Reuters, sn ilustracija
VELIKAN DO VELIKANA

VIDEO: ELITNO DRUŠTVO! PET VELIKANA PREDVODI LISTU BESMRTNIH Tko su nogometaši koji su obilježili FIFA izbor najboljeg od 1991. godine?

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. siječanj 2017. 09:31

LIONEL MESSI (5) - Jedini s pet i jedini s četiri u nizu

Cristiano Ronaldo opasno prijeti Messiju, sada imao samo jedan trofej manje od njega, ali Messi je dvije godine mlađi i realno uvijek će on biti taj kojeg će se prvog pitati o izboru. Argentinac jedini ima pet trofeja i jedini ih je osvojio čak četiri u nizu. Bilo je onih koji nikako nisu mogli shvatiti zašto je slavio 2010. godine kada je zajedno s Argentinom podbacio na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Americi - nije uspio ni gol zabiti na turniru - a njegov klupski suigrač Andres Iniesta imao je fantastičnu klupsku godinu s Barcelonom i sve je to okrunio naslovom svjetskog prvaka. A baš je Iniesta zabio pobjednički gol u finalu...

Međutim, realno je najbolji nogomet u svijetu 2010. godine igrao Messi i to je presudilo u izboru kapetana i izbornika svih selekcija na svijetu. Osvojio je četiri Lige prvaka, osam puta bio je prvak Španjolske, četiri Kupa, tri naslova klupskoj prvaka svijeta... Ali nema naslov s Argentinom.


Lionel Messi Highlights - Goals and Skills... by CleotildeRickman

CRISTIANO RONALDO (4) - Nitko nije trajao tako dugo u vrhu

Prvi je naslov osvojio još 2008. godine i po tome je jedinstven, jer nitko nije tako dugo trajao na vrhu. Još da nije bilo Lea Messija, Portugalac bi imao dva trofeja više i bio bi apsolutni rekorder. Prvi je trofej uzeo kao igrač Manchester Uniteda, a preostala tri u majici Real Madrida. Uskoro puni 32 godine, tijelo mu je u besprijekornom stanju, a motivacija fanatična, tako da će sigurno još dugo trajati. U svojoj riznici ima 14 velikih trofeja, a najviše se diči naslovom prvaka Europe s Portugalom te s tri Lige prvaka.


Cristiano Ronaldo Skills , Goals and Highlights... by HobertAutry

ZINEDINE ZIDANE (3) - Genijalni veznjak

Apsolutno najbolji vezni igrač koji je osvojio FIFA-in trofej. Godinama je svijet oduševljavao kao igrač Juventusa i Francuske, ali jednako blistav bio i kao igrač Real Madrida pa je s 31 godinom bio prvi igrač svijeta. Jedan od rijetkih koji je podjednako dugo igrao nogomet na najvišoj mogućoj razini i u klubovima i u reprezentaciji. S Francuskom je 1998. bio svjetski prvak, a 2006. igrao je finale. Ligu prvaka osvojio je s Realom, dok je s Juventusom izgubio dva finala. Ukupno je kao igrač osvojio sedam velikih trofeja.


Zinedine Zidane - HIGHLIGHTS - DRIBBLING SKILLS... by highlightsgoals

RONALDO (3) - Mogao je biti najveći

Nedavno je Zlatan Ibrahimović rekao da po njemu nitko nije igrao nogomet kao nezaboravni Brazilac. Brzina, moć, kreativnost, driblinzi, udarci, egzekucija... Sve je to bilo za čistu desetku. Tri puta bio je najbolji igrač svijeta, a da je bilo malo više posvećen nogometu, mogao je biti najveći možda i svih vremena, ali godine nevjerojatnog lumpovanja - tako su barem svjedočili njegovi suigrači - uzele su danak. Na koncu ima dva naslova svjetskog prvaka s Brazilom, ima i dva prvenstva Španjolske, ali sve je to premalo za nevjerojatnog brazilskog majstora...


Ronaldo Brazil Goals & Skill Highlights by footballbestplayer

RONALDINHO (2) - Dvije čudesne godine

Kada sjednete s nogometnim romantičarima, oni će reći da nitko nikada nije igrao nogomet kao Ronaldinho u dvije sezone u Barceloni. Svijet posebno pamti 19. studenoga 2005. godine kada je Barcelona u El Clasicu u Madridu slavila s 3:0, Ronaldinho je zabio dva prekrasna pogotka, a kada je napuštao travnjak ustalo je svih gotovo 100 tisuća navijača i ispratilo ga velikim pljeskom. Takvo što od gostujućih igrača na Bernabeuu je doživio još samo Maradona... Nažalost, Ronaldihno je nakon te dvije sezone krenuo tragom sunarodnjaka Ronalda i nikada više nije se vratio na veliku scenu. Međutim, iza njega je ostala osvojena Liga prvaka i dva prvenstva Španjolske. Kao i smiješak koji mu 90 minuta nije silazio s lica u vrijeme dok je harao nogometnim terenima.


RONALDINHO HIGHLIGHTS by blastardo

---------------------------------------------------------------

OSTALI:

LOTHAR MATTHÄUS (1)

Njemački veznjak koji je podjednako oduševljavao energijom, znanjem i pogocima u najvažnijim utakmicama. Najbolje godine dao je u milanskom Interu koncem 1980-ih. Vodio je Njemačku do naslova svjetskog prvaka 1990. baš u Italiji.

MARCO VAN BASTEN (1)

Genijalni nizozemski centarfor sigurno bi imao više trofeja da ga nije zaustavila ozljeda gležnja. S Milanom je dva puta bio prvak Europe, a Nizozemsku je odveo do kraja na Euru 1988. godine.

ROBERTO BAGGIO (1)

Zlatni Repić svjetskog i talijanskog nogometa. Rođena ‘desetka’. Osvojio bi i drugi naslov 1994. godine kada je sjajno igrao na Svjetskom prvenstvu u SAD-u, ali je u finalu promašio presudni jedanaesterac u ‘raspucavanju’ s Brazilom. Bio je igrač poteza, driblinga i gola, s Juventusom je 1993. osvojio Kup UEFA-e.

ROMARIO (1)

Još jedan brazilski majstor za zabijanje pogodaka koji je vrhunac karijere doživio na Mundijalu 1994. godine kada je kao najbolji igrač turnira vodio Brazil do naslova. Najbolje klupske godine dao je u Barceloni s kojom je osvojio španjolski naslov. Niskog rasta (169 cm), iznimno okretan i spretan, poglavito u kaznenom prostoru suparnika.

GEORGE WEAH (1)

Jedini afrički nogometaš koji je slavio u ovom izboru. Proljeće 1995. godine odlično je odigrao za PSG, da bi u ljeti prešao u Milan gdje je odmah postao glavni igrač. Iznimno brz, fantastičan dribler i vrstan strijelac bio je prvak Francuske (PSG) i dva puta Italije (Milan), kao i trostruki najbolji igrač Afrike.

LUIS FIGO (1)

Pet godina bio je idol navijača Barcelone, ali je 2000. godine šokirano cijeli svijet prihvativši ponudu Real Madrida. U Barceloni su navijači masovno palili njegove dresove. Dolaskom Figa u Real počela je poznata era Galacticosa, već 2001. godine izabran je za najboljeg igrača svijeta. S Realom je 2002. godine bio prvak Europe. Figo je najviše davao kao desnokrilni igrač sjajnog driblinga i završnice, karijeru je na koncu završio u milanskom Interu.

FABIO CANNAVARO (1)

Bio je izvanredan stoper, ali neupitno je daleko najslabiji igrač koji je ikada u ruke primio ovaj trofej. Italija je 2006. godine bila prvak svijeta, a kako je Cannavaro bio stožerni igrač obrane, nagrada je ipak iznenađujuće otišla u njegove ruke. Cannavaro je najbolje partije pružao u Interu i Juventusu, a igrao je i za Real Madrid.

KAKA (1)

Pamtit će ga se kao zadnjeg igrača koji je uzeo trofej prije ere Messi - Cristiano Ronaldo. Trofej je podigao 2007. kao igrača Milana, u kojem je doista godinama igrao sjajan nogomet. No, prelaskom u Real Madrid počeo je i nestajati s vrhunske scene. Pamtimo ga kao fantastičnog igrača međuprostora, jer Kaka nije bio ni vezni igrač ni napadač.

---------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 16:42