REUTERS/Stoyan Neno / REUTERS
NEKA IGRE POČNU

FOTO: SPEKTAKL NA MARACANI Pogledajte povijesni trenutak za Hrvatsku na slavnom stadionu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. kolovoz 2016. 01:58

Noćašnja svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Riju na stadionu Maracana, koja je trajala skoro četiri sata, imala je vrhunac kada je zapaljen olimpijski plamen, a to je učinio bivši brazilski maratonac 47-godišnji Vanderlei Cordeiro de Lima, brončani sa OI u Ateni 2004. godine. Nakon što je zapaljen olimpijski plamen uslijedio je raskošni vatromet.

4.27: Predsjednik Brazila Michel Temer i službeno je otvorio Olimpijske igre.

3.52: Mimohod je završio. Kao predzadnja je uz ovacije izašla delegacija izbjeglica, sastavljena od sportaša iz Sudana, Sirije, Konga i Etiopije, a potom i čak 446 sportaša u delegaciji zemlje domaćina - Brazila, prave sportske velesile

3.30: I dalje traje izlazak delegacija na Maracanu, a sve se više bliži i vrhunac večeri - paljenje olimpijskog plamena. U međuvremenu, pogledajte snimku izlaska hrvatske delegacije predvođene našim stjegonošom, kapetanom vaterpolske reprezentacije Josipom Pavićem.

2.25: Delegacije izlaze po abecednom redu, a napokon je došlo vrijeme i na Hrvatsku. Naša delegacija izašla je na Maracanu predvođena stjegonošom, našim proslavljenim vaterpolistom Josipom Pavićem.

Ne svih 88 naših sportaša koji su u Riju, već njih 15 i dvije reprezentacije - Filip Hrgović, Ana Đerek, Barbara Matić, Mario Todorović, Marcela Marić, Andrej Gaćina, Tanja Perec, Marija Marović, Tina Mihelić, Petar Cupać, Pavle Kostov, Šime Fantela, Igor Marenić, Ivan Kljaković-Gašpić, Luka Mratović, Hrvatska vaterpolska reprezentacija i Hrvatska rukometna reprezentacija.

1.50: Počelo je ono glavno. Delegacija Grčke kao prva je izašla na Maracanu, a prate ju sportaši Afganistana, Albanije... Hrvati su 55. po redu.

1.40: A evo i hrvatskih sportaša, još uvijek u iščekivanju izlazka na Maracanu. Naša će delegacija izaći kao 55. po redu, raspored je po abecednom redu portugalskih naziva nacionalnih olimpijskih odbora.

1.10: Na žalost organizatora, olimpijski plamen ipak neće upaliti legendarni brazilski nogometaš Pele, koji je u zadnji trenutak zbog zdravstvenih problema odustao od glavne uloge na otvaranju.

Umjesto njega, tebao bi to napraviti bivši brazilski tenisač 39-godišnji Gustavo Kuerten, objavio je jedan brazilski internetski portal neposredno prije početka ceremonije otvorenja Igara. Kuertenova glasnogovornica to nije mogla potvrditi, a nema niti službene potvrde organizatora.

01:00: U jedan sat poslije ponoći počela je velika ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, i svijetu najavila najljepšu sportsku priču ove godine. Scene sa stadiona Marakana su impresivne kao što možete vidjeti u našoj fotogaleriji, ali slavni stadion koji prima 76.000 gledatelja je ipak ostao poluprazan. Ulaznice su za prosječnog Brazilca bile su, čini se, preskupe.

Vatromet i Dumontov avion oduševili!

U prvih sat vremena svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Riju na stadionu Maracana brojni plesači i glazbenici su uz ritmove sambe i bossa nove prikazali povijest Brazila, te spoj različitih kultura koje tvore brazilsko društvo, a na početku je brazilski pop glazbenik Paulinho da Viola na akustičnoj gitari izveo brazilsku himnu.

Posebno je bio upečatljiv let replike zrakoplova 14-Bis, kojeg je 1906. dizajnirao pionir brazilskog zrakoplovstva Alberto Santos-Dumont. Zrakoplov je sa pozornice Maracane poletio u čarobnu brazilsku noć.

Veliku pozornost dobila je legendarana pjesma "Djevojka s Ipaneme", koja je širom svijeta proslavila Rio i glazbeni stil bossa nova. "Djevojku s Ipaneme" izveo je Daniel Jobim, unuk autora pjesme Toma Jobima, a za ovu prigodu djevojku sa poznate plaže glumila je brazilska modna ikona Gisele Bundchen, jedna od najpoznatijih manekenki na svijetu.

Tko je od hrvatskih olimpijaca najveći adut za zlato u Riju?

Rukometaši

Košarkaši

Vaterpolisti

Netko od tenisača

Snježana Pejčić

Giovanni Cernogoraz

Braća Sinković

Damir Martin

Tonči Stipanović

Šime Fantela/Igor Marenić

Ivan Kljaković Gašpić

Ana i Lucija Zaninović

Filip Hrgović

Blanka Vlašić

Sandra Perković

Uvodni program otvorenja Igara završio je ekološkom porukom, odnosno potrebom da se svi moramo angažirati na očuvanju prirodnog okoliša. Tako će svi sportaši koji će sudjelovati na OI, njih oko 10.500, dobiti sadnicu drva koju će posaditi tijekom Igara. Bit će to mali doprinos brazilskom šumskom bogatsvu, budući da Brazil ima više od 300 milijardi drveća.

Nakon uvodnog programa uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 205 zemalja. Hrvatska delegacija je bila 55. na redu, a našu zastavu nosio je kapetan vaterpolske reprezentacije Josip Pavić (34).

Linker
20. travanj 2024 00:48