IZ RIMA INOSLAV BEŠKER

Italija blokirala bankomate u Vatikanu radi sprečavanja 'pranja novca'

Moneyval je utvrdio ozbiljne nedostatke u radu vatikanske banke i zatražio da pojača mjere za transparentnost
 AP

RIM - Posjetitelji u Vatikanu više ne mogu plaćati ni kreditnim ni debitnim karticama (osim onih koje izdaje IOR, tj. „vatikanska banka“), jer je emisijska Banka Italije odbila dozvoliti svojim bankama obavljanje tih usluga za Vatikan, zato što ta država još ne poštuje norme Evropske unije protiv „pranja novca“. Te je usluge u Vatikanu dosad godinama pružala Deutsche Bank Italia (dužna poštovati talijanske propise).

Ipak, talijanska podružnica te njemačke kuće nije zatražila dopuštenje sve do lani – a onda ga nije dobila.

Ansa je objavila da su joj iz Banke Italije rekli da Vatikan može imati sve bankomatske usluge koje želi, ali ne preko talijanskih banaka, jer – u skladu s normativom protiv „pranja novca“ – Banka Italija ne može nadzirati operacije u stranoj zemlji koja nije članica Unije.

Ured za novinstvo Svete Stolice potvrdio je te mjere, objasnivši da stranci u Vatikanu mogu plaćati gotovinom, čekovima i IOR-ovim karticama.

To bi mogao biti gadan udarac vatikanskim financijama, jer su samo u Vatikanskim muzejima 2010 za ulaznice i suvenire utržili preko kartica 82,4 milijuna eura, godinu kasnije 91,3 milijuna, a lani vjerojatno oko 100 milijuna.

Odluka o blokiranju e-plaćanja je ozbiljna, utoliko prije što je izvoru elektronskog novca lakše ući u trag nego gotovini. Stoga se po Rimu i svijetu nagađa da je Banka Italije imala jamačno važnih razloga, ne samo da kazni bezobrazluk Deutsche Bank koja nije pravodobno iskala dozvolu.

Vatikan je lani prvi put bio podvrgnut MoneyValovu ispitivanju, pa je test o „pranju novca“ u eventualnu korist terorista i organiziranog kriminala „položio“ za dlaku, pa i zato što je Banka Italije „propustila“ dostaviti neke dokumente o IOR-ovim prekršajima evropskih normi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:12