REUTERS/Clive Brunskill/Pool / REUTERS
BEZ NJIH TO NIJE TO

OLIMPIJSKE IGRE OTKAZALE BROJNE ZVIJEZDE Golferi i tenisači upropastili su turnire u Riju

Na olimpijskom turniru neće nastupiti čak petorica tenisača iz Top 10, to su Federer, Wawrinka, Raonić, Berdych i Thiem
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 06. kolovoz 2016. 10:41

Michael Phelps u lovu na povećanje rekorda po broju osvojenih medalja na OI (22), Usain Bolt, Novak Đoković, Serena Williams... to je samo kratki popis zvijezda koje će na neki način obilježiti OI u Rio de Janeiru. S druge je strane popis od nekoliko velikih sportaša koji su zbog zika virusa ili nekog drugog političkog ili sigurnosnog razloga odustali od nastupa u Brazilu.

Listu predvodi LeBron James (31), jedna od najvećih zvijezda NBA koji je nedavno osvojio treći NBA prsten. James ima dva olimpijska zlata iz Pekinga i Londona te se po broju olimpijskih odličja neće izjednačiti s vlastitim dosegom u NBA. James je četvrta u nizu zvijezda iz najjače košarkaške lige na svijetu, koji je odustao od Rija nakon Stephena Curryja, Chrisa Paula i Russella Westbrooka. On nije kao razlog odustajanja naveo zika virus niti neki politički razlog kao primjerice golferi Jason Day ili Rory McIlroy koji će propustiti premijerni nastup njihova sporta na Olimpijskim igrama. Otkazi golfera zapravo su najveća mrlja na OI jer su osim Daya, koji je prvi igrač svijeta, i McIlroya, odustali i i Shane Lowry, Australci Marc Leishman i Adam Scott, Južnoafrikanci Branden Grace, Louis Oosthuizen i Charl Schwartzel Vijay Singh iz Fidžija... Tiger Woods morao je odustati zbog ozljede:

OAKLAND, CA - JUNE 19:  LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers reacts after defeating the Golden State Warriors 93-89 in Game 7 of the 2016 NBA Finals at ORACLE Arena on June 19, 2016 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)
Ezra Shaw/Getty Images / Getty Images

- Žao mi je, Olimpijske igre zaslužuju najbolje igrače i šteta je što mnogi neće nastupiti.

Rory McIlroy je dodao da nije voljan riskirati bolest zbog jednog turnira koji i nije nešto posebno.

- Svake godine ja imam četiri važna olimpijska turnira - rekao je misleći na četiri “Majorsa” tijekom svake sezone.

Posebna priča kao i kod golfa je u svijetu tenisa jer u Riju neće biti čak petorice igrača iz svjetskog Top 10 u muškom turniru. Treći čovjek ATP Toura Roger Federer ozlijeđen je, isto kao i Stan Wawrinka (4), a Miloš Raonić (7) i Tomaš Berdych (8) strahuju od zike, dok se Dominicu Thiemu (10) Rio “ne uklapa u raspored”.

Kod žena je zbog opasnog virusa odustala treća igračica svijeta Simona Halep, dok je Victoria Azarenka “opravdano odsutna” zbog trudnoće. Isto su postupili i braća Bob i Mike Bryan koji su u Riju u parovima trebali braniti naslov iz Londona.

foto: Cameron Spencer / Getty

Nažalost, na isti je način reagirao i američki biciklist Tejay van Garderen koji je zapravo posredno priznao da mu je strah neosnovan:

- Izgledi da se čovjek u Brazilu doista zarazi su mali, postoje brojni načini prevencije, ali svašta je moguće. Jednostavno ne želim kući donijeti nešto što bi moglo ugroziti život mojeg malog djeteta.

Naravno, na Igrama u Riju neće nastupiti i velik broj ruskih sportaša, ali njima je to pravo uskraćeno zbog doping slučaja koji je uzdrmao temelje sporta najveće zemlje na svijetu.

U svojem najbližem susjedstvu neće biti ni Lionela Messija koji neće igrati za Argentinu na nogometnom turniru, za razliku od njegova klupskog kolege Neymara koji želi zlato na domaćem terenu. Nogomet je tu ipak posebna priča jer najveće zvijezde u pravilu i ne igraju na Olimpijskim igrama...

Linker
26. travanj 2024 16:59