Stuart Franklin/Getty Images / Bongarts/Getty Images
MOGLO BI VAM SE OBITI O GLAVU

SAVJETI BIVŠEG JUGAŠA 'S Brazilcima se ne raspravljajte o nogometu i ne pokazujte znak za 'OK'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. srpanj 2016. 10:39

Tony Azevedo, kapetan američke vaterpoliste vrste dolazi u Rio na svoje pete Igre. Najuspješniji je bio u Pekingu 2008. kada je SAD posljednji put osvojio i medalju u muškom vaterpolu, srebro preciznije.

Međutim, Azevedo je bio i prvak Hrvatske! Ne zaboravljaju se njegove igre u Jugu CO od 2008. do 2010. s jednim naslovom državnog prvaka kao i trofejom tadašnje Jadranske lige.

Predstojeće Igre su za Tonyja ipak posebne. Zato što se vraća - doma! Da, Tony jest Amerikanac, ali ujedno je i Brazilac. Otac Ricardo, dugo već poznati američki vaterpolski trener, zapravo je naturaliziran. Ricardo je Brazilac, igrao je vaterpolo za njihovu reprezentaciju od 1974. do 1980. Tony je rođen u Rio de Janeiru, ondje je odrastao. Prije 2-3 godine, kada je Rudić zasjeo na brazilsku klupu, postojala je ozbiljna opcija da se Azevedo za Igre u Riju vrati pod brazilski stijeg. Kako je to učinio Felipe Perrone, Brazilac koji se vratio iz Španjolske ili kako su naturalizirani Hrvat Josip Vrlić odnosno Srbin Slobodan Soro.

Ipak, Tony je ostao vjeran prugama i zvijezdama, kako Amerikanci nazivaju svoj barjak. No zato je odlučio podijeliti nekoliko spoznaja o rodnom gradu svakome tko će ovih dana doći u Rio.

Ovo su njegove preporuke, mali vodič Tonyja Azeveda po rodnom mu Riju.

------------------------------------------------------------

PREPORUKA RESTORANA

- U području grada koji se zove Santa Teresa, lokal Aprazivel. Taj dio grada je malo u brdima, stariji dio. Aprazivel nudi moderni vid hrane, ali spravljene od brazilskih sastojaka, a ujedno je jedno od mjesta u Riju s kojeg je najljepši pogled na zalazak sunca. Svakako si naručite koktel caipirinhu, a od jela, zove se - palmito fresco asada. To vam je pečeno srce palme. Odlična stvar u cijelom Riju jest što je to jedan od onih gradova na svijetu gdje i u restoran s pet zvjezdica možete ući u sandalama i bermuda hlačama.

BAR PO IZBORU

- Ima jedan, meni najdraži, vrlo malen, a zove se Boteco Belmonte. Kada se vraćam recimo iz provoda, obavezno stanem tamo pojesti pestiscos. To vam je poput malenih barskih zalogajčića, ima mesa, krumpira, ali i ribica malo. I da, imaju uvijek hladno, domaće brazilsko pivo. Sjajna stvar u Brazilu jest što je ondje ljeti (prosinac - veljača) jako, jako vruće, ali Brazilci imaju zajamčeno najhladnije pivo na svijetu. Tu su jači i od Amerikanaca.

PLAŽA ZA UŽIVANJE

- Dobro, svatko će vidjeti i ići na Copacabanu. Svi znaju već i za Ipanemu, koja je odmah do Cope, ali... Točno na mjestu gdje se spajaju Copacabana i Ipanema maleni je odvojak, zasebna plaža koja se zove Arpoador. Malo je skrivena. Ujedno i najbolja u Riju za surfere.

NEŠTO ŠTO LJUDI UOPĆE NE ZNAJU O RIJU

- Iznajmljivanje bicikala. Malo koji turist uopće zna za to, a još manje se odluči unajmiti bicikl. Rio ima nevjerojatno dobro razvijenu i gustu mrežu isključivo biciklističkih staza po cijelom gradu. Budući da je promet uvijek vrlo gust, unajmljivanje bicikla je nešto što toplo preporučujem. Štedi vrijeme, zdravo je, sigurno, a vidite cijeli grad.

GDJE POGLEDATI, POSLUŠATI PRAVU SAMBU

- To se mjesto zove Lapa. Turističke rute i autobusi će vas odvesti u Rio Scenarium. To je OK, ali Lapa je pravo mjesto. Počnete u jednom lokalu, onda zađete iza ugla i pronađete tonu mjesta sa sjajnom glazbom uživo. U Riju ići u noćni život, provesti se, znači ujedno i jesti. I to dosta tešku hranu, što je jako važno jer samo tako možete piti cijelu noć!

ŠTO NIKAKO NE ČINITI U RIJU

- Ima jedan potez rukom koji ne smijete nipošto napraviti. Znak za OK ili znate ono, kada napravite krug od palca i kažiprsta. U cijelom svijetu to znači "super", "u redu je", "OK". U Riju ne. Samo ću reći da je prosto, jako prosto. Stoga ako želite nešto rukom pokazati da je u redu, samo podignite palac gore. To može. Također, nemojte ulaziti u rasprave s Brazilcima o nogometu i politici. Inače, ne bojte se. Brazilci su silno gostoljubiv narod.

-----------------------------------------------------------

Linker
25. travanj 2024 10:52