REUTERS/Alberto Lingria / REUTERS
TEŽAK ŽIVOT NAPADAČA

VATRENI IZVOR FRUSTRACIJA JER NE MOŽE U PRVI PLAN Mandžukić je prva špica, a Kalinić njegova zamjena. I oko toga Čačić nema dvojbe...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. listopad 2016. 18:37

Nikola Kalinić s dva gola “potopio” je Liberec, na neki način osvetio i svoj negdašnji klub Hajduk, jer što Bijeli nisu znali napraviti učinio je on u dresu Fiorentine. Stigao je tako do tri pogotka u Europskoj ligi, u isto toliko kola (s još šestoricom igrača dijeli prvo mjesto na listi strijelaca) i jedini je Hrvat strijelac u fazi po skupinama u oba kontinentalna natjecanja, dok će u Serie A morati dodati gas, jer u sedam nastupa na konto je stavio samo jedan pogodak.

Kalinić je u sjeni kod izbornika Ante Čačića, dao mu je nešto više od pola sata u Skadru protiv Kosova, gdje je postigao gol za 6:0 i sam priznao:

- Ma dobro, u redu, zabio sam, ali mislim da to ništa neće promijeniti moj status. On je takav kakav je, i idemo dalje.

Zvuči fatalistički, a zapravo je Kalinić čvrsto na zemlji, svjestan realnosti. Za Čačića je Mandžukić prva špica, a Kalinić njegova zamjena. I oko toga izbornik nema dvojbe. Zato je jasno da mora čekati svoj trenutak. Nakon Tamperea, izbornik je kazao:

- Pa jasno da nije najsretniji, da sam ja na njegovom mjestu isto ne bih bio najsretniji. Međutim, on ima peh, ispred sebe ima Mandžukića koji igra dugo godina na visokoj razini, zabija, puno pridonosi rezultatu momčadi, i to je tako.

Utrka s Mandžom

Otkako se lani priključio Violama skupio je 52 utakmice, dao 17 golova i pridodao osam asistencija. On nije klasični golgeter, već nogometaš koji razumije igru, surađuje s kolegama, pomaže i defenzivno i u građenju akcija. Trener u klubu Paulo Sousa ga obasipa komplimentima, Napoli je bio zainteresiran da ga dovede proteklog ljeta nakon prodaje Higuaina, i vidi se da im treba jer zbog ozljede Milika ostali su bez napadača i gube utakmice.

Kalinić i Mandžukić nekako su uvijek zajedno rasli kao napadači, i pritom je sadašnji igrač Juventusa gotovo stalno imao prednost. Bio korak ispred. Kad je igrao u Dinamu, a Kalinić u Hajduku, Mandžukić je u foto-finišu osvojio naslov najboljeg strjelca 1. HNL u sezoni 2008/09. Odlučujuća utakmica igrala se na Poljudu 31. svbinja, u nju su obojica ušli sa 15 pogodaka, Mandžukić je zabio, Kalinić nije i od tada kao da je zabetoniran status, Mandžukić je Kalinićeva zla sudbina, do danas nije se uspio izdignuti i iskočiti u prvi plan. A samo tri dana ranije bio je dvostruki strijelac u uzvratu finala Kupa, u pirovoj pobjedi jer pali su s bijele točke. Nakon što je Mandžukić dao također dva pogotka u Dinamovih 3:0 na Maksimiru, u utakmici nakon koje je krenuo rat Hajduka protiv suca Brune Marića.

Taj odnos likova iz prvog i drugog plana, koji kao zaustavljena slika opstaje kako cure godine, mijenjaju se klubovi, izbornici i okolnosti, za Čačića vrijedi i danas, a budući da je Mandžukić samo godinu dana stariji sve ozbiljnije prijeti da ostane vječna istina o igraču koji je napravio i više nego što su mu mnogi predviđali i njegovoj sjeni.

Sličan profil

Zavisi od konkurencije, jer eto u reprezentaciji je na klupi kraj Mandžukića.

- Imamo dvojicu sličnih, ili igra jedan ili drugi - kazao je Miše, ali nije se složio da je Kalinić predestiniran da bude iza Mandžukića.

- Ne bih to tako gledao. Vidim da su i jedan i drugi prvi napadači. Ako ne igra jedan, igra drugi. Sličan su profil. Rijetko kad su skupa, u paru. Ali što se tiče Kalinića, prošao je puno toga, trener Sousa ga je izbrusio do kraja. Naravno da će i on dočekati priliku u reprezentaciji. Hvala Bogu da hoće. Dok imamo Mandžukića i Kalinića ne trebamo se brinuti - tvdi Miše.

U nacionalnoj vrsti je i Andrej Kramarić, no njega Čačić više vidi kao povučenu špicu, u utakmicama s Kosovom i Finskom davao mu je šansu na mjestu koje je inače držao Rakitić. Budući da se niti u tim susretima nije opredijelio za dvojicu središnjih napadača, teško je očekivati da će to činiti u jačim dvobojima. No, Kaliniću je sada najvažnije da nastavi tresti mreže.

Linker
19. travanj 2024 03:55