realizirati našu krilaticu 'Pokrenimo grad'. NK Osijek danas ima 13.000 članova, treći je na ljestvici i polufinalist Kupa. Mislim da smo najavljeno nadmašili, a mogu najaviti da ćemo i do sada učinjeno nadmašiti. Ove godine u klub smo uložili više od 30 milijuna kuna, ali ne razmećemo se novcem, niti ćemo to ikada činiti, već ćemo pametno ulagati da iza nas nešto ostane. U svakom slučaju, 2017. bit će velika godina u kontekstu infrastrukure i za klub i za grad, poručio je predsjednik Osijeka.

Linker
19. travanj 2024 16:25