Boris Kovacev / CROPIX
PRAVI SPEKTAKL

FOTO: DINAMO JE IZBORIO LIGU PRVAKA NAKON VELIKE DRAME Modri slave čudesan preokret u Salzburgu

Nogometaši zagrebačkog Dinama naći će se u četvrtak na ždrijebu u Monacu među 32 kluba koji će biti raspoređeni u skupini ovosezonskog izdanja Lige prvaka, nakon što su u uzvratnom dvoboju u Salzburgu pobijedili istoimenog domaćina s 2-1 (0-1, 1-1) u produžetku.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. kolovoz 2016. 17:11

SALZBURG-DINAMO 1:2 (Lazaro 22'/Jr.Fernandes 87', Soudani 95')

RED BULL: Walke - Schwegler (od 46. Lainer), Ćaleta-Car, Hinteregger, Ulmer - Laimer, Bernardo - Wanderson (od 66. Minamino), Berisha, Lazaro (od 61. Samassekou) - Soriano.

Trener Oscar Garcia.

DINAMO: Eduardo - Stojanović, Sigali, Benković, Pivarić - Jonas (od 73. Pavičić), Antolić (od 83. Schildenfeld) - Rog - Soudani, Fernandes, Henriquez (od 62. Ćorić).

Trener Zlatko Kranjčar

Sudac: Craig Thompson (Škotska). Pomoćnici: McGeachie i Mulvanny (Škotska).

----------------------------------------

Sve je do 87. minute izgledalo beznadno. Red Bull je imao u rukama zasluženi prolaz u Ligu prvaka, tih 1:0 bilo je čak i dobro za Modre s obzirom na to kako su izgledali veći dio utakmice. A onda se ukazao Fernandes, od puno loših Dinamovih igrača do tog trenutka, možda i najlošiji pojedinac na terenu.

Pucao je, uz malu pomoć Lainera, lopta je odsjela u mreži. Napravio je Fernandes salto, skočio je Cico, skočila je klupa, a domaćini su potonuli, kao da su osjećali da u produžecima ne mogu do pobjede. Imali su sve, već bukirali karte za današnji ždrijeb Lige prvaka, ali zaboravili su koliko je puta nogomet pisao nevjerojatne rasplete, trilere. Napisao je i sinoć ovog puta triler s hepiendom za Dinamo. Još jedna majstorija tog nepredvidljivog Fernandesa, dao je sjajnu loptu Soudaniju (drugi najlošiji na terenu dotad), Alžirac je uz nešto muke zabio za 1:2. Kakvo veselje!

Od samog početka bilo je očito da to neće utakmica kakvu su Modri očekivali, kakvu je u glavi projicirao Zlatko Kranjčar. Statistika će prevariti, govorila je o prevlasti Dinama u posjedu lopte, o većem broju dodavanja. No, odnos snaga bio je, zapravo, sasvim drugačiji. Igrači Red Bulla bili su brži, viši, jači. Na svakoj lopti, u svakom duelu, k tome i opasniji po gol. Tih 1:0 bio je, uza sve što smo vidjeli, dobar rezultat za Modre, Austrijanci su u nekim dijelovima igre djelovali kao da su dvije klase bolji. Ne, nisu se branili već su hitro, s dva-tri dodavanja dolazili pred Dinamov šesnaesterac i u njega. Već u devetoj minuti zamalo preslika pogotka iz Zagreba.

Ubacivanje s desne strane u sredinu Dinamove obrane, svi su ostali na krivoj nozi, Berisha je bio sam, ali promašio. Koju minutu poslije, nakon kornera, od Sigalijevih se leđa odbila prema Eduardu, koji je dobro obranio. Teško su Dinamovi igrači spajali dva i više dodavanja, još teže dolazili blizu Walkeu, a koliko su tek griješili. Stojanović, Pivarić, Antolić, pa Sigali, da ne spominjemo Fernandesa...

Tek dvojica-trojica onih koji su zadovoljili, koji su bili na razini ove utakmice u prvom poluvremenu, Jonas, Rog, borbeni Henriquez i vratar Eduardo, s tako malo dobrih ljudi teško se išta moglo napraviti. I pogodak je bio primjer kako je Dinamo izgledao u tim trenucima, Lazaro je kao brzi vlak prošao kraj Stojanovića i zakucao za vodstvo. Malo, jako malo rješenja, tek jedan loš pokušaj glavom Fernandesa nakon solidnog ubačaja Stojanovića. Izgledali su domaćini kao da su više željeli pobjedu, gol im je, naravno, dao dodatnu snagu i polet. Sve bitke, gotovo sve Dinamo je gubio.

U nastavku je, Dinamo ipak malo stao na noge, Fernandes je imao veliki zicer. Opet je ubacio Stojanović, Čileanac je glavom s pet-šest metara pucao, Walke obranio. Ubacio je Kranjčar i Ćorića i Pavičića - ne znamo zašto je izvadio Henriqueza i Jonasa, možda zbog ozljede (?) - ispalo je da je pogodio.

Ćorić je povezao redove, primirili su Modri malo taj domaći 'druk'. Iako, treba reći i da je sudac Thompson mogao svirati kazneni udarac za Red Bull kad je Sigali, poslije kornera i gužve igrao rukom u šesnaestercu te da je Oscar Garcia izvadio Lazara i Wandersona i bivao manje opasan. Ali kad je, dakle, najlošiji na terenu Fernandes izgubio još jednu, tko zna koju loptu i Berisha krenuo sam prema Eduardu, tko je mogao misliti da će Čileanac na kraju postati Dinamov junak, Dinamov Mozart! Eduardo je taj udarac obranio, a ono što je slijedilo u minutama koje su došle, o tome će se pričati godinama! Još uvijek, nevjerojatno, ako ste ikad mislili da je Dinamo luzerski klub, kako je sve znao gubiti, Red Bull je, definitivno, bez premca, koliko su toga Austrijanci izgubili...

Linker
25. travanj 2024 00:38