REUTERS/Sergio Moraes / REUTERS
ZLATA U RIJU: HRVATSKA - SRBIJA 5:2

VATERPOLISTI UZELI SREBRO Srbija slavi zlato, ali i dalje kaska za Hrvatskom u Riju!

Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. kolovoz 2016. 12:22

Hrvatski vaterpolisti su ponovili domet prije točno dva desetljeća, s Igara u Atlanti. U finalu su Barakude poražene, iskreno zasluženo, dok Srbija slavi svoje prvo olimpijsko vaterpolsko zlato. Ujedno i jedino zlato koje dosad nisu imali, nakon svih silnih naslova prvaka Europe, svijeta, Svjetske lige, FINA kupa.

Jednostavno, iskazali su nadmoč tehničku, taktičku i tjelesno, a kada se to dogodi, kada to vidite onda se u sportu može samo čestitati suparniku. Dakako, i nagnati već danas da sutra budete bolji.

No, u minule četiri godine se pola stvari na Olimpijskim igrama, kada je riječ o vaterpolu, nije promijenilo. Ujedno, nije nam krivo. Hrvatska u finalu. To je konstanta. Prije 4 ljeta na Temzi, i jučer ispod Corcovada. Ono što nam se nije svidjelo previše je početak.

Nakon nepune dvije minute, demonstracija srbijanske moći u igri s igračem više. Prlainović na vratnicu, ondje se visoko diže centar Duško Piejtlović i praktikči 'zakucava' u mrežu. Nakon jedne je minute iz pozicijskog napada, s istim brojem igrača, sjajno odapeo sa srednjeg vanjskog Sandro Sukno za poravnanje - 1:1. Uslijedilo je potom razdoblje opasnosti po naš gol. Naime, budući da Srbija ima moćne, teške i opasne centre logično je braniti se plitko. Opasnost je tada vanjski red suparnika, a tu Srbija ima ćime priprijetiti.

Prvo Mandić nadmudruje Sukna u polu kontri za vodstvo Srba (1:2), da bi malo manje od tri minute do kraja prve četvrtine s igračem više, Stefan Mitrović na asist Prlainovića pogodio za dva razlike (1:3). Izbornik Tucak u pravom trenutku zove minutu odmora, nakon koje slijedi munjevita reakcija. Dodavanje Sukna sa srednjeg vanjskog na desno krilo gdje je kao zapet čekao Katalonac Garcia za pogodak (2:3). Ujedno i konac prve četvrtine. Dionice u kojoj je Srbija obrambeno 'stala' visoko, daleko od svojeg gola. Opet logično. Naši centri nisu toliko teškim te je sav teret hrvatskog napada 'spao' na šut s vanjskih pozicija.

Problem se nastavio i u drugoj četvrtini. Šutevi Petkovića i Jokovića koje rani srpski vratar Mitrović ili pak Bukić s krila pokraj gola, uz nemogućnost dobacivanja uopće na 2 metra. S druge strane, suparnik je lagano 'trpao'. Prvo Nikić u dugačkom napadu, nakon što smo se već obranili s igračem manje, s 2 metra je Nikić prejak za Bukića, a onda dvije i pol minute prije poluvermena, lucidan potez kapetana Srbije Gocića.

S desne strane, desnom rukom, efektan lob za prvo osjetnije i opasnije vodstvo (2:5). Velik nam je problem pričinjao i napad s igračem više. Tek smo iz petog pokušaja uspjeli probiti obranu suparnika, Šetka s lijevog krila (3:5). Ovaj zaostatak nije međutim bio dugačkog vijeka. Ono što mi jučer nismo nikako imali, a što demonstrirao mladi ljevoruki napadač koji je iz Crne Gore prešao u Srbiju - Dušan Mandić. Iz tzv. slobodnog udarca, munjevito i snažno, kada se obrambeni igrač mora povući na dužinu ruke, odapinje iznad Šetke za novih plus tri za suparnika (3:6). Rezultat kojim se otišlo na veliki odmor. Rezultat deprimirajući, ali i igra koja nije obečavala puno sinoć. Prvenstveno u napadačkom dijelu i tzv. duel-igri.

Tek što je poluvrijeme počelo, Burić je iznenadio sve, prvenstveno Srbe i vratara Branislava Mitrovića. S netipične mu opzicjie, s desnog krila, uz malo je sreće pogodio za smanjenje još uvijek visokog vodstva (4:6). Samo... već pogađate,Srbija pogađa. Sada drugi ljevak, Filipović nakon tri promašaja, pogađa za opet plus tri (4:7).

Kada k tomu pridodamo da je u tom trenutku, tri minute prije kraja hrvatska realizacija igrača više bila mizernih 1-9, kao i da vratar Bijač nije bio ni blizu svojih pravih vrijednosti... Shvaćate poantu. Posebno nakon što je Filipović postigao i drugi gol, ukupno četvrti s desne strane, s očitim kašnjem Petkovića u bloku (4:8). Tucak je u tom trenutku, 2.14 prije kraja treće četvrtine ubacio u igru kapetana Pavića na gol. Možda kasno. Točno 11 sekundi prije kraja treće četvrtine, Mandić trenutak lucidnosti. Šrauba sa 4 metra, potpuno zavaravanje Bukića koji ni u ludilu nije pomislio da će ovaj to učiniti, a učinio je za plus 4 uoči posljednjih 8 minuta (5:9). Puno i malo. Puno golova prednosti za Srbiju, a malo minuta za ispravljanje našim Barakudama.

U prvoj minuti posljednje dionice, plus 5 za Srbe. Kontra Srbije, Mandić dodaje nečuvanom Dušku Pijetloviću kojem i nije bilo teško ispred Pavića oprobavati silinu udarca (5:10). Brzo je uzvratio Sukno (6:10), ali slabašna korist kada je curilo ga curilo s naše lijeve obrambene strane odnosno desne napadačke Srbije. Mandićev četrvrti pogodak za 6:11 tri i pol minute prije kraja u biti je označio kraj. Kraj našim nadanjima, početak slavlju suparnika, ali porazu unatoč, kada se glave ohlade i pljesak Tuckovim izabranicima.

Odigrali su dva lijepa tjedna u Brazilu, a doma se vraćaju s olimpijskom kolajnom. Nije malena stvar, nije uopće!

---------------------------------------------------------------

HRVATSKA - SRBIJA 7:11 (2:3, 1:3, 2:3, 2:2)
RIO DE JANEIRO - Plivalište Olimpijskog parka. Gledatelja 12.000. Suci: Stavridis (Grčka) i Molnar (Mađarska). Opunomoćenik: Lonzi (Italija).
HRVATSKA: Pavić (2 obrane), Burić 1, Petković, Lončar, Joković, Bukić, Macan, Bušlje, Sukno 3, Krapić, Šetka 1, Garcia 2, Bijač (6 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak
SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 4, Gocić 1, Ranđelović, Ćuk, D. Pijetlović 2, Nikić 1, Aleksić, Jakšić, Filipović 2, Prlainović, S. Mitrović 1, B. Mitrović (10 obrana). IZBORNIK: Dejan Savić.
OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 6, Srbija 12
ŽUTI KARTON: Izbornik Tucak (11 minuta)
CRVERNI KARTON: Pomoćni trener Asić (19 minuta)
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 2-12 (16%), Srbija 2-6 (33%)

---------------------------------------------------------------

HRVATSKA - SRBIJA 7:11 (2:3, 1:3, 2:3, 2:2)

4. ČETVRTINA

Pijetlović zabija na otvaranju posljednje četvrtine za Srbiju, a Sukno za Hrvatsku na drugoj strani.

Dušan Mandić postiže još jedan pogodak za Srbiju i vraća 'rekordnih' pet pogodaka prednosti.

Garcija zabija za Hrvatsku.

3. ČETVRTINA

Hrvatska je smanjila zaostatak na -2, ali topovski udarac Mitrovića na drugoj strani nije mogao zaustaviti Marko Bijač.

Valja napomenuti kako je Hrvatska uspjela iskorititi samo jedanput igrača više od devet situacija, dok je Srbija stopostotna.

Filipović zabija za +4 Srbije, zlato je sve dalje.

Sukno je uspio dočekati jednu pravu situaciju i zabiti za Hrvatsku, a Mandić diže na novih +4

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

2. ČETVRTINA

Prošlo je tri minute u nastavku, ali ni jedna niti druga reprezentacija nisu uspjele postići pogodak. Ipak, Srbija je uspjela u jednoj situaciji iskoristiti igrača više i preko Nikića vratiti prednost na +2.

Ne ide Hrvatsku šut, a Gocić na drugoj strani loba Bijača i diže na sada neugodnih +3.

Odlično je Hrvatska odigrala s igračem više, a Šetka je iz vrlo teškog kuta konačno postigo pogodak u drugoj četvrtini za Hrvatsku. Ipak, Dušan Mandić odmah u idućem napadu postiže gol za Srbiju.

1. ČETVRTINA

Hrvatska je imala prvi napad, ali isteklo je vrijeme i Barakude su završile bez udarca po golu. Srbija je u svojem prvom napadu imala igrača više i uspjela ga iskoristiti preko Pijetlovića.

Hrvatska je i dalje bez pogotka. Garcija je pokušao pucati, ali lopta je od bloka otišla iza gola. Ipak, Srbija je napravila prekršaj u napadu i Sukno je nekoliko sekundi kasnije zabio za izjednačenje.

Šetka je promašio za Hrvatsku, a Mandić na drugoj strani donosi novu prednost Srbiji, a nakon još jednog neiskorištenog napada Hrvatske, Mitrović diže na +2.

Garcija zabija za Barakude i smanjuje zaostatak.

-----------------------------------------------------------------------------------

Linker
24. travanj 2024 03:15