Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

UEFIN NOGOMETNI LABORATORIJ PONOVNO KUHA Liga prvaka za hrvatske klubove postat će samo san: Boban i Šuker odlučuju vraćamo li se na 'brdoviti Balkan'

Uefa je u svom laboratoriju već zamislila četiri ili pet regionalnih liga, kaveze u koje će strpati ostatak Europe...
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 08. prosinac 2016. 17:30

Prije 16 godina, na tajnom sastanku u Amsterdamu, europski nogometni hohštapleri su formirali grupu G-14, sastavljenu od 14 najeminentnijih europskih klubova.

Za zatvorenu ligu najvećih klubova ruku su digli Real, Barcelona, Manchester United, Liverpool, Inter, Juventus, Milan, Marseille, PSG, Bayern, Borussia Dortmund, Porto, Ajax i PSV. Dvije godine kasnije priključili su im se Arsenal, Bayer, Lyon i Valencia, ali, u G-18 nema Manchester Cityja, Chelseaja, pa niti pobjednika Kupa prvaka Benfice, Celtica, C. zvezde. Međutim, elitna nogometna loža, konstruirana po uzoru na NBA ligu, poražena je od Uefe, koja je modificirala Ligu prvaka, obloživši je izdašnim bonusima, odjednom se oko te lige počeo vrtjeti ogromni novac.

“Oni”, tj. G-18, ipak, nisu nestali, njihova ideja živi i nikada nije bila življa nego u ova teška nogometna vremena. Bili su u defenzivi dok je “živ” bio Michel Platini, zadrti borac protiv nogometnog elitizma, koji je i klubovima iz Trećeg svijeta omogućio “porciju jastoga”. Ali, kada su se riješili Platinija, G-18 je krenula u ofenzivu i 2018. godine počinje reforma Lige prvaka, koja će prvu pravu sezonu, po novom modelu, odigrati 2021. godine. Bit će to smrt nogometne romantike, uljezi se više neće moći približiti stolu za kojim sjede veliki klubovi, malima će biti “mjesto pod stolom”...

Nova Liga prvaka imat će 24 kluba. Četiri kluba iz četiri najjače, plus osam klubova s pozivnicama. Još nije odlučeno hoće li se pozivnice slati isključivo klubovima od imena, ili po plasmanu u nacionalnim prvenstvima, ali, bit će to zatvorena liga, koja će ubrzo dosaditi, jer neće biti novih lica. Neće biti prostora za Ludogorec, koji u Parizu igra 2-2 protiv moćnog PSG-a, ili Dinamo, koji u Zagrebu nabije Arsenal. Bate Borisov, Viktoria Plzen ili Dinamo Kijev bit će dio nogometne prošlosti, životarit će u regionalnim ligama. Istina, novi model Lige prvaka garantira više novca i autsajderima, kao da im se veliki rugaju: “Vi, paraziti, koji živite od našeg imidža, još dišete samo zbog nas!”

A zapravo Liga prvaka se modificira najviše zbog jednog podatka, koji će vas zaprepastiti; TV prijenosi u zemlje Bliskog i Dalekog istoka, koje su od Europe odijeljene 4 do 6 sati vremenske razlike, povećat će prihode Lige prvaka najmanje za 20 posto. Ali, taj solventni istok ne zanima Leicester City, Leipzig, pa ni PSV Eindhoven ili, nedajbože Ludogorec, oni se pale na klubove s tradicijom. Zar Liverpool, kada i nije bio u šampionskom ruhu, nije u Australiji gledalo 97.000 ljudi. Imidž iznad svega.

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin zna da je elitna nogometna loža pogubna za nogomet. Novi model će potpuno kolonizirati male lige i male zemlje, koje će se baviti isključivo trgovinom igračima, jer, klubovi G-18 nemaju vremena za takve tričarije, ali imaju novac. Međutim, kako god snažan bio blok Trećeg svijeta, bez obzira na to što predsjednik dolazi iz jedne u nogometnom smislu beznačajne zemlje, Uefa je u svom laboratoriju već zamislila četiri ili pet regionalnih liga, kaveze u koje će strpati ostatak Europe.

Čeferin
Milos Bicanski/Getty Images / Getty Images

sve miriše na yu-ligu Te lige neće imati povijesnih poveznica, ali, da bi to bila uredna i umivena liga, bez huligana i nereda, pokušat će se izbjeći zbližavanje zemalja koje se ne podnose iz povijesnih razloga. Hrvatska bi igrala u tzv. Adria ligi, koja ipak miriše na YU ligu... Da bi se izbjegao povratak u ligu, u kojoj se, s obzirom na iskustva iz ne tako daleke prošlosti, hrvatski klubovi ne bi ugodno osjećali, postoji ideja K&K lige, u kojoj bi se natjecali klubovi iz Austrije, Slovačke, Češke, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Da li bi K&K ligi bila pripojena i Bosna i Hercegovina, zasad je nejasno.

U jugoistočnoj ligi igrale bi Srbija, Crna Gora, Grčka, Bugarska, Rumunjska, Albanija i Turska, skandinavsku ligu se može formirati za 15 sekundi, no, ostaju pitanja gdje će igrati Poljska, Ukrajina, Estonija, Litva i Latvija? Ruska liga bi se popunila Gruzijom, Azerbajdžanom, Moldavijom, dakle, bila bi to inačica SSSR lige. No, te regionalne lige su maglovite, jer se ne zna što dobiva pobjednik? Uefa preporučuje da prvaci tih liga odigraju Final Four, no, pitanje je kako će takve lige prihvatiti marketing, televizije i hoće li biti ozbiljnog novca za sudionike? I kako riješiti pitanje sigurnosti, jer, klubovi iz tih zemalja su bačve baruta, a navijači kratkog fitilja. I hoće li uopće biti interesa za te “prijateljske” utakmice, bez pravog naboja?

U Zagreb 20. prosinca dolazi Aleksander Čeferin, ljubljanski odvjetnik i prvi čovjek europske nogometne asocijacije. Dolazi li sa šibom, novcem i prijetnjama? S obzirom na to da će ga primiti i hrvatski premijer, vjerojatno će na stolu biti i neugodne teme. Na primjer, huliganizam, koji buja u Hrvatskoj, rasizam, na koji Hrvatska nije imuna?

Aleksander Čeferin
Milos Bicanski/Getty Images / Getty Images

- Čeferin dolazi u posjet nogometnom lideru regije. Naravno da će huliganizam biti tema, ali i infrastruktura. Novac je Uefa već dala, za gradnju kampa dobili smo 10 milijuna eura. Predsjednik će pokušati pojasniti skice novog sustava Uefinih natjecanja, a dolazi i po kadrovska pojačanja za Nyon. Aleksandar Čeferin je naš prijatelj, za vrijeme izbora je imao našu čvrstu potporu - pojasnio nam je službenik HNS-a.

U ovoj zbrci, gdje se pokušava oživiti nogometne mrtvace, poput jugoslavenske i sovjetske lige, izuzetnu odgovornost ima i Zvonimir Boban, zamjenik glavnog tajnika Fife, jer i svjetskoj nogometnoj asocijaciji je važan izgled najvažnije lige na svijetu. Prilikom formiranja regionalnih liga Bobanovo mišljenje će se uvažavati, uostalom kao i Šukerovo, koji sjedi u Izvršnom odboru Uefe. Njihova odgovornost je velika, njihov glas je značajan i nadam se da nas neće gurnuti natrag na brdoviti Balkan. Na kraju krajeva, želi li Aleksander Čeferin da Olimpija i Maribor igraju ligu od Vardara pa do Triglava? Nisam siguran da je pobornik takve ideje...

Linker
19. travanj 2024 19:25