lan Martinez / REUTERS

PREKRASNA SPORTSKA HEROINA OSTALA POTPUNO SHRVANA 'Hvala vam, sahranili ste atletiku!'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 22. srpanj 2016. 14:53

Ruski atletičari neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Riju. Odluka je to Sportskog suda za arbitražu u Lausanni, koji je odbio žalbe svih 68 ruskih atletičara, uključujući i neke velike, poput najveće motkašice svih vremena Jelene Isinbajeve, koja je u Riju htjela završiti karijeru. Zemlja koja je prije samo četiri godine na Igrama u Londonu sa 16 medalja bila druga najuspješnija atletska nacija, sad će samo moći gledati kako im drugi uzimaju medalje.

- CAS potvrđuje da su ruski atletičari suspendirani s predstojećih Olimpijskih igara u Riju, ali se istodobno izrečena suspenzija ne odnosi na ostatak ruske delegacije - rekao je Matthieu Reeb, generalni tajnik CAS-a, najvišeg sportskog arbitražnog tijela.

Ovime je Sud podržao odluku Svjetske atletske federacije (IAAF) da zbog sustavnog dopinga u toj zemlji i manipuliranjem pozitivnih doping uzoraka ruski atletičari nisu dobrodošli u Riju.

- Ovo nije dan za trijumfalne izjave - nije likovao prvi čovjek svjetske atletike Sebastian Coe.

Isti ovaj Sebastian Coe dva dana prije odluke pomno je slušao u sudnici u Lausanni obranu nekad najveće svjetske atletičarke Jelene Isinbajeve. Za koju su mnogi vjerovali da će bar njoj dopustiti da ode u Rio. No, nisu joj progledali kroz prste.

- Hvala vam, sahranili ste atletiku! - ljuta je bila Isinbajeva.

Mnogi su u Rusiji mislili da je to jedino što će njihova voljena Lena ponuditi jučer medijima, no, razočaranje ju je povuklo da kaže još nešto. Točnije da napiše na društvenim mrežama...

- Ovo je čista politička stvar. Svi argumenti bili su usmjereni protiv Ruskog atletskog saveza, ništa konkretno protiv atletičara, a opet su kaznili sportaše. Ništa, bila je ovo uzaludna nada. Neka sada svi ti pseudo strani sportaši odahnu s olakšanjem i osvoje svoje pseudo zlatne medalje u našoj odsutnosti. Uvijek su se bojali sile - poručila je Isinbajeva, koja se baš zbog Rija vratila atletici nakon što je u lipnju 2014. rodila prvo dijete.

- Ja još neću izgubiti potpuno nadu. Međunarodni olimpijski odbor ima pravo preuzeti odgovornost. Konačnu odluku neka kaže predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Reći će Bach navodno u nedjelju, ali ne što misli o ruskim atletičarima, nego o kompletnom ruskom sportu, koji bi lako mogao biti potpuno izbačen s Igara u Riju.

Linker
19. travanj 2024 14:26