SN/Arhiva
NASLIJEDIO MAMIN TALENT

PO PRVI PUT U POVIJESTI OLIMPIJSKIH IGARA 'Ponosna sam što ću se natjecati uz sina'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 26. srpanj 2016. 20:45

Olimpijske igre pune su zanimljivih priča. Jedna od njih svakako je i ona pištoljašice Nino Salukvadze, koja će u Riju nastupiti na svojim osmim Igrama. Od Seoula 1988. gdje je bila olimpijska pobjednica na 25 m i srebrna na 10 m za Sovjetski Savez, nije propustila niti jedne Igre.

Natjecala se i u Barceloni, Atlanti, Sydneyu, Ateni, Pekingu gdje je bila brončana (10 m) i Londonu.
Sada, sa svojih 47 u Riju će imati pravu obiteljsku priču jer na ovim Igrama nastupit će i njezin 18-godišnji sin Cotne Mačvariani.


I trener je iz obitelji

Bit će to prvi put da se na istim Igrama natječu i majka i sin.

- Vrlo sam sretna i ponosna što ću se natjecati uz sina - rekla je Nino.
- Potrudit ćemo se biti dobri, ali ja ću prije svega ovdje biti velika sinova navijačica.

Zanimljivo je da ih oboje trenira Vahtang Salukvadze, Ninin otac, a Cotneov djed. Nino se od 1996. natječe za Gruziju, kojoj je u Pekingu donijela olimpijsku broncu.

- Jako sam sretna što predstavljam Gruziju, ali milijun puta sam sretnija kao majka što je moj sin uspio izboriti Rio.

BEIJING - AUGUST 10:  Nino Salukvadze of Georgia competes in the women's 10m air pistol final shooting event held at the Beijing Shooting Range Hall during Day 2 of the 2008 Beijing Summer Olympic Games on August 10, 2008 in Beijing, China.  Salukvadze finished third to win the bronze medal.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images

U olimpijskoj povijesti do sada je zabilježeno da su u Parizu 1900. godine nastupile majka i kći u golfu te u Londonu 1908. majka i kći u streličarstvu. No, zato su se očevi i sinovi natjecali zajedno na 56 olimpijskih borilišta, a očevi i kćeri na njih dvanaest.

- Moja majka, koja je gotovo u mojim godinama osvojila olimpijsko zlato za SSSR, kaže da u to vrijeme imala bolje uvjete za trening nego ja sada, ali i više iskustva s turnira. Kaže da mi nemamo taj luksuz sada i ne zahtijeva nikakve rezultate od mene. Mislim da je to njezin način da me smiri i smanji svoju nervozu tijekom olimpijskog turnira - rekao je Cotne.
- U Riju ću predstavljati svoju zemlju, sebe, ali i majku.

Ovaj sjajni dvojac bit će jedini članovi gruzijskoj sastava u streljaštvu. Nino će nastupiti s pištoljem na 10 i 25 m, a Cotne na 10 i 50 m.

Linker
13. travanj 2024 11:52