POBJEGLI OD BIA-E

ISPOVIJEST LOVACA NA 'ZEMUNCE': Uhićenjem Luke Bojovića nije nestao Zemunski klan. Postoji i treći prsten!

Supertajna operacija: Ni kolege nisu znali na čemu radimo. Svake noći smo se međusobno prebrojavali da li smo svi živi!
 Blic

Iako se nakon devet godina činilo da je Zemunskom klanu došao kraj uhićenjem njegovog posljednjeg vođe Luke Bojovića u Španjolskoj, o čemu je izvještavao Jutarnji, srpski Blic objavio je u utorak da klan nije nestao, pozivajući se na pripadnike radne grupe koja je od 2003. radila na hapšenju 'Zemunaca' koji su u operaciji Sablja 2003. pobjegli zbog pogreške operativaca srpske Sigurnosno-informativne agencije (BIA-e).

Sad je poznato da su se pripadnici klana u Španjolskoj i drugdje koristili hrvatskim putovnicama, a hrvatska je policija nedavno razbila kriminalnu mrežu koja je njima i drugima izrađivala i prodavala originalne hrvatske putovnice koje su prošle sve granične kontrole .

U intervjuu za Blic, petorica operativaca ispričala su kako je tekla potraga za ubojicama srbijanskog premijera Zorana Đinđića i kako se kroz taj slučaj došlo do ključnih podataka o Bojoviću i odbjeglom narkobosu Darku Šariću. Objašnjavajući kako je uopće došlo do pogreške u operaciji 2003., jedan od operativaca ispričao je kako su pripadnici BIA-e, koji su bili u kontrapratnji pri tajnom sastanku supruga bjegunaca, mijenjali tablice vozila na ulici, što nije ostalo neprimijećeno. Daljnja istraga vođena je u strogoj tajnosti.

- Bojovića smo radili poslije radnog vremena. Ostale kolege, čak ni šefovi, nisu znale na čemu radimo. O opasnosti? Svake noći smo se međusobno prebrojavali da li smo svi živi, izjavio je jedan od petorice operativaca.

Do prvih konkretnijih podataka o Bojoviću došlo se kad je pronađena njegova vojna knjižica u kući Milorada Ulemeka Legije, u noći poslije Đinđićevog ubojstva.

- Tako je otkriven drugi prsten klana koji je predvodio Bojović. Danas znamo da postoji i treći - kažu pripadnici ove grupe.

Bijeg 'Zemunaca' 2003. organizirali su Bojović i Ilija Novović, a policija tek danas uspijeva rekonstruirati njihove kretanje po zemljama regije te po Španjolskoj i Nizozemskoj.

- Imali smo podatke o putovnicama kojima se služe, pratili smo njihove supruge, kumove, suradnike... Svi su bili pod žutom potjernicom, znali smo kad tko prelazi granicu, ali nismo imali konkretan podatak na osnovi kojeg bismo mogli locirati bjegunce. Da jesmo, bili bi uhapšeni istog časa - kažu operativci.

U međuvremenu je Bojović stasao u novog vođu klana.

- Uhapsili smo ga 2008. U njegovom stanu našli smo opremu koja je ukazivala na pripremu oslobađanja Legije. Dve godine ranije, u Madridu je ubijen Milan Jurišić, zatim u Zagrebu Ivo Pukanić, 2009. počinje rad na slučaju Šarić, ubijeni su Ilija Novović i Goran Marić, zatim i Cvetko Simić, suradnici koji su bili veza između prstenova ove grupe. Ubijeni su iz jednog razloga: da bi šutjeli. Kalinić je zato ubio Simića u Zagrebu. Zato je ubijen i Novović, koga je Bojović zadužio da preko Marića bude na vezi sa svojim glavnim suparnikom, Sretenom Jocićem – ispričali su sugovornici Blica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:19