Roberto Bregani - FOTOPRESS / CROPIX / CROPIX
POGLED U PROŠLOST

USURET RIJEKINOM GOSTOVANJU NA LEGENDARNOM SAN SIRU Dinamo pao na Meazzi, Hrvatska remizirala, a svaki hajdukovac još pamti genijalnost Ivana Vukovića

RETROVIZOR Kako su neki predstavnici hrvatskog momčadskog nogometa prolazili na mitskom stadionu
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 26. rujan 2017. 16:23

San Siro ili Giuseppe Meazza? Milanisti će ga uvijek zvati po crkvi istoimenog sveca blizu stadiona, a interisti po igraču koji je 14 godina nosio dres Nerazzurra. Kako god, riječ je o kultnoj nogometnoj pozornici, prema nekima četvrtoj najvećoj iza Camp Noua, Lužnjikija i Wembleyja.

- Ako je La Scala dom opere, San Siro je dom nogometa. Kada sam debitirao u dresu Milana, Ancelotti mi je rekao da ovdje igraju samo najveći igrači. I bio je u pravu. To je stadion koji budi emocije, večernje su utakmice spektakl, dođe ti da umjesto dresa odjeneš svečano odijelo.

Rekao je to Hernan Crespo, a on zna što govori jer je svojevremeno igrao za oba giganta iz najvećeg grada Lombardije. Naravno, svoje doživljaje Meazze mogli bi kazati i mnogi hrvatski nogometaši koji su imali čast i privilegiju biti dijelom tamošnjih svlačionica (Brnčić, Šimić, Boban, Smoje, pa u novije doba Kovačić, Brozović, Perišić, Pašalić...).

Hrvatska dominacija

Od samostalnosti hrvatske države Vatreni su samo jednom zaigrali na San Siru, i to protiv domaćina u studenom 2014. godine u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Francuskoj. Nažalost, ta je utakmica ostala u pamćenju, ali ne zbog nogometnih detalja i dojmova, već zbog bakljade hrvatskih “navijača”, zbog čega je susret prekinut na čak 15 minuta. Hvala i ovom prilikom sucu Kuipersu što tada nije okončao susret jer bi posljedice bile još gore po Hrvatsku i HNS...

Ako ćemo o nogometu, Kovačeva Hrvatska tada je u drugom poluvremenu “sakrila” loptu Azzurrima nakon što je u prvom dijelu Perišić nakon četiri minute anulirao pogodak Candreve, kojemu je Meazza danas domaći travnjak (Inter). Sve u svemu, Hrvatska je na San Siru igrala dobro, na koncu remizirala (1:1), no s dojmom da smo bili u najmanju ruku ravnopravni velikom protivniku na gostujućem terenu.

Što se tiče klubova, Rijeka će u četvrtak prvi put istrčati pred više od 80 tisuća sjedalica (stadion sigurno neće biti ispunjen), dok su Dinamo (u pretkolu Lige prvaka) i Hajduk (u pretkolu Europske lige) već imali tu čast. Modri protiv Rossonera prije 17, Splićani kontra Intera prije pet godina, i to i jedni i drugi na isti datum (9. kolovoza)!

Dinamo je poražen s 3:1 uz dva Ševčenkova pogotka i jedan Comandinijev nakon što su gosti poveli u 19. minuti preko Renata Pilipovića, rođenog Riječanina i danas trenera juniora na Rujevici.

- Mujčin je ubacio iz kuta, ja sam utrčao ispred Ambrosinija i loptu glavom proslijedio u dalji kut. Šteta što je Ševčenko izjednačio dok smo u glavama još slavili taj pogodak. Kada sam zabio, čula se pjesma Dinamovih navijača, ali iako tribine nisu bile pune do zadnjeg mjesta, doista je grmjelo kada je Milan izjednačio pa preokrenuo. Stadion je akustičan, pjesma navijača itekako se čula - kazao je Pilipović prije finala Lige prvaka prošle godine, kada je Real Madrid nakon izvođenja kaznenih udaraca svladao gradskog rivala Atletica.

Eto, Luka Modrić i njegovo osvajanje “trofeja s ušima” još je jedna poveznica Hrvata i San Sira...

Ždrijeb Europske lige 2012. godine spojio je Hajduk s Interom, što je automatski proglašeno nemogućom misijom, tim više što je momčad Miše Krstičevića uvjerljivo poražena na Poljudu (Sneijder, Nagatomo, Coutinho).

Za povijest

Međutim, Bijeli su izveli pravi mali podvig u Milanu, slavili pogocima Ante Vukušića i Ivana Vukovića, trener Stramaccioni uvođenjem stopera branio je pogodak prednosti u posljednjim minutama.

- Nakon svih podcjenjivanja ostvarili smo najveću europsku gostujuću pobjedu u povijesti kluba. Svima će nam to biti jako lijepa uspomena - rekao je Vukušić.

Vuković je dometnuo o svom pogotku volejem:

- Bio je to trenutak inspiracije. Lopta je ušla u mrežu na najbolji mogući način.

Polovični su dakle uspjesi Hrvata na Meazzi, po jedan poraz, remi i pobjeda. Kako će proći Rijeka?

Linker
21. travanj 2024 19:21